Σοβαρότατες επισημάνσεις για υπέρογκες δαπάνες χωρίς έλεγχο σχετικά με υπηρεσίες και παροχές ΟΓΑ θέτει υπόψη του γραφείου πρωθυπουργού, αρμοδίων υπουργών και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο νομάρχης Μαγνησίας.
Δίχως να έχει συστήσει δικό του αυτοτελή ελεγκτικό μηχανισμό, ο ΟΓΑ ασκεί καταχρηστικές, σύμφωνα με τον νομάρχη, πρακτικές σε βάρος της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Σε αρκετές περιπτώσεις επιδεικνύει συνειδητή άρνηση να συμβάλει στην ουσιαστική περαίωση της ελεγκτικής διαδικασίας. Πληθώρα παραστατικών διοικητικού και λογιστικού ελέγχου ΟΓΑ, μη ιατρικού αντικειμένου, διαβιβάζονται ανυπόγραφα και ασφράγιστα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά από τον προϊστάμενο ζητείται πιεστικά να τεθεί αποκλειστικά η δική του, «λευκή», υπογραφή για 30.000 παραστατικά σε μηνιαία βάση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το επιχείρημα που επικαλείται ο ΟΓΑ για να ασκήσει τις αθέμιτες πιέσεις του είναι ότι τυχόν άρνηση παροχής «λευκής» υπογραφής θα σήμαινε αδυναμία πληρωμής για τα 204 φαρμακεία του νομού ή αντίστοιχα τις ιδιωτικές κλινικές.
Όλα αυτά περιγράφει στην επιστολή του ο Απ. Παπατόλιας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σκηνικό, οι γιατροί «πειθαναγκάζονται» υπό το βάρος των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων για τους ασφαλιζόμενους, είτε να υπογράφουν κατ’ ουσία ανεξέλεγκτα, είτε να θέτουν εγγράφως επιφυλάξεις για την υπογραφή του.
Ο ίδιος τονίζει, ότι η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με αλλεπάλληλες έγγραφες ενέργειές της έχει επισημάνει την αδυναμία της να επιτελέσει με πληρότητα και επάρκεια τον διοικητικό και λογιστικό έλεγχο της τελικής έγκρισης των δαπανών για υπηρεσίες και παροχές Ο.Γ.Α.: εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις νοσηλείας, εξιτήρια, μεταφορές ασθενών, δαπάνες παροχών, γενόμενες εξετάσεις, ανικανότητα και αναπηρίες ασφαλισμένων, ενστάσεις και προσφυγές κλπ.
«Η αντικειμενική αυτή αδυναμία, που οφείλεται στην ανυπαρξία ικανών ανθρώπινων και τεχνικών πόρων, έχει ως αποτέλεσμα να μην ασκείται κανένας σοβαρός έλεγχος και οι υπαίτιοι των υπέρογκων δαπανών ουσιαστικά να εκφεύγουν από οποιονδήποτε έλεγχο», εξηγεί ο κ. Παπατόλιας.
Κάθε μήνα η Διεύθυνση Υγείας καλείται να ελέγξει:
- 30.000 συνταγές περίπου, από 204 φαρμακεία, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ
- πράξεις για νοσηλείες ασθενών ΟΓΑ σε περίπου 700 κλίνες των 15 ιδιωτικών κλινικών, του θεραπευτηρίου, του κέντρου αποκατάστασης, της μονάδος τεχνητού νεφρού, του γηροκομείου και του ειδικού ιδρύματος παίδων. Σε αυτές τις μονάδες καθημερινά εκτελούνται εκατοντάδες ιατρικές πράξεις ή ενέργειες, υποκείμενες σε έλεγχο (εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις, μεταφορές, ειδικές θεραπείες, εξετάσεις συνταγογραφία φαρμάκων κλπ), οικονομικού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως
- εκατοντάδες συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και δεκάδες εργαστήρια.
«Το πρόβλημα που σας έχω εκθέσει αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, όπου οι συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας προσδίδουν μία νέα σημασία στο αίτημα για δημοσιονομική πειθαρχία και περιστολή της σπατάλης στο χώρο της Υγείας», αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει:
«Με την επισήμανση ότι η υπογραφή των υπαλλήλων της Υπηρεσίας μου, που θα ζητήσω από τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δεν ισοδυναμεί με βεβαίωση ουσιαστικού ελέγχου που έχει προηγηθεί, αλλά με μια τυπική, «γραφειοκρατικού» χαρακτήρα ενέργεια, ζητώ να επιδειχθεί εμπράκτως η απαιτούμενη ευαισθησία ούτως ώστε είτε να επικαιροποιηθεί με γενναία νομοθετική πρωτοβουλία το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που θα επιβάλει στον Ο.Γ.Α. να συστήσει τους δικούς του αυτοτελείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε να ληφθεί ουσιαστική μέριμνα για τη στελέχωση και την ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγείας της Ν.Α.Μ., προκειμένου να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό της ρόλο.»
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου