Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Η Παγανή κλείνει προσωρινά


Από σήμερα κλείνει προσωρινά και για ενάμιση μήνα το Κέντρο Κράτησης της Παγανής Λέσβου. Συνεχίζεται με γρήγορα βήματα η εκκένωση του χώρου ενώ οι μετανάστες που φθάνουν από σήμερα στην Μυτιλήνη, προβλέπεται να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα. Εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων μιλούν στο tvxs με συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη.
Μία εξέλιξη η οποία μεθοδεύθηκε από τη χθεσινή επιστολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στην Παγανή.
Οι αστυνομικοί υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων -μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών- αποχώρησαν από το Κέντρο φυλώντας το μόνο εξωτερικά.
Ο στόχος της διακοπής είναι η επισκευή του κέντρου έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να φιλοξενεί όσους πρόσφυγες επιτρέπει η χωρητικότητα του. Όμως η μνήμη του χώρου είναι πολύ βαριά και σε καμία περίπτωση το κλείσιμό του δεν δίνει λύση στο μέλλον των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα.
Όπως πληροφορούν στο tvxs άτομα από το Κίνημα Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες που βρίσκονται στην Παγανή, «αυτή τη στιγμή μέσα στο κέντρο κράτησης υπάρχουν λιγότερα από 150 άτομα τα οποία θα απελευθερωθούν αύριο διότι σήμερα δεν έχει πλοίο για τον Πειραιά».
Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες σύμφωνα με την ίδια πηγή κρατούνται σε ξενοδοχείο με στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα κράτησης όπως αυτό της Χίου.
Όμως, το κύριο ερώτημα που επιτακτικά προκύπτει μέσα από την κατά τ'άλλα πολύ ευχάριστη εξέλιξη, είναι το αν θα σταματήσει η πολιτική κράτησης των μεταναστών και αν θα δημιουργηθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός υποδοχής αλλά και ένταξης των μεταναστών.
Η κ. Σαββοπούλου Μάρω, υπεύθυνη τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζει ότι υπάρχει ανησυχία για το ποιο θα είναι το μέλλον των ανθρώπων που απελευθερώνονται από την Παγανή και επίσης ότι αυτό που στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα δηλαδή η κράτηση, θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση.
Η κ. Ιωάννα Κοτσιώνη, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παγανή, μας μιλά για τις φοβερές ελλείψεις σε υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και λέει ότι το κλείσιμο της Παγανής θα έχει αξία μόνο εάν από εδώ και εμπρός υπάρξει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υποδοχής το οποίο να εξασφαλίζει την προστασία των ετοιμόγεννων μητέρων, των ανήλικων παιδιών και όλων των ευπαθών ομάδων καθώς επίσης να παρέχει το δικαίωμα της ενημέρωσης στους μετανάστες μέσω διερμηνέων.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη δημιουργίας υποδομών σύντομης φιλοξενίας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας μεταναστών έτσι ώστε η διαδικασία της απέλασης να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και να είναι σίγουρο ότι θα απελαύνονται μόνο αυτοί που δεν έχουν ανάγκη προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, χρειάζεται η δημιουργία τέτοιων εσωτερικών δομών που να επιτρέπουν την ένταξη των μεταναστών.
Έτσι, χωρίς εσωτερικές δομές υποδοχής οι απελευθερωθέντες από την Παγανή φτάνουν στον Πειραιά με ένα χαρτί απέλασης το οποίο δίνει άδεια παραμονής στη χώρα για ένα μήνα. Κάποιοι θα παραμείνουν στη χώρα υπό παράνομο καθεστώς ως αόρατοι άνθρωποι ενώ άλλοι θα φύγουν από διάφορα σημεία εξόδου.
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template