Τη σταδιακή απόσυρση της φρουράς έξω από τα αστυνομικά τμήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες και στις πεζές περιπολίες.
Την άποψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη υποστήριξε σε συνέντευξη στον Flash 96 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός.
Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή-εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
"Δε θα γεμίσουμε τον τόπο με κάμερες. Δε σταματάει αυτή η υπόθεση ποτέ. Τα αστυνομικά τμήματα είναι υπηρεσίες του δημοσίου, περνάνε 100-200 άνθρωποι κάθε μέρα. Δεν πρόκειται εγώ να κάνω αυτή τη δουλειά, να ξοδεύω τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γεμίζουμε με όπλα, κάμερες. Σε λίγο τα αστυνομικά τμήματα θα είναι και αφύλακτα, τα πιο πολλά. Σας το λέω σε ‘σας και το λέω πρώτη φορά, δε θα φυλάσσονται τα αστυνομικά τμήματα. Είναι οι αστυνομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του δημοσίου, είναι Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που πάνε τα παιδιά εκεί να βγάλουν ταυτότητες, να καταθέσουν χαρτιά για διαβατήριο, να πάρουν ένα γνήσιο υπογραφής, να κάνουν τη δουλειά τους", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του Real ότι το θέμα δεν είναι το κατά πόσο υπάρχουν ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα: «Αλλού πρέπει να στρέψουμε προσοχή μας. Πρώτα-πρώτα πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεσης όχι στα λόγια. Δεν μιλώ για τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ελλιπέστατο. Αξιωματικούς έχουμε, μέσα όσα τους επιτρέπει ο νόμος έχουμε. Λείπουν κάποια πράγματα» εξήγησε.
* H γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε ότι η λογική που λέει ότι στρατιωτικοποιώ ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για να αντιμετωπίσω το οργανωμένο έγκλημα ή τέτοιες εκφράσεις, είναι αδιέξοδη πολιτική.
* O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι απαιτείται καταδίκη της τρομοκρατίας από το σύνολο του πολιτικού κόσμου χωρίς υπεκφυγές, εξαιρετική εκπαίδευση της Αστυνομίας και αποφασιστικότητα.
«Είναι λάθος η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία» είπε στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο είναι όλα θέμα κόστους, οικονομικού και πολιτικού, ενώ όπως τόνισε, δεν τιμά την αστυνομία ότι μια εβδομάδα τώρα είναι χωρίς ηγεσία.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες με στόχο την ανακάλυψη των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ εξετάζονται εξονυχιστικά οι τρεις μοτοσικλέτες που εγκατέλειψαν στο Χαλάνδρι, για την ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού.
Η μία μοτοσικλέτα είχε κλαπεί στις 24 Οκτωβρίου από τον Νέο Κόσμο, η δεύτερη στις 20 Οκτωβρίου από την Ηλιούπολη και η τρίτη από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής λίγες ώρες πριν από την επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι από τη βαλλιστική εξέταση προέκυψε ότι τα δύο καλάσνικωφ που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η αστυνομία υποψιάζεται πίσω από την επίθεση, βρίσκεται ο Επαναστατικός Αγώνας ή η Σέχτα Επαναστατών.
ΣΟΒΑΡΑ 23ΧΡΟΝΗ
Στον Ερυθρό Σταυρό εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 23χρονη δόκιμη ειδική φρουρός που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την τρομοκρατική επίθεση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Μαρτίνης η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα σοβαρή, διευκρινίζοντας ότι δε θα τη χαρακτηρίζει κρίσιμη, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες ήδη πήραν εξιτήριο.
Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο ο δεύτερος σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός, 24χρονων, ο οποίος είχε τραυματιστεί από τα πυρά στην κνήμη και την κοιλιακή χώρα.
Τους τραυματίες επισκέφθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Χθες, Πέμπτη, τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφθηκε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας τους. Η υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησε με τους συγγενείς των τραυματιών και σε δηλώσεις της τόνισε ότι "ένα κορίτσι 24 ετών δίνει τη δική της μάχη στην εντατική το Ερυθρού Σταυρού και οι προσευχές όλων των Ελλήνων είναι μαζί της για να καταφέρει να το ξεπεράσει και να βγει γερή. Το ίδιο γερή, πιστεύω, είναι και η αποφασιστικότητα όλων μας για να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε ξανά τέτοια συμβάντα, τα οποία αποτελούν ντροπή για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία".
"Δεν αποδέχομαι την έννοια της όξυνσης, ούτε ασπάζομαι όμως και το δόγμα της αδράνειας", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ παρατήρησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί πριν την επικήρυξη.
Η αστυνομία εκτιμά ότι πιθανόν η επίθεση ήταν να γίνει σε λίγες μέρες, αλλά οι δράστες την Επίσπευσαν για να "απαντήσουν" στην επικήρυξη των 600.000 ευρώ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου