Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Νομάρχης Μαγνησίας:«Διακινούνται εκατομμύρια ευρώ απ' τον Ο.Γ.Α., με λευκές επιταγές!»

Σοβαρότατες επισημάνσεις για υπέρογκες δαπάνες χωρίς έλεγχο σχετικά με υπηρεσίες και παροχές ΟΓΑ θέτει υπόψη του γραφείου πρωθυπουργού, αρμοδίων υπουργών και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο νομάρχης Μαγνησίας.
Δίχως να έχει συστήσει δικό του αυτοτελή ελεγκτικό μηχανισμό, ο ΟΓΑ ασκεί καταχρηστικές, σύμφωνα με τον νομάρχη, πρακτικές σε βάρος της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Σε αρκετές περιπτώσεις επιδεικνύει συνειδητή άρνηση να συμβάλει στην ουσιαστική περαίωση της ελεγκτικής διαδικασίας. Πληθώρα παραστατικών διοικητικού και λογιστικού ελέγχου ΟΓΑ, μη ιατρικού αντικειμένου, διαβιβάζονται ανυπόγραφα και ασφράγιστα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά από τον προϊστάμενο ζητείται πιεστικά να τεθεί αποκλειστικά η δική του, «λευκή», υπογραφή για 30.000 παραστατικά σε μηνιαία βάση, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το επιχείρημα που επικαλείται ο ΟΓΑ για να ασκήσει τις αθέμιτες πιέσεις του είναι ότι τυχόν άρνηση παροχής «λευκής» υπογραφής θα σήμαινε αδυναμία πληρωμής για τα 204 φαρμακεία του νομού ή αντίστοιχα τις ιδιωτικές κλινικές.
Όλα αυτά περιγράφει στην επιστολή του ο Απ. Παπατόλιας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σκηνικό, οι γιατροί «πειθαναγκάζονται» υπό το βάρος των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων για τους ασφαλιζόμενους, είτε να υπογράφουν κατ’ ουσία ανεξέλεγκτα, είτε να θέτουν εγγράφως επιφυλάξεις για την υπογραφή του.
Ο ίδιος τονίζει, ότι η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με αλλεπάλληλες έγγραφες ενέργειές της έχει επισημάνει την αδυναμία της να επιτελέσει με πληρότητα και επάρκεια τον διοικητικό και λογιστικό έλεγχο της τελικής έγκρισης των δαπανών για υπηρεσίες και παροχές Ο.Γ.Α.: εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις νοσηλείας, εξιτήρια, μεταφορές ασθενών, δαπάνες παροχών, γενόμενες εξετάσεις, ανικανότητα και αναπηρίες ασφαλισμένων, ενστάσεις και προσφυγές κλπ.
«Η αντικειμενική αυτή αδυναμία, που οφείλεται στην ανυπαρξία ικανών ανθρώπινων και τεχνικών πόρων, έχει ως αποτέλεσμα να μην ασκείται κανένας σοβαρός έλεγχος και οι υπαίτιοι των υπέρογκων δαπανών ουσιαστικά να εκφεύγουν από οποιονδήποτε έλεγχο», εξηγεί ο κ. Παπατόλιας.
Κάθε μήνα η Διεύθυνση Υγείας καλείται να ελέγξει:
- 30.000 συνταγές περίπου, από 204 φαρμακεία, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ
- πράξεις για νοσηλείες ασθενών ΟΓΑ σε περίπου 700 κλίνες των 15 ιδιωτικών κλινικών, του θεραπευτηρίου, του κέντρου αποκατάστασης, της μονάδος τεχνητού νεφρού, του γηροκομείου και του ειδικού ιδρύματος παίδων. Σε αυτές τις μονάδες καθημερινά εκτελούνται εκατοντάδες ιατρικές πράξεις ή ενέργειες, υποκείμενες σε έλεγχο (εισαγωγές, νοσηλείες, παρατάσεις, μεταφορές, ειδικές θεραπείες, εξετάσεις συνταγογραφία φαρμάκων κλπ), οικονομικού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως
- εκατοντάδες συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και δεκάδες εργαστήρια.
«Το πρόβλημα που σας έχω εκθέσει αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, όπου οι συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας προσδίδουν μία νέα σημασία στο αίτημα για δημοσιονομική πειθαρχία και περιστολή της σπατάλης στο χώρο της Υγείας», αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει:
«Με την επισήμανση ότι η υπογραφή των υπαλλήλων της Υπηρεσίας μου, που θα ζητήσω από τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δεν ισοδυναμεί με βεβαίωση ουσιαστικού ελέγχου που έχει προηγηθεί, αλλά με μια τυπική, «γραφειοκρατικού» χαρακτήρα ενέργεια, ζητώ να επιδειχθεί εμπράκτως η απαιτούμενη ευαισθησία ούτως ώστε είτε να επικαιροποιηθεί με γενναία νομοθετική πρωτοβουλία το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που θα επιβάλει στον Ο.Γ.Α. να συστήσει τους δικούς του αυτοτελείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είτε να ληφθεί ουσιαστική μέριμνα για τη στελέχωση και την ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγείας της Ν.Α.Μ., προκειμένου να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό της ρόλο.»
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template