Μία εξέλιξη η οποία μεθοδεύθηκε από τη χθεσινή επιστολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία ζητούσε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στην Παγανή.
Οι αστυνομικοί υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων -μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών- αποχώρησαν από το Κέντρο φυλώντας το μόνο εξωτερικά.
Ο στόχος της διακοπής είναι η επισκευή του κέντρου έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να φιλοξενεί όσους πρόσφυγες επιτρέπει η χωρητικότητα του. Όμως η μνήμη του χώρου είναι πολύ βαριά και σε καμία περίπτωση το κλείσιμό του δεν δίνει λύση στο μέλλον των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα.
Όπως πληροφορούν στο tvxs άτομα από το Κίνημα Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες που βρίσκονται στην Παγανή, «αυτή τη στιγμή μέσα στο κέντρο κράτησης υπάρχουν λιγότερα από 150 άτομα τα οποία θα απελευθερωθούν αύριο διότι σήμερα δεν έχει πλοίο για τον Πειραιά».
Οι νεοαφιχθέντες μετανάστες σύμφωνα με την ίδια πηγή κρατούνται σε ξενοδοχείο με στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα κράτησης όπως αυτό της Χίου.
Όμως, το κύριο ερώτημα που επιτακτικά προκύπτει μέσα από την κατά τ'άλλα πολύ ευχάριστη εξέλιξη, είναι το αν θα σταματήσει η πολιτική κράτησης των μεταναστών και αν θα δημιουργηθεί ένας οργανωμένος μηχανισμός υποδοχής αλλά και ένταξης των μεταναστών.
Η κ. Σαββοπούλου Μάρω, υπεύθυνη τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζει ότι υπάρχει ανησυχία για το ποιο θα είναι το μέλλον των ανθρώπων που απελευθερώνονται από την Παγανή και επίσης ότι αυτό που στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα δηλαδή η κράτηση, θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση.
Η κ. Ιωάννα Κοτσιώνη, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παγανή, μας μιλά για τις φοβερές ελλείψεις σε υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα και λέει ότι το κλείσιμο της Παγανής θα έχει αξία μόνο εάν από εδώ και εμπρός υπάρξει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υποδοχής το οποίο να εξασφαλίζει την προστασία των ετοιμόγεννων μητέρων, των ανήλικων παιδιών και όλων των ευπαθών ομάδων καθώς επίσης να παρέχει το δικαίωμα της ενημέρωσης στους μετανάστες μέσω διερμηνέων.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη δημιουργίας υποδομών σύντομης φιλοξενίας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας μεταναστών έτσι ώστε η διαδικασία της απέλασης να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και να είναι σίγουρο ότι θα απελαύνονται μόνο αυτοί που δεν έχουν ανάγκη προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνέχεια, χρειάζεται η δημιουργία τέτοιων εσωτερικών δομών που να επιτρέπουν την ένταξη των μεταναστών.
Έτσι, χωρίς εσωτερικές δομές υποδοχής οι απελευθερωθέντες από την Παγανή φτάνουν στον Πειραιά με ένα χαρτί απέλασης το οποίο δίνει άδεια παραμονής στη χώρα για ένα μήνα. Κάποιοι θα παραμείνουν στη χώρα υπό παράνομο καθεστώς ως αόρατοι άνθρωποι ενώ άλλοι θα φύγουν από διάφορα σημεία εξόδου.
Από TVXS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου