Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Εκβιασμοί «κακών» ιστολόγων κατά «αδύναμων» υπουργών!

Άραγε είμαστε μπλε, πράσινοι, κόκκινοι ή πορτοκαλιοί; Μη βάλετε στοίχημα. Θα το χάσετε... Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την αποχή για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Λέτε να μας φιμώσουν; Δηλ. να μας θυμώσουν;

Εκβιασμοί «κακών» ιστολόγων κατά «αδύναμων» υπουργών. 
Η παρέμβασή μας γίνεται μ’ αφορμή την είδηση πως στη Νάξο φιμώθηκε το blog «naxios.blogspot.com» και καταζητείται ο blogger-διαχειριστής, με την κατηγορία του εκβιασμού κατά του υπουργού κ. Ραγκούση.

Αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι η άμεση υποστήριξη του υπουργού από μεγάλο blog, το οποίο φιμώθηκε στο παρελθόν με ανάλογες μεθοδεύσεις και για το οποίο όλοι μας (οι bloggers κι όχι μόνο) κάναμε αγώνα, διαμαρτυρόμενοι ώστε να αρθεί η φίμωσή του (όπως κι έγινε).

Το εν λόγο blog υποστηρίζει, ελαφρά τη καρδία, την κατηγορία του «εκβιασμού» κατά του υπουργού. Δικαιολογώντας ουσιαστικά τη φίμωση του “naxios.blogspot.com” (βλ. Εικόνα 1) και του blogger, τον οποίο κατηγορεί επιπλέον – με κόκκινα γράμματα – ότι «εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Με αυτές τις τακτικές δεν συμφωνούμε και σκοπεύουμε, από το δικό μας μετερίζι, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Γι’ άλλη μια φορά έχουμε τη φίμωση ενός blog με τη γνωστή διαδικασία της παράκαμψης του εννοιολογικού περιεχομένου των λέξεων. Η «δυσφήμηση» (ή η «συκοφαντική δυσφήμηση») που δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, μετονομάζεται σε «εκβιασμό», δηλ. γίνεται κακούργημα ώστε να δικαιολογηθεί η φίμωση του blog (άρθρο 385 Π.Κ.) και να διωχθεί ποινικά ο blogger – διαχειριστής.

Το ερώτημα είναι: Ο υπουργός καταγγέλλει ότι έχει εκβιαστεί; Δηλ. ισχυρίζεται ότι μπορεί ν’ αποδείξει με στοιχεία τη συνάφεια της δημόσιας προσβολής του προσώπου του, με την επιδίωξη οικονομικού οφέλους από τον blogger που μηνύει; Ή απλώς επικαλέστηκε τον εκβιασμό για να επιτύχει την φίμωση του blog και να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους bloggers ότι εις το εξής αυτή θα είναι η φόρμουλα της λογοκρισίας;

Από την ανάγνωση των κειμένων του blog, που αφορούν το πρόσωπο του κ. Ραγκούση, διακρίνουμε την προσπάθεια του blogger να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Αναμοχλεύουμε το σκάνδαλο του Λιμενικού Ταμείου Πάρου και αναμένουμε απαντήσεις», Παρ. 15 Ιανουαρίου 2010 (βλ. εικόνα 2) [πότε πέρασαν 15 ημέρες; τέσσερις ημέρες πριν(!)]). Αν τα στοιχεία είναι αληθή ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Ούτε αν ο αρθρογράφος υποκινήθηκε από κομματικούς αντιπάλους του κ. Ραγκούση. Ούτε αν το blog είναι κομματικοποιημένο.

Βασιζόμενοι στη λογική, δεν πιστεύουμε την περίπτωση του εκβιασμού του υπουργού από έναν blogger. Η δυσφήμηση ή η συκοφαντική δυσφήμηση ελέγχεται, αλλά δεν δικαιολογεί την φίμωση ή την λογοκρισία που είναι γεγονός για το εν λόγο blog.

Υποστηρίζουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση κάθε blogger. Όσοι θίγονται από κάποιο δημοσίευμα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον blogger είτε μέσω e-mail, είτε μέσω των ανοιχτών σχολίων, είτε μέσω άλλων blogs.

Αποδοκιμάζουμε την προσπάθεια, από μέρους της όποιας εξουσίας (από το 1 μέχρι το 4), θεώρησης οποιασδήποτε έκφρασης κριτικής ως απόπειρας εκβιασμού.

Αποδοκιμάζουμε τις τακτικές της προληπτικής καταστολής, της προληπτικής λογοκρισίας που βασίζονται σε προφάσεις και (προ-)φασισμούς.

Αποδοκιμάζουμε τα ιστολόγια που θα διανοηθούν να μετέλθουν ή μετέρχονται τις κατάπτυστες τακτικές των ΜΜΕ.

Η καθεστηκυία τάξη πρέπει να το χωνέψει. Το Διαδίκτυο δεν είναι τσιφλίκι κανενός.
Από το MassMedia

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template