Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ο...αγέρωχος και ο...υπέροχος

Οι ημιτελικοί του κυπέλλου ολοκληρώθηκαν όπως ακριβώς έλεγαν τα προγνωστικά, με προκρίσεις ΟΣΦΠ και ΠΑΟ στον τελικό.
Στο ζευγάρι ΠΑΟ-Ηρακλής, η αγωνιστική συμπεριφορά των δύο ομάδων επιβεβαίωσε πλήρως τις προβλέψεις και δεν άφησε περιθώρια για περαιτέρω αναλύσεις.
Χαώδης απλώς η διαφορά των δύο ομάδων...
Δε μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για το ζευγάρι ΟΣΦΠ-Άρης.
Οι Θεσσαλονικείς καρδιοχτύπησαν κυριολεκτικά τους "ερυθρόλευκους" στη χθεσινή ρεβάνς, αγγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη ανατροπή του -14. Μπορεί τελικά να μην τα κατάφεραν και η χθεσινή τους επικράτηση να μην είχε ουσιαστικά κάποιο αγωνιστικό αντίκρισμα, όμως τα ψυχολογικά οφέλη των "κιτρίνων" από τη χθεσινή νίκη αναμένεται να είναι τεράστια.
Η χθεσινή εικόνα του Άρη, είναι η τρανή απόδειξη για το πως ένας σπουδαίος προπονητής μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα μιας ομάδας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Μπορεί ο Μπλατ να μην έχει προλάβει να εμφυσήσει την προπονητική του φιλοσοφία στους παίκτες του Άρη (πέραν βέβαια των αμυντικών τρυκ με τις "ζώνες" που είδαμε χθες), έχει καταφέρει όμως ήδη να τους εμπνεύσει και να τους προσδώσει ψυχολογία, κάτι που φάνηκε από τον τρόπο που αγωνίστηκε ο Άρης χθες. Ειδικά στον αμυντικό τομέα, όπου οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν "σκυλίσια" σε ορισμένες στιγμές του αγώνα και μου έδωσαν την εντύπωση ότι έπαιζαν πραγματικά "για τον προπονητή τους".
Αν και η άμυνα ήταν αυτή που βοήθησε τον Άρη να ανατρέψει το ματς στο 2ο δεκάλεπτο, η πρόκριση παραλίγο να έρθει από την επίθεση. Ο Άρης σκόραρε 93 πόντους και πήγε τελικά το ματς σε υψηλό σκορ, διαλύοντας το "μύθο" που λέει ότι οι ομάδες με το ισχυρότερο σε ταλέντο ρόστερ ευνοούνται από μια τέτοια εξέλιξη.
Ειδική μνεία νομίζω ότι πρέπει να γίνει στο Ρίτσαρντσον, ο οποίος κάνει γενικότερα μια εξαιρετική σεζόν και αποτελεί ίσως τη μόνη σωστή επιλογή που έγινε από τον Άρη κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού σχεδιασμού. Εν κατακλείδι, θεωρώ πως ο Άρης δεν κάλυψε τελικά τη διαφορά για δύο λόγους: α) έχασε το καθαρό του μυαλό στις τελευταίες επιθέσεις, με τους παίκτες του να μοιάζουν να "βιάζονται" να ξεπεράσουν το +14 και β) "μίλησε" η κλάση και η εμπειρία του Παπαλουκά, ο οποίος με προσωπικές ενέργειες έσωσε πραγματικά τον Ολυμπιακό από μια τεράστια αποτυχία.
Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Όποιος υποστηρίζει ότι οι "ερυθρόλευκοι" κινδύνεψαν επειδή επαναπαύτηκαν στη διαφορά του πρώτου αγώνα, κάνει τεράστιο λάθος. Ήταν εμφανές ότι ο Ολυμπιακός χθες δεν μπορούσε... Όπως δεν μπορούσε και σε πολλά φετινά εκτός έδρας παιχνίδια του.
Οι "ερυθρόλευκοι" όποτε φεύγουν από το ΣΕΦ, χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμής τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αιτία. Χθες ο Ολυμπιακός, εκτός από το 1ο δεκάλεπτο που η μπάλα πήγαινε με οργανωμένη προσπάθεια κοντά στο καλάθι, φάνηκε να μην έχει σχέδιο στο παιχνίδι του. Ειδικά απέναντι στην περίεργη ζώνη που εφάρμοσε ανά διαστήματα ο Μπλατ, οι επιθετικές επιλογές ήταν τραγικές... Και δεν είναι δυνατόν να ευθύνονται μόνο οι play makers για αυτό.
Το σχέδιο ξεκινάει από τον πάγκο, όχι από το μυαλό του οργανωτή... Σχετικά με το κομμάτι της άμυνας, ότι και να πει κανείς θα είναι λίγο... Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Άρης έβαλε πριν 10 μέρες 48 πόντους στον Πανελλήνιο, τότε η φράση "ελβετικό τυρί" είναι πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει την άμυνα των Πειραιωτών. Οι ψηλοί, πλην του Σκορτσιανίτη, δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση των πικ εν ρολ του αντιπάλου. Και αν για τον Βούισιτς είναι προφανές ότι δεν μπορεί, για τον Μπουρούση είναι εμφανές ότι δεν θέλει... Ο διεθνής σέντερ δείχνει ξεκάθαρα ότι αδιαφορεί να "χαμηλώσει" και να παίξει άμυνα... Ο Τσίλντρες εξακολουθεί να εκτίθεται όταν καλείται να μαρκάρει κοντύτερους αντιπάλους όπως π.χ. ο Μάιλς χθες.
Επίσης ορισμένες φορές η απειθαρχία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κάνει "μπαμ", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κλέιζα ο οποίος είναι πλέον πασιφανές πως αγνοεί οποιαδήποτε εντολή του πάγκου. Και κλείνω με ένα ερώτημα: Είναι ποτέ δυνατόν σε καταστάσεις πίεσης σε όλο το γήπεδο, η επαναφορά να γίνεται διαρκώς από τον play maker; Σταματώ εδώ, αφού προφανώς τα ανώτερα κλιμάκια της Χαλυβουργικής γνωρίζουν καλύτερα από εμένα...

Υ.Γ. 1: Αν φορούσα τα "ερυθρόλευκα" και συγκεκριμένα το Νο 13, θα πήγαινα από μόνος μου να ζητήσω μείωση αποδοχών...

Υ.Γ. 2: Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει εδώ και μέρες σε μπασκετικά "πηγαδάκια" της ιδιαίτερης πατρίδας του ο Γ.Γ. της ΕΟΚ, ο τελικός του κυπέλλου θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ.
Από το Greek Hoopz

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template