Μπορεί τα προβλήματα στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα να είναι πολλά και πολλές φορές άλυτα, ωστόσο σε άλλες χώρες του κόσμου το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο.
Θέλοντας λοιπόν να προσφέρει σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα αυτονόητα, ο γιατρός κ. Γιώργος Καλλιαμπέτσος από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς με άλλους συναδέλφους του θα ταξιδέψει στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα της Αφρικής, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια.
Στη μακρινή Μπουρκίνα Φάσο θα ταξιδέψει στις 2 Φεβρουαρίου ο γιατρός Γιώργος Καλλιαμπέτσος από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, προκειμένου να δώσει φαρμακευτικό υλικό στους κατοίκους, αλλά και να συνδράμει με τις ιατρικές γνώσεις του το υπάρχον ιατρικό προσωπικό.
Μιλώντας για το ταξίδι του και την προσφορά του ο κ. Καλλιαμπέτσος επεσήμανε για το στόχο της αποστολής πως «στη Μπουρκίνα Φάσο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποσιτισμού. Ένα 40% των παιδιών είναι υποσιτισμένα, ενώ ένα 20% πάσχουν από οξύ υποσιτισμό. Εμείς με τα φάρμακα και τη φροντίδα που θα παράσχουμε, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ανάσα στα παιδιά και σ’ όσους έχουν ανάγκη».
Ο γιατρός με άλλους τρεις συναδέλφους του από την οργάνωση Fairplanet μαζί με ένα φαρμακοποιό του Κόσμου θα μεταβούν στη μακρινή χώρα και συγκεκριμένα στο ιατρικό κέντρο Σάμπου, ενώ ήδη έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό και τα χρήματα μέσω των δωρεών των μελών της οργάνωσης.
«Η παροχή βοήθειας είναι καθήκον και στάση ζωής. Πέρυσι πήγαμε στη Γάζα, ενώ συλλέγουμε συνεχώς υλικό και οργανώνουμε ανθρωπιστικές αποστολές», σημείωσε ο κ. Καλλιαμπέτσος, ο οποίος θα παραμείνει στην αφρικανική χώρα για ένα μήνα.
Σχολιάζοντας τον τρόπο υποδοχής από τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται οι γιατροί, ο κ. Καλλιαμπέτσος τόνισε πως «ποτέ δεν μας είδαν με επιφυλακτικότητα. Μας βλέπουν και νιώθουν μεγάλη ανακούφιση κι αυτό συμβαίνει κυρίως με τους υπάρχοντες γιατρούς και νοσηλευτές που τραβούν μεγάλο ζόρι σ’ όλες αυτές τις φτωχές περιοχές».
Στις χώρες που επισκέπτεται ο γιατρός δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα υγείας, δεν υπάρχουν χρήματα αλλά ούτε και κοινωνική μέριμνα από το κράτος. «Οι χώρες αυτές είναι καταχρεωμένες και τους απαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία να έχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας», σχολίασε ο κ. Καλλιαμπέτσος.
Εκτός από την αποστολή που ετοιμάζει ο γιατρός ήδη στα σκαριά βρίσκεται ακόμη μία ανθρωπιστική αποστολή πάλι στην Μπουρκίνα Φάσο.
«Στο τέλος του καλοκαιριού ετοιμάζουμε μία νέα αποστολή όπου θα εμβολιάσουμε περίπου 5.000 παιδιά για μηνιγγίτιδα. Στη χώρα είχε ξεσπάσει επιδημία και πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά», ανέφερε ο κ. Καλλιαμπέτσος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ταξίδια προγραμματίζονται μέσω της οργάνωσης fairplanet που εδρεύει στην Αθήνα και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο κ. Καλλιαμπέτσος. Στόχος της οργάνωσης είναι να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο και παρέμβαση αλληλεγγύης στους πληθυσμούς σε κίνδυνο χωρίς καμία προκατάληψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, θρήσκευμα ή εθνικότητα των αποδεκτών της.
Ποιος είναι ο Γιώργος Καλλιαμπέτσος
Ο Γιώργος Καλλιαμπέτσος είναι ειδικός παθολόγος με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Montpellier της Γαλλίας. Υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ. από το 1987. Έχει διατελέσει διευθυντής παθολογικής κλινικής στα νοσοκομεία Σητείας, Χίου και στο κέντρο υγείας Ζαγοράς. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αιματολογία, την Τροπική Ιατρική και έχει εκπαιδευτεί σε θέματα επείγουσας ιατρικής.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Fair Planet, της Ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί της Γης, της επιτροπής Σητείας «Για την Ειρήνη στα Βαλκάνια», των ομάδων Σητείας και Χίου για τους πρόσφυγες και της δημοκρατικής συσπείρωσης Χίου για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι επίσης μέλος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού Σητείας και της Διεθνούς Αμνηστίας στον τομέα προσφύγων. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές αντιμετώπισης κρίσεων στην Ελλάδα, τη Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Νταρφούρ, τη Σρι Λάνκα, το Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Λωρίδα της Γάζας.
Που βρίσκεται η Μπουρκίνα Φάσο
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Υποσαχάριας Δυτικής Αφρικής και συγκαταλέγεται στις πλέον φτωχές χώρες του κόσμου. Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε περίπου 13,2 εκ. κατοίκους με αύξηση κατά μέσο όρο 2,38% το χρόνο και τα άτομα πάνω από 45 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 13,3%.
Η εγχώρια οικονομία βασίζεται κατά κύριο λόγω στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος και απασχολεί περίπου το 90% του πληθυσμού της χώρας.
Το 81% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και εξαρτάται άμεσα από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις με όσα αυτό συνεπάγεται. Το εξωτερικό χρέος είναι σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα κατά την παρούσα στιγμή, γεγονός που τοποθετεί την χώρα στις πρώτες θέσεις των Υψηλά Χρεωμένων Φτωχών Χωρών. Η συνθήκη αυτή απαγορεύει στον κρατικό μηχανισμό τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον πληθυσμό.
Τη βασική εκπαίδευση δέχεται μόνο το 40% των παιδιών, ποσοστό από τα πιο χαμηλά του κόσμου.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου