Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Αιτίες θανάτου; Εξαρτώνται από το επάγγελμά σας...

Το επάγγελμά σας μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία σας. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά: πρόσφατη έρευνα φανερώνει ότι συγκεκριμένες δουλειές οδηγούν σε συγκεκριμένες... αιτίες θανάτου!

Την εν λόγω έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 40.000 πιστοποιητικά θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και συνδύασε τις αιτίες θανάτου με τα... επαγγέλματα που έκαναν οι θανόντες. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα... ανησυχητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ξυλουργοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και όσοι ασχολούνται με εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο. Από την άλλη, οι ανθρακωρύχοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά θανάτου από πνευμονοκονίωση.

Η έρευνα γίνεται, ωστόσο, ακόμα πιο «ενδιαφέρουσα»: οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μπαρ ή στον κατασκευαστικό τομέα, εμφανίζουν υψηλότερη πιθανότητα από όλους τους άλλους να... δολοφονηθούν! Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί, οδοντίατροι, νοσοκόμες, καθώς και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ασθενοφόρα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας ανάμεσα σε όλα τα επαγγέλματα.

Άλλο στοιχείο που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι άντρες κομμωτές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό του AIDS, ενώ αντιθέτως, οι γυναίκες κομμώτριες έχουν τη... μικρότερη πιθανότητα από όλες τις άλλες εργαζόμενες γυναίκες να πεθάνουν από αυτόν τον ιό. Την ίδια στιγμή, «ευάλωτες» στον ιό του AIDS είναι και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δημοσιογράφοι, οι μόδιστροι και γενικότερα τα «καλλιτεχνικά» επαγγέλματα. Παράλληλα, οι ίδιες «καλλιτεχνικές» ομάδες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος, η πιο επικίνδυνη εργασία που μπορεί να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της δουλειάς του είναι να.... οδηγεί! Περίπου 130 εργαζόμενοι το χρόνο σκοτώνονται στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Τα 50 από αυτά τα εργατικά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης για εργασιακούς λόγους!

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προκάλεσαν τέτοια ανησυχία, που η Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία έσπευσε να προειδοποιήσει τους πολίτες – με ανακοίνωσή της – να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τα πορίσματα της έρευνας. «Τα εν λόγω αποτελέσματα είναι καθαρώς στατιστικά. Αυτό σημαίνει ότι το επάγγελμα και οι λόγοι θανάτου δε συνδέονται αναγκαστικά με μια σχέση αιτίου-αιτιατού. Το μόνο που αποδεικνύουν είναι στατιστικά ποσοστά», κατέληξαν.

Πηγή: Independent
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template