Ονειρο θερινής νυκτός… αποτελεί στο ΙΚΑ Βόλου η πάταξη της εισφοροδιαφυγής στο Νομό όσο τα τμήματα ελέγχου παραμένουν «αποδεκατισμένα» από προσωπικό.
Οι βεβαιωμένες παραβάσεις εισφοροδιαφυγής ξεπερνούν στο Νομό τα 45 εκ. ευρώ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι «χωρίς ελεγκτές αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε».
H σαφής προειδοποίηση των εργαζομένων του ΙΚΑ έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που προανήγγειλε σαφάρι ελέγχων από το ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα.
Μόνο στο Βόλο για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες θα έπρεπε στους ελέγχους να απασχοληθούν τουλάχιστον 30 ελεγκτές, όταν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή με την ίδια δουλειά είναι επιφορτισμένοι 7 ελεγκτές, που ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να ελεγχθούν όλες οι κοινές επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μέγεθος της εισφοροδιαφυγής στα βεβαιωθέντα χρέη, τα οποία δεν έχουν εισπραχτεί. Η μηχανοργάνωση στο Βόλο, όταν εφαρμοστεί πλήρως σε όλα τα τμήματα, είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων, χρειάζεται όμως να γίνουν και νέες προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθούν οι νευραλγικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους.
Μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεώθηκαν ακόμη και υπάλληλοι από γειτονικούς νομούς και από την Αθήνα να συγκροτήσουν συνεργεία ελέγχου για επιχειρήσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων και το Πήλιο.
Ορισμένες βέβαια επιχειρήσεις προσέρχονται και κάνουν ρυθμίσεις, τις περισσότερες φορές όμως αδυνατούν να είναι συνεπείς μέχρι τέλους, ώστε το ΙΚΑ να εισπράξει τις οφειλές.
Μαύρη εργασία κυρίως καταγράφεται σε βιοτεχνίες, συνεργεία, αλλά και σε εποχικές επιχειρήσεις τους θερινούς μήνες στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις Σποράδες και το Πήλιο, αλλά και στον κλάδο των οικοδομών.
Οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποδεέστεροι πολλές φορές ακόμη και των τυπικών που πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένως τη Διοίκηση του ΙΚΑ, που αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται αφενός στην έλλειψη συνολικού συστήματος μηχανοργάνωσης και αφετέρου στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Ακόμη και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Περιφερειακού Τμήματος του ΙΚΑ στο Βόλο παραδέχονται ότι ειδικά τους θερινούς μήνες δεν έγιναν καν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων ή σε άλλα τουριστικά θέρετρα του Πηλίου.
Σπανίως -και μόνο εφόσον προηγηθεί καταγγελία εργαζομένου- γίνονται έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις, όπως εμπορικά καταστήματα, συνεργεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες αλλά και σε οικοδομές, όπου παρατηρείται αυξημένη η “μαύρη εργασία” σύμφωνα με το συνδικάτο οικοδόμων Μαγνησίας.
“Εάν υπάρξει καταγγελία εργαζομένου, τονίζει ανώτερος υπάλληλος του ΙΚΑ Βόλου, είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες μας να κάνουν έλεγχο, διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο χρόνος για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας”.
Μοιραία και αυταπόδεικτα μέσα από αυτή την κατάσταση, οι έλεγχοι που γίνονται δεν μπορούν να συμβάλλουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εισφοροδιαφυγή.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου