Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Με έρανο η συντήρηση της Αργούς!

Αδιαφορία και εγκατάλειψη της Αργούς, καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου «Αργοναύτες 2008».
Το καράβι ομοίωμα του μυθικού πλοίου, μετά την άφιξη από το ταξίδι στη Γεωργία το καλοκαίρι, βρίσκεται στο χώρο του Τελωνείου, σε ένα χώρο «που δεν ήξεραν ότι είναι εδώ ούτε καν οι άνδρες του λιμενικού», σύμφωνα με τον Σύλλογο.
Η Αργώ παρουσιάζει σημάδια φθοράς, καταγγέλλουν, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την συντήρησή της, τότε στη διάρκεια της Ρεγκάτα αντί να παρουσιαστεί ως ιστορικό πλοίο, θα έχει γίνει καυσόξυλα. Οι «Αργοναύτες» προαναγγέλλουν ότι θα δώσουν οι ίδιοι χρήματα για την συντήρηση του πλοίου και μάλιστα δεν θα διστάσουν να κάνουν ακόμη και έρανο για να συγκεντρωθεί τα ποσό. «Μέχρι την προσωρινή στέγαση του πλοίου, η Αργώ φυλάσσεται σε συγκεκριμένο χώρο και γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη συντήρηση εργασίες», απαντά ο Δήμος Βόλου.

Οργή, αγανάκτηση και λύπη, εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου «Αργοναύτες 2008», οι άνθρωποι δηλαδή που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια της Αργούς προς τις ακτές της Αλβανίας αρχικά και στη Γεωργία στην συνέχεια.
Η Αργώ μετά την επιστροφή από τη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο, φυλάσσεται σε χώρο εντός του Τελωνείου. «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στο χρονικό διάστημα από την επιστροφή από την Γεωργία και παρ' όλο που ο Δήμος είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα χώρο για να στεγαστεί προσωρινά μέχρι να γίνει το Θεματικό Πάρκο, όπου θα μπορέσει να αναδειχτεί το εγχείρημα που έγινε», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Κεχαΐδης.
Η Αργώ βρίσκεται πάνω σε μία βάση, σκεπασμένη από μία μόνο τέντα, ανοιχτή στα πλευρά της, από όπου εύκολα μπορεί να βραχεί. Ήδη, σύμφωνα με τους κωπηλάτες, υπάρχουν σημάδια φθοράς.
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό, το σύμβολο της πόλης, η «ψυχή» του Βόλου να είναι πεταμένη, εγκαταλειμμένη σε μία γωνιά της πόλης, που ούτε καν ξέραμε πού είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ίδιοι οι λιμενικοί δεν ήξεραν ότι εδώ βρίσκεται η Αργώ», δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου, Χρήστος Γούσιος.
Το ξύλο του πλοίου έχει «ποτίσει» από την αρμύρα της θάλασσας και η εκτίμηση που υπάρχει δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα. «Απ' ό,τι φαίνεται, η Αργώ όχι μόνο να ταξιδέψει δεν μπορεί αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αντί να την ρίξουμε στη Ρεγκάτα ως το ιστορικότερο πλοίο απ' όλα, θα καταντήσει καυσόξυλα» συνέχισε, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα της στέγασης του καραβιού.
Ο Σύλλογος των κωπηλατών, έχει αποφασίσει να προχωρήσει με δικές του ενέργειες στην συντήρηση του καραβιού.
Για τις εργασίες αυτές, αρκούν, όπως είπε ο κ. Γούσιος, περίπου 4.000 ευρώ. Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν: να τοποθετηθεί τέντα που θα σκεπάζει όλο το πλοίο, μία σόμπα για να διατηρείται η θερμοκρασία του ξύλου και να περαστεί με ένα ειδικό λάδι που θα την προστατεύσει από την φθορά.
Οι «Αργοναύτες» έχουν αποφασίσει να συγκεντρώσουν αυτά τα χρήματα τόσο από το υστέρημά τους όσο και από έρανο, εάν χρειαστεί.
«Είναι το λιγότερο απαράδεκτο και εξευτελιστικό για την πόλη μας, τη στιγμή που θα φιλοξενήσουμε άλλα σπουδαία καράβια, το δικό μας καράβι, το πιο σπουδαίο και πιο ιστορικό από όλα, η ψυχή και το σύμβολο του Βόλου να σαπίζει πεταμένο σε μια γωνιά της πόλης.
Το καράβι μας για το οποίο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα κατά την κατασκευή του, για το οποίο χύθηκαν τόνοι ιδρώτα κατά την πιστοποίηση της αξιοπλοΐας του, το καράβι μας, το οποίο είναι γνωστό στα πέρατα του πλανήτη, να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή του», σημείωσαν τα μέλη του Συλλόγου.
Η απάντηση του Δήμου Βόλου
Με αφορμή επισημάνσεις των κωπηλατών της Αργούς, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου επισημαίνονται τα εξής:
Ασφαλώς και ο Δήμος Βόλου έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την προσωρινή στέγαση της Αργούς σε χώρο μάλιστα που βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου.
Μετά από συνεργασία και συνεννόηση με τον ΟΛΒ, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου συντάσσουν την ειδική μελέτη για το στέγαστρο που θα κατασκευαστεί στις αποθήκες του λιμανιού στο χώρο που έχει υποδειχθεί ως ο καταλληλότερος για τη στέγαση. Παράλληλα η δημοτική αρχή έχει ζητήσει την συνδρομή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το συγκεκριμένο θέμα ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης από τις 9 Δεκεμβρίου έχει αποστείλει και σχετικό υπόμνημα στην Υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται και νέες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα καθώς τα στελέχη του Δήμου Βόλου βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
«Γίνεται, εκτιμούμε σαφές, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες που σκοπό έχουν την ευόδωση του σκοπού που δεν είναι άλλος από την προσωρινή στέγαση του πλοίου. Μέχρι τότε η Αργώ φυλάσσεται σε συγκεκριμένο χώρο, γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη συντήρηση εργασίες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κατερίνα Λαμπρονίκου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template