Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των αγροτών στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς χθες το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ βρέθηκαν στον κόμβο Νίκαιας, λίγο έξω από τη Λάρισα, σημαίνοντας την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεων για τη φετινή χρονιά.
Το βάρος των κινητοποιήσεων φαίνεται να σηκώνει αισθητά ο Νομός Καρδίτσας και η επαρχία Φαρσάλων, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι τα τρακτέρ ξεπερνούν τα 700 και σήμερα ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων θα αυξηθεί, κυρίως από χωριά της Λάρισας με στόχο να φτάσουν τα 1000.
Η πίεση των αγροτών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί αύριο, καθώς θα βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας.
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αναλυτικότερα με κορναρίσματα και με πολλά εφόδια για να … «ξεχειμωνιάσουν», άρχισαν να καταλαμβάνουν τον κόμβο Νίκαιας, λίγο μετά τις 2 μ.μ. τα τρακτέρ των αγροτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΟΑΣ Θεσσαλίας, με τους Καρδιτσιώτες να «κλέβουν την παράσταση» με τον όγκο και την αγωνιστικότητά τους. Να σημειωθεί ότι η Καρδίτσα εκπροσωπείται –στο μπλόκο της Νίκαιας- από αγρότες όλων των πολιτικών χώρων. Αμέσως η Τροχαία εξέτρεψε την κυκλοφορία στον ΠΑΘΕ, στο ύψος του Μεγάλου Μοναστηρίου, μέσω Στεφανοβικείου και ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου με κατεύθυνση τον κόμβο Πλατυκάμπου. Οι πρώτες καντίνες έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ μέχρι το απόγευμα είχαν στηθεί τα αντίσκηνα και τα πρόχειρα καταλύματα, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους διαμαρτυρόμενους αγρότες για όσο διάστημα παραμείνουν στον δρόμο, προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Βαγγέλης Μπούτας, χωρίς την περίφημη πια κάπα του, αλλά με το γνωστό αρχηγικό ύφος παρέταξε τα τρακτέρ και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, ενώ μέσα σε καλό κλίμα ακολούθησε ολιγόλεπτη συζήτηση με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές «έχουμε προετοιμαστεί για πολυήμερη παραμονή στα μπλόκα», ενώ σχολιάζοντας τον εθνικό διάλογο για τη γεωργία που εξήγγειλε η υπουργός κ. Μπατζελή, υποστήριξαν ότι «δεν θα λάβουμε μέρος σε έναν προσχηματικό διάλογο, αν και θα αναγκαστεί να συνδιαλλαγεί μαζί μας η υπουργός πριν την εκδήλωση του Ζαππείου (25-26 Ιανουαρίου)».
Στις δηλώσεις τους οι αγρότες χαρακτήρισαν «μονόδρομο τις φετινές κινητοποιήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά συνεχώς αυξάνονται».
Όσον αφορά στα αιτήματά τους, πολύ ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τοποθετούν –τονίζοντας και τη διαφορά των αιτημάτων με τη Σ.Ε. της Λάρισας- το θέμα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, με βάση τις κατώτερες εγγυημένες τιμές, που είναι 40 ευρώ σε σιτάρι, καλαμπόκι και 60 ευρώ στο βαμβάκι.
Και επειδή το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι να παραμείνουν στο χωράφι τους, ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή στη νέα ΚΑΠ, μετά το 2013».
Τονίζουν δε ότι ο αγώνας τους δεν είναι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά για όλη τη μικρομεσαία αγροτιά.
Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα το πρωί και αφού θα φτάσουν και τα υπόλοιπα τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας, θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των Ομοσπονδιών για την εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, ενώ η τάση που κυριαρχεί είναι να αναδειχθούν, μέσω αυτής, νέα πρόσωπα.
ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΗΣ Σ.Ε.
«Φωτιά» πήραν τα τηλέφωνα των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας των αγροτών, προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες καθόδου των τρακτέρ στους δρόμους και να συντονίσουν τον αγώνα τους με άλλα μπλόκα που έχουν στηθεί στη χώρα.
Οι περιοδείες έχουν ολοκληρωθεί, οι αφίσες τοποθετήθηκαν και αύριο θα μαρσάρουν τις μηχανές των αγροτικών μηχανημάτων, τοποθετώντας τα εκατέρωθεν του δρόμου, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία στη Μελούνα, στο ύψος του Τυρνάβου και στον κόμβο Πλατυκάμπου.
Στόχος των μελών της Σ.Ε. είναι ο αριθμός των τρακτέρ στα δύο παραπάνω σημεία να είναι ανάλογος με αυτόν της Νίκαιας (περίπου 600-700), ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών θα βρεθεί στο δημοτικό κατάστημα των Μαλγάρων, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με στόχο την εκλογή μιας πανελλαδικής σύσκεψης, η οποία θα διαπραγματευθεί –εφόσον οριστεί συνάντηση- με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή. Οι επιτροπές αγροτών που θα συναντηθούν στα Μάλγαρα είναι -εκτός από τη Λάρισα- από Θεσ\νίκη, Προμαχώνα, Γιαννιτσά και τα Τελωνεία.
Η βραχόπτωση στα Τέμπη έχει υποβαθμίσει τη λαρισινή κινητοποίηση. Φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές, στις οποίες οι Λαρισαίοι καθόριζαν τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο, γι΄αυτό θεωρείται δεδομένη η συμμαχία με τα υπόλοιπα μπλόκα.
Να σημειωθεί ότι τα σημαντικότερα αιτήματα της Σ.Ε. είναι τα εξής: Άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης με ταμειακή διευκόλυνση στην 1-2-2010, άμεση οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν (Δημητριακά -Βαμβάκι -Καλαμπόκι -Λάδι - Γάλα- Βερίκοκα -Δαμάσκηνα -Κεράσια -Αμύγδαλα). Άμεση καταβολή 2 ευρώ ανά δένδρο στην ελιά και οριζόντια καταβολή στα μήλα όπως έγινε στο Νομό Καστοριάς και στα αμπέλια όπως έγινε στην Κρήτη. Μείωση κόστους παραγωγής σε γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόρια. Φτηνότερο ρεύμα κατά 40%. «Διπλασιασμό του ΕΦΚ πετρελαίου για όλες τις καλλιέργειες μόνο σε αγρότες-κτηνοτρόφους και επιστροφή ΦΠΑ για τη ζωική και φυτική παραγωγή στο 15%. Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών-κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ (δόσεων-τόκων) για 3 χρόνια.
ΣΤΗΡΙΞΗ Ε.Κ.Λ.
Tις κινητοποιήσεις της «φτωχομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας» χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα για κοινό αγώνα εργατών – αγροτών.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής
«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας χαιρετίζει τους μαζικούς αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας και όλης της χώρας οι οποίοι κλιμακώνονται με μπλόκα στην εθνική οδό και σε άλλους δρόμους δυναμώνοντας την πάλη τους κατά της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ– Ν.Δ.
Θεωρούμε τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς πέρα για πέρα δίκαιους, γιατί είναι αγώνες για να σταματήσει η επιχείρηση ξεκληρίσματός τους, για την επιβίωση των οικογενειών τους. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας ζωής και θανάτου ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. που με συνέπεια εφαρμόζουν εναλλάξ όλες οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις, και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Είναι απόφαση να συγκρουστούν με την πολιτική της ΚΑΠ, που είναι η πηγή των προβλημάτων τους.
Είναι ένας αγώνας άρρηκτα δεμένος με το νήμα των αγώνων της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στην επιθετικότητα της Ε.Ε., για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για συρρίκνωση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για απορύθμιση του χρόνου εργασίας με το 65ωρο, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α. Είναι αγώνας ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Συρρίκνωση που έχει οδηγήσει χιλιάδες ακόμα να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εξαθλίωση. Είναι αγώνας για την εξασφάλιση φθηνής και υγιεινής διατροφής των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα.
Η συμπόρευση εργατών - αγροτών έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, αφού εργάτες και αγρότες έχουν απέναντί τους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Και οι δύο, εργάτες και αγρότες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική, πολιτική της Ευρωένωσης, την επιβολή της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, οι εργάτες στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στον αγροτικό τομέα οι αγρότες.
Το ίδιο χέρι κλέβει τον πλούτο που και οι δύο παράγουμε. Στόχος της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής- αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Στόχος δικός μας η ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας που κλέβει το μόχθο μας και γεμίζει τα σεντούκια της ολιγαρχίας του πλούτου.
Είμαστε μαζί τους, γιατί γνωρίζουμε ότι μέσα από το μεγάλωμα της ενεργού συμπαράστασης, την κοινή κάθοδο σε αγώνες με τέτοια προοπτική γίνεται πιο ισχυρό το μέτωπο της αντίστασης, ανοίγει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα και τις ανάγκες εργατιάς – αγροτιάς. Καλούμε κάθε Σωματείο να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή του στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Α.Σ. ΜΕΛΙΑΣ
Στα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών αναφέρεται με επιστολή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μελίας κ. Αχιλλέας Χονδρονάσιος, ο οποίος καλεί τους αγρότες «να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με ενωτικό και συνεργατικό πνεύμα».
Σύμφωνα με τον κ. Χονδρονάσιο «Η αγροτική δραστηριότητα είναι γενικώς υποτιμημένη. Η Πολιτεία και η κοινωνία δεν έχει σε υπόληψη τους αγρότες και τις αγροτικές εργασίες. Αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες δεν δείχνουν υπερήφανοι για το εργόχειρό τους. Η παλαιά ΚΑΠ είχε ως βασικό στόχο την επάρκεια αγαθών. Οι αγρότες ήταν το μέσον. Με διοικητικές αποφάσεις διαμορφώνονταν τόσο τα ακαθάριστα εισοδήματα των αγροτών όσο και τα έξοδα καλλιέργειας. Ορθά είχε λεχθεί ότι η αγροτική οικονομία ήταν «κοινωνικοποιημένη».Οι γραφειοκράτες –πολιτικοί λογάριαζαν έτσι τα πράγματα ώστε, ουσιαστικά, οι αγρότες να είναι υποαμειβόμενοι εργάτες στο κτήμα τους. Το σύστημα αυτό δούλεψε και εάν τα κενά και τα αδύνατα σημεία του δεν εκμεταλλεύονταν, με την ανοχή η συνέργεια κρατικών και συνεταιριστικών μηχανισμών, επιτήδειοι, τα αποτελέσματα θα ήταν μόνο θετικά. Η νέα ΚΑΠ επιδείνωσε τη θέση των αγροτών. Είναι παραδεκτό από όσους γνωρίζουν και είναι εύκολο να αποδειχθεί, ότι εάν στην ενιαία ενίσχυση προσθέσουμε το εισόδημα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση καθώς και το εισόδημα από την παραγωγή και τα έσοδα από τις επιστροφές των εμμέσων φόρων, που προπληρώνονται κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ΔΕΝ καλύπτεται το εισόδημα που υπήρχε πριν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Κατά την άποψή μας, δεν αποδίδεται στους αγρότες όλο το ποσό των ενισχύσεων που δικαιούνται. Συνεπώς το βασικό αίτημα των αγροτών πρέπει να είναι η αύξηση των ενισχύσεων ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα, πιστεύουμε τουλάχιστον κατά 25%, καθώς και η επιστροφή των εμμέσων φόρων στο σύνολο του εισοδήματος [ενιαία+ συνδεδεμένη+παραγωγή] με ποσό ανά στρέμμα και κατά καλλιέργεια και με ποσοστό επί της αξίας της παραγωγής, ώστε να εγγίζει το ποσό που ελάμβαναν με το παλαιό καθεστώς και να μην απέχει τόσο πολύ από το πραγματικό που προπληρώνουν. Το αυξημένο ποσοστό της ενίσχυσης θα επιτρέψει στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να αμύνονται με περισσότερη δύναμη στα ολιγοπώλια και να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους αφενός και αφετέρου να καλλιεργούν με φυσικότερο-οικολογικότερο τρόπο με ευεργετικά αποτελέσματα για παραγωγή υγιεινών τροφών με περιβαλλοντικούς όρους, αξιοποιώντας με ουσιαστικό τρόπο και τα περιβαλλοντικά προγράμματα, τα οποία υποστηρίζουν την απώλεια εισοδήματος από τη συμβατική παραγωγή και τα οποία πρέπει να αυξηθούν, να διευρυνθούν και να μελετηθούν καλύτερα. Πέραν τούτων η μείωση του κόστους του χρήματος συμπίπτει με το γενικό αίτημα για δραστική μείωση του ανοίγματος μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων/χορηγήσεων. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ να είναι άμεσες και να αντιστοιχούν στα ασφάλιστρα που καταβάλλονται. Η μείωση των εμμέσων φόρων είναι αναπτυξιακό μέτρο για όλη την οικονομία. Το ΟΣΔΕ είναι εργαλείο επεξεργασίας γεωργικής πολιτικής και είναι ευθύνη της Πολιτείας η σύνταξη, η ποιότητα και το κόστος του.
Η παραγωγικότητα της γεωργίας είναι ευθέως ανάλογη με το επενδεδυμένο κεφάλαιο ανά στρέμμα. Επενδύσεις σε έργα στράγγισης, σε έργα νερού (αποταμίευσης, εξοικονόμησης, άρδευσης, ορθής διαχείρισης),σε έργα οδοποιίας είναι ευθύνη της Πολιτείας.Τα έργα αυτά είναι υψηλής απόδοσης και πολλαπλής χρησιμότητας. Εργα παραγωγικά και ανταποδοτικά. Πιστεύουμε πως η πιο σοφή δημόσια επένδυση είναι η κατά προτεραιότητα, θα λέγαμε κατά αποκλειστικότητα, επένδυση σε έργα νερού. Η σχεδίαση και εφαρμογή ενός προγράμματος «επιστροφή στο χωριό» με ενίσχυση βιοκλιματικών- οικολογικών αγροικιών είναι ο μόνος δρόμος αναγέννησης της Ελλάδας με την ανάσταση της κοινότητας και του κοινοτικού - συνεταιριστικού πνεύματος. Η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εντάσσεται στο γενικότερο αίτημα για συνολική στροφή στην προληπτική φροντίδα και την εξυγίανση της νοσοκομειακής λειτουργίας. Η σύνταξη πρέπει να έχει σύνδεση με τις ασφαλιστικές εισφορές και η πρόνοια και η κοινωνική αλληλεγγύη να εκδηλώνεται με αρνητικό φόρο, με την υποβολή φορολογικής δήλωσης, αποδιδόμενο σε δύο δόσεις. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς είναι φύσει και θέσει και δυνάμει έργο των αγροτών. Ο αγρότης – παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υποχρεούται να αλλάξει ασφαλιστικό φορέα, χωρίς να υποχρεούται να συστήσει εταιρία, χωρίς να αλλοιώνεται η βασική του απασχόληση της καλλιέργειας της γης, με απλές φορολογικές ρυθμίσεις να μπορεί να εγκαταστήσει και λειτουργήσει μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτό εξυπηρετεί και την Πολιτεία. Κατά την άποψή μας, η αγροτική δραστηριότητα είναι η κατ’ εξοχήν ελεύθερη δραστηριότητα, η αγαπητική σχέση με την γη και την όντως ζωή και ο διαχωρισμός σε «κατά κύριο» και «μη κατά κύριο» επάγγελμα αγρότης είναι ατυχής και πρέπει να εκλείψει. Στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, η υποστήριξη της φροντίδας κάθε καλλιεργούμενης σπιθαμής γης, για παραγωγή υγιεινών τροφών και η απόδοση της ενίσχυσης στον καλλιεργητή της. Η αξιόπιστη αγροτική δραστηριότητα προϋποθέτει αξιόπιστη εθνική και ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική. Η συνεννόηση και η συναίνεση αναγκαιότερη παρά ποτέ».
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου