Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγ. Παρασκευή

13:13 :Σοβαρή αλλά όχι κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας της νεαρής αστυνομικού που τραυματίστηκε κατά την χθεσινοβραδυνή επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Α. Μαρτίνης. Η αστυνομικός βρίσκεται σε καταστολή ενώ οι άλλοι τέσσερις τραυματίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και παραμένουν για προληπτικούς λόγους.
11:50 :Ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα των ερευνών για τη χθεσινή ένοπλη επίθεση κατά του ΑΤ Αγ. Παρασκευής εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο μεταξύ, τους τραυματίες επισκέφθηκε στον Ερυθρό Σταυρό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής: «Από το χώρο της επίθεσης έχουν περισυλλεγεί ενενήντα εννέα (99) κάλυκες πυροβόλου όπλου, ένα (1) φυσίγγιο, ένας (1) μοχλός απασφάλισης (περόνη), βολίδες και θραύσματα. Τα πειστήρια αυτά έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες βρέθηκαν κοντά στο σταθμό του Μετρό στο Χαλάνδρι τρεις (3) δίκυκλες μοτοσικλέτες για τις οποίες έχει δηλωθεί κλοπή. Οι μοτοσικλέτες μετεφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί από τους δράστες».
Τους τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής επισκέφθηκε, στον Ερυθρό Σταυρό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε το πρωί το νοσοκομείο για τον 22χρονο δόκιμο ειδικό φρουρό "η μέχρι τώρα πορεία του δεικνύει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο για την ζωή του". Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι "θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση για την εμφάνιση τυχόν όψιμων επιπλοκών".
09.42: Σε σοβαρή κατάσταση είναι η υγεία των δυο εκ των έξι τραυματιών από τη χθεσινή επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Παρασκευής. Πιο κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση 23χρονου άνδρα ο οποίος χειρουργήθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Τρεις μοτοσικλέτες, που φέρονται να χρησιμοποίησαν οι δράστες, εντοπίστηκαν κοντά στο Μετρό Χαλανδρίου.
Ο 23χρονος δόκιμος ειδικός φρουρός έχει δεχτεί τρεις σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και δύο στα κάτω άκρα. Σε σοβαρή κατάσταση είναι και η 23χρονη δόκιμος ειδική φρουρός, η οποία δέχθηκε βλήματα στον ώμο και το βραχίονα. Η νεαρή χειρουργήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και νοσηλεύονται και οι λοιποί 4 τραυματίες. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και πολίτης, ετών 47, ο οποίος υπέστη νευρικό κλονισμό από τα όσα διαδραματίστηκαν ενώπιόν του.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη νοσηλεία του δόκιμου ειδικού φρουρού στο 401 ΓΣΝΑ: «Την 27 Οκτ 2009, περί της 22:00, ο Δόκιμος Ειδικός Φρουρός Γ.Τ., 22 ετών, διεκομίσθη στο 401 ΓΣΝΑ, με τραύματα πυροβόλου όπλου στην κοιλιακή χώρα και στην αριστερή κνήμη.
Ο τραυματίας εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο για ερευνητική λαπαροτομία, όπου δεν κατεδείχθη τρώση ζωτικών οργάνων. Επακολούθησε ολόσωμη αξονική τομογραφία για επανέλεγχο.
Ακολούθως εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου και μέχρι τώρα η πορεία του δεικνύει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο για την ζωή του. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση για την εμφάνιση τυχόν όψιμων επιπλοκών».
Οι δράστες πυροβόλησαν με όπλο τύπου Καλάσνικοφ - ή περισσότερα όπλα - ρίχνοντας δεκάδες σφαίρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και ομάδα υποστήριξης των δραστών, που επέβαινε σε άλλες μοτοσικλέτες. Τουλάχιστον 50 κάλυκες έχουν εντοπιστεί στο σημείο της επίθεσης και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να ερευνηθεί ο τύπος του αυτόματου όπλου, καθώς και εάν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.
Οι πολιτικοί και τα κόμματα για την επίθεση
Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις» και υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος». «Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και εύχεται «την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».
Αυτονόητη και δεδομένη χαρακτηρίζει «την καταδίκη απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής» σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών» συνεχίζει το ανακοινωθέν ενώ σημειώνει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, για να ενημερωθεί για το συμβάν. Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Λεβέντης, επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί.
«Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειές τους και τους εύχομαι περαστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
«Η χθεσινή αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους σε μία ουσιαστική απάντηση. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πράξεις», δήλωσε η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη για την επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στους τρομοκράτες, στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν με ένα καλάσνικοφ να γαζώνουν και να παίρνουν τη ζωή νέων ανθρώπων, την ώρα που κάνουν τη δουλειά τους» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην οριστική πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Το κόμμα τονίζει ότι λέει "όχι στη βία από όπου και αν προέρχεται". Και συμπληρώνει: "Τέτοιου είδους επιθέσεις, με όποια δικαιολογία και αν γίνονται, στρέφονται ενάντια στην κοινωνία που σήμερα υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης και βαθιάς πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, δίχως να απαντούν στην κρίση. Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας, δεν αντιμετωπίζονται με πυροβολισμούς και εκρήξεις βομβών".
Ακόμη, δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση "η όποια κρατική βία ή κατάχρηση εξουσίας δεν είναι άλλοθι για τέτοιου είδους επιθέσεις". Ως απάντηση στη βία, οι Οικολόγοι θέτουν "την αποφασιστικότητα της κοινωνίας να βάλει τέρμα στον φαύλο κύκλο με πολιτικούς όρους".
Τους τραυματισμένους αστυνομικούς επισκέφτηκαν, επίσης, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
04.20: Σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση βρίσκεται η μία από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στην ενοπλη επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 10 χθες βράδυ στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής. Ένας ακόμη αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά αλλά αυτή την ώρα οι γιατροί εκτιμούσαν ότι ξεφεύγει από τον κίνδυνο.
Τέσσερις ακόμη αστυνομικοί και ένας περαστικός στο σημείο της επίθεσης τραυματίστηκαν ελαφρά και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Μετά την επίθεση οι δράστες πέταξαν χειροβομβίδα κρότου λάμψης και κατάφεραν να διαφύγουν. Κοντά στο Μετρό Χαλανδρίου βρέθηκαν λίγο αργότερα οι τρεις μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν.
Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οι οποίοι βρήκαν τουλάχιστον τριάντα κάλυκες, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την επίθεση να πραγματοποιείται με καλάσνικοφ. Καλάσνικοφ έχουν χρησημοποιήσει τόσο ο Επαναστατικός Αγώνας σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και της διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια τον περασμένο Ιανουάριο και της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Γουδή πέρυσι τα Χριστουγέννα, όσο και η Σέχτα Επαναστατών στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που θα δείξει αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ενέργεια στο παρελθόν δεν έχουν γίνει ακομη γνωστά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, οι πέντε αστυνομικοί πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία στην Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Ένας από αυτούς είχε την υποψία ότι κάποιοι τους παρακολουθούσαν. Η επίθεση έγινε την ώρα της παράδοσης της βάρδιας. Ένας ειδικός φρουρός πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το όπλο του και ίσως κάποιος από τους τρομοκράτες που έβαλλαν κατά των αστυνομικών, να έχει τραυματιστεί.
Οι ένοπλοι πιθανότατα χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ, ενώ πιθανολογείται ότι τα όπλα ήταν τουλάχιστον δύο. 
Δηλώσεις Παπούλια, Χρυσοχοΐδη και κομμάτων
"Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά" δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
«H ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης. Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των πασχόντων, των τραυματισμένων. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους.
Η επίθεση αυτή επαναλαμβάνω είναι άνανδρη και δολοφονική. Θέλω να διακηρύξω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα. Καλώ όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία, για να την προστατέψουμε. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου. Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη».
Με ανακοινώσεις Τύπου, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ καταδικάζουν την επίθεση. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποψινή, πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους, με την ευχή να μην θρηνήσουμε απώλεια ζωής. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας να εκπληρώσει την δημοκρατική της αποστολή του σεβασμού του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των πολιτών και ιδίως του διαρκούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.
Η ώρα αυτή δεν είναι ώρα κριτικής. Θα περιμένουμε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση - την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχουμε ακόμα - από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού που έχει έως τώρα ακολουθήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
Για άναδρο τρομοκρατικό χτύπημα έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ, προσθέτοντας ότι «Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων, αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών. Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά . Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη».
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template