Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Τα άδεια ταμεία αυξάνουν τα μπλόκα

Σφίγγει ο κλοιός των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα, έχοντας κόψει τη χώρα στα δύο, ενώ στο χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων από χθες Τετάρτη και η Μαγνησία. Την ίδια στιγμή διάλογο ζητά η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή με τους αγρότες να αρνούνται κατηγορηματικά να συμμετέχουν.
Χθες μετά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και κατέστησε σαφές πως η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση των αγροτών από εθνικούς πόρους.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας απεύθυνε κάλεσμα στα αγροτικά μπλόκα ανά την Ελλάδα να συνταχθούν σε ένα αγώνα με έξι κοινά αιτήματα. Άγνωστο παραμένει αν θα κλείσουν οι παρακαμπτήριες οδοί στα Τέμπη.
Σύσσωμοι οι αγρότες της Μαγνησίας όλων των παρατάξεων βγήκαν χθες στο δρόμο αποκλείοντας το κόμβο των Μικροθηβών και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Το εθνικό δίκτυο σε κομβικά σημεία έχει παραλύσει και δεν επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Η κίνηση γίνεται για όσους έρχονται από Αθήνα, μέσω της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λαμίας μέσω Αλμυρού, ενώ όσοι έρχονται από τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πηγαίνουν μέσω Βελεστίνου. Να σημειωθεί πως οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ σε μονή φάλαγγα, ωστόσο ο δρόμος έκλεισε για λόγους ασφαλείας από την Τροχαία.
Ειδικότερα χθες το πρωί στις 10:30 περίπου οι αγρότες από το Νότιο Πήλιο συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Γορίτσας, ενώ εκείνοι του Ανατολικού Πηλίου την ίδια ώρα περίπου στη θέση Αηδονοφωλιές στον Άνω Βόλο. Περίπου στις 12.30 όλοι μαζί, με μια δύναμη 200 αγροτικών μηχανημάτων πήραν το δρόμο για τις Μικροθήβες.
«Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι φυσιολογικές έχουμε πρόβλημα στις δύο μονοκαλλιέργειες του Πηλίου και πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα μας. Θεωρώ πως θα ανοίξουμε το διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου, θα θέσουμε τα προβλήματα μας αλλά αυτή μας η παρουσία θα επισπεύσει την επίλυση τους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Δημήτρης Σπανός, ενώ ξεκαθάρισε ότι ανάλογα με τις απαντήσεις και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου θα αποφασιστεί η πορεία του μπλόκου.
Από νωρίς στο κόμβο των Μικροθηβών είχαν παραταχθεί τρακτέρ από τις περιοχές Σούρπης, Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, ενώ μέχρι και το απόγευμα έφταναν συνεχώς τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου.
«Είναι πιο φτηνό φαίνεται για το κράτος να εμπαίζει τους αγρότες με κάποια πριμοδότηση παρά να υπεισέρχεται σε πιο θεσμικά θέματα τα οποία έχουν πολιτικό κόστος», επισήμανε ο αγρότης από την περιοχή του Αλμυρού και Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Μαγνησίας Νίκος Ρούσσας.
Από την πλευρά του, το μέλος του 19μελούς συντονιστικού οργάνου του μπλόκου από την περιοχή των Φαρσάλων κ. Νίκος Ρουκάς υπογράμμισε πως «ξαναστηθήκαμε γιατί τα προβλήματα έγιναν ακόμα περισσότερα. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να δώσουν λύσεις. Αν δεν καθίσουμε σε ένα στρογγυλό τραπέζι όσοι εμπλεκόμαστε στον αγροτικό τομέα λύση δεν θα δοθεί ποτέ».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Βελεστίνο, κ. Δημήτρης Σπαθής ερωτηθείς για την φετινή συμμετοχή η οποία είναι μικρότερη από πέρυσι τόνισε πως «από την Μαγνησία έχουμε έρθει όπως και πέρυσι. Στα Φάρσαλα όμως υπήρχε μια διάσπαση και πολλοί πήγαν με την ΠΑΣΥ στη Νίκαια» και έστειλε μήνυμα πως «εάν θέλουμε μπορούμε να τα δυναμώσουμε».
Να αναφερθεί ότι σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι αγρότες από την Μαγνησία θα λάβουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη των συντονιστικών οργάνων των μπλόκων στα Μάλγαρα.
Κάλεσμα για ενωμένο αγώνα από τη Νίκαια
Οι «κόκκινοι» της ΠΑΣΥ κρατούν το μπλόκο της Νίκαιας κλειστό, ενώ έχουν παραταχθεί εκατοντάδες τρακτέρ από την Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Χθες μάλιστα ο επικεφαλής της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας απεύθυνε κάλεσμα στα αγροτικά μπλόκα ανά την Ελλάδα, να συνταχθούν σε ένα κοινό αγώνα με έξι κοινά αιτήματα, ώστε να έχουν σοβαρές διεκδικήσεις ωστόσο οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών μέχρι και χθες το βράδυ δεν είχαν καταλήξει σε απόφαση.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στην Κρήτη, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων απέκλεισαν το κτήριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων. Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες του νομού Ηρακλείου.
Στη Βόρεια Ελλάδα ενισχύεται με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ το μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα Σερρών και η συνοριακή διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα παραμένει κλειστή.
Εντατικοποιούν τις κινητοποιήσεις τους στον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού Σερρών -Καβάλας, κλειστός από δασεργάτες είναι και ο κόμβος φαναριών Βρασνών - Ασπροβάλτας.
Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας. Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.
Οι αγρότες του Έβρου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Στον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου υπάρχουν περισσότερα από 200 τρακτέρ και στο τελωνείο Κήπων περίπου 100.
Οι αγρότες που είχαν αποκλείσει την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στον κόμβο της Στέρνας αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας παραμένουν στο μπλόκο του Ευρώτα και αποφάσισαν ανά ώρα, να ανοίγουν για λίγα λεπτά τη γέφυρα, προκειμένου να διευκολύνουν τους διερχόμενους οδηγούς.
Το πολιτικό σκηνικό
Μήνυμα στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα έστειλε ο πρωθυπουργός μετά τη μαραθώνια σύσκεψη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο, ενώ κατέστη σαφές πως η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση των αγροτών από εθνικούς πόρους. Ο μόνος τρόπος, τονίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβουν χρήματα οι αγρότες είναι από κοινοτικούς πόρους, και μάλιστα στοχευμένα.
Την ίδια ώρα, συναντήσεις με τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ στη Ρηγίλλης είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και η Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Αγροτικού της ΝΔ Ζέττα Μακρή. Όπως επισήμανε η κ. Μακρή «στο πλαίσιο των συσκέψεων αυτών παρουσιάστηκαν από τους φορείς των αγροτών τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό και οδηγούν στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αρχίσει. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε η ανάγκη άσκησης πίεσης για την λήψη γρήγορων αποφάσεων που θα προωθήσουν ουσιαστικές λύσεις για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων του αγροτικού κόσμου».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template