Το 35% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% που είναι ο μέσος όρος των ευρωπαίων ενώ μόνο οι Βούλγαροι είναι σε υψηλότερη θέση στη λίστα με 40%. Την ίδια ώρα το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας, έναντι 16% του πληθυσμού της ΕΕ ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης, ευρωβαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στη φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό.
►Συγκεκριμένα στην ερώτηση “Με βάση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, πόσο εύκολα ή δύσκολα αντεπεξέρχεστε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις;”, το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι τα καταφέρνει "μέτρια", το 35% ότι τα καταφέρνει "δύσκολα" και το 11% "εύκολα". Αντίθετα στην ΕΕ των 27 χωρών μελών, το 56% απάντησε ότι τα καταφέρνει "μέτρια", το 12% "δύσκολα" και το 30% "εύκολα".
►Ακόμα, τo 84% των Ελλήνων, έναντι 73% των ευρωπαίων, θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου περίπου 80 εκατομμύρια άτομα, το 16% του πληθυσμού της ΕΕ, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συναντούν σοβαρά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες.
►Το 54% των Ελλήνων πιστεύει ότι η φτώχεια στη χώρα τους έχει "αυξηθεί πάρα πολύ" την ώρα που οκτώ στους δέκα ευρωπαίους δηλώνουν ότι έχει "αυξηθεί" απλά.
►Επίσης, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι πλέον επικίνδυνες ομάδες για να φτάσουν στα όρια της φτώχειας , είναι οι άνεργοι (56%), οι ηλικιωμένοι (41%) και οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ελάχιστη κατάρτιση ή επαγγελματικά προσόντα (31%).
► Ακόμα οι εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι η φτώχεια περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση, οι οκτώ στους δέκα αισθάνονται ότι η φτώχεια περιορίζει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη μάθηση ενηλίκων, και το 74% πιστεύει ότι μειώνει τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας.Επίσης, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (60%) πιστεύει ότι η φτώχεια επηρεάζει την πρόσβαση σε αξιοπρεπή βασική σχολική εκπαίδευση.
►Τέλος, το 89% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και το 53% θεωρεί ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πρωτίστως υπεύθυνες για την καταπολέμησή της.
Από την Ελευθεροτυπία
2 σχόλια:
Όταν η ανεργία πέφτει με συμβασιούχους, με μισθούς των 700 € και με stage, είναι λογικό να αυξάνεται η φτώχεια και η ανασφάλεια.
Ο κόσμος έχει φθάσει στα όρια της απόγνωσης με αποτέλεσμα να δέχεται να εργαστεί έναντι εξευτελιστικών αποδοχών και χωρίς ασφάλεια!
Η δουλεία σε όλο της το μεγαλείο!
Σκλαβιά για ένα πιάτο φαϊ στην ουσία, κατάντησαν την εργασία.
Δημοσίευση σχολίου