Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Kοινό βήμα για τη στήριξη των μεταναστών, από Ν.Α.Μ. και Φορείς

Η βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών αλλά και η υιοθέτηση μιας σειράς υποστηρικτικών δράσεων για τους μετανάστες, θα είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η τοπική πολιτική για τη στήριξη της ευπαθούς αυτής ομάδας. Η καλύτερη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, η καλύτερη πρόσβασή τους στη διαδικασία του ασύλου, η μέριμνα για τα ανήλικα και τα ασυνόδευτα παιδιά, η δημιουργία συνηγόρου του μετανάστη, καθώς και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, είναι θέματα που θα επεξεργαστεί και θα συμπεριλάβει σε μια ενιαία πρόταση η επιτροπή που ορίστηκε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Μαγνησίας και στόχο τη δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Μετανάστες.
Ειδικότερα, με αφορμή την κοινή διαπίστωση ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η περιοχή μας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στη Νομαρχία όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού διαβούλευση, να επεξεργασθούν και να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και σε μια κοινή δέσμη προτάσεων, τις οποίες στη συνέχεια θα καταθέσουν στην κεντρική διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία οικονομική και διοικητική υποστήριξη για την επιτυχία του κοινού εγχειρήματος.
Στην πρόσκληση αυτή πρόθυμα ανταποκρίθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού (ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας, Επιτροπή Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Κέντρο Ημέρας Πρόληψης Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.), Α.Μ.Κ.Ε. «ΔΙΟΔΟΣ», Ανθρωπιστική Οργάνωση «ONE EARTH», Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Μαγνησίας «ILIRIA», Σύλλογος Πτυχιούχων Αλβανών Μαγνησίας, Ερυθρός Σταυρός, Σταθμός πρώτων Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας και Αγάπης» Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, Σύλλογος συμπαραστάσεως κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος»).
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι στη Μαγνησία φθάνει συνεχώς ένα μεγάλο μέρος μεταναστών, οι οποίοι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, χωρίς χρήματα, κουρασμένοι και εξαθλιωμένοι από την προσπάθεια και την εκμετάλλευση των δουλεμπόρων, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που τους είχαν υποσχεθεί. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση των αξιών της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η ελληνική πολιτεία φέρει το βάρος χάραξης μιας μεταναστευτικής πολιτικής ανοιχτών οριζόντων. Παράλληλα, οι αυτοδιοικητικοί φορείς με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την άρση των διακρίσεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών έναντι των μεταναστών, την πλήρη νομιμοποίηση των γεννημένων στην Ελλάδα παιδιών μεταναστών, τη δημιουργία μικρής κλίμακας και τοπικών παρεμβάσεων για την ένταξη και την κοινωνικοποίηση των μεταναστών και την αυστηρή πάταξη του εμπορίου ανθρώπων.
Στη συνέχεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων διαπίστωσαν την ανάγκη ενημέρωσης της Τοπικής Κοινωνίας, της ύπαρξης ελλιπούς Νομοθετικού πλαισίου και διατύπωσαν πολύ ουσιαστικές προτάσεις με κυρίαρχη την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων (Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων) τόσο στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής των μεταναστών, όσον και στην ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών.
Τέλος, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία νέα δομή, ένας νέος φορέας, ώστε να συντονιστούν καλύτερα οι δυνάμεις, να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που έρχονται στην περιοχή μας.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template