Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης, ο κ. Δημήτριος Τριχόπουλος


Το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ανακηρύσσει σε Επίτιμο Διδάκτορα τον κ. Δημήτριο Τριχόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ακαδημαϊκό της Ακαδημίας Αθηνών.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 ώρα 20:00.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Τελετής, καταρχήν θα απευθύνουν προσφωνήσεις ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ Καθηγητής Διονύσιος Αλέξανδρος Βερέττας. Παρουσίαση του Τιμώμενου Καθηγητή θα γίνει από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ Αναπληρωτή Καθηγητή Θ.Κ. Κωνσταντινίδη και ακολούθως θα γίνει επίδοση διασήμων και αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής. Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση και ομιλία από τον Τιμώμενο Καθηγητή κ. Τριχόπουλο με θέμα: «Η υγεία των Ελλήνων».
Ο κ. Τριχόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο το 1938. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία, Μικροβιολογία, Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Harvard και Οξφόρδης.
Είναι Καθηγητής Επιδημιολογίας και Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, και Πρόσεδρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Διευθυντής στο αντίστοιχο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 33 έτη.
Είναι Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα της Σουηδίας, Μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και Επίτιμος Εταίρος (Honorary Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας.
Eχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Είναι Tακτικό Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Aντεπιστέλλον Mέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου. Eχει τιμηθεί από τη γενέτειρα του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο είναι Επίτιμος Διδάκτoρας.
Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών για την οποία έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Julius Richmond για την ανακάλυψη του για το ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και του βραβείου Brinker του Ιδρύματος Susan Komen των ΗΠΑ και του Μεταλλίου Τιμής (Medal of Honour) του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εχει συγγράψει περισσότερες από 1000 εργασίες στο διεθνή επιστημονικό τύπο, μία εκ των οποίων συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 27 σημαντικότερων ιατρικών εργασιών από των Ιπποκρατικών χρόνων μέχρι σήμερα σύμφωνα με δημοσίευση του διακεκριμένου ιατρικού περιοδικού Lancet.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template