Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Οι αλλοδαποί σώζουν τα σχολεία της Μαγνησίας

Ισχνή μείωση του μαθητικού πληθυσμού παρατηρείται φέτος στα Δημοτικά σχολεία του Νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ αύξηση σημειώνεται στην προσέλευση των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία.
Έτσι λοιπόν τη φετινή σχολική χρονιά στα Δημόσια Δημοτικά της Μαγνησίας φοιτούν 11.617 παιδιά, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ήταν 11.682. Η μείωση όμως δεν παρατηρείται και στους μαθητές των Νηπιαγωγείων, καθώς φέτος υπάρχει μία αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 4.38%. Ειδικότερα φέτος φοιτούν 2.719 νήπια και προνήπια, ενώ πέρυσι 2.605.
Το σημαντικό όμως στοιχείο για τον μαθητικό πληθυσμό είναι το γεγονός πως φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 13,67% σε σχέση με πέρυσι στη φοίτηση των αλλοδαπών και παλλινοστούντων μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και κατά 13,83% στα Νηπιαγωγεία του Νομού.
Με λίγα λόγια φέτος φοιτούν 1.588 αλλοδαποί μαθητές σε Δημοτικά Σχολεία και 376 σε Νηπιαγωγεία, ενώ τα σκήπτρα κρατούν τα σχολεία των Β. Σποράδων που φιλοξενούν ένα 26,68% αλλοδαπών μαθητών.
Έπειτα ακολουθούν τα σχολεία του Πηλίου όπου το ποσοστό των αλλοδαπών φτάνει το 21.25%, η περιοχή του Βελεστίνου με 16.04% και η περιοχή του Αλμυρού με 13.02%, ενώ το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και Ν. Ιωνίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, καθώς μόνο ένα 10,11% των μαθητών είναι αλλοδαποί.
Στα εκπαιδευτικά δεδομένα που παρουσίασε χθες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έγινε λόγος και για τις εθνικότητες των αλλοδαπών που φοιτούν στα σχολεία του νομού.
Η πλειονότητα των αλλοδαπών μαθητών προέρχεται από την Αλβανία -1.384 μαθητές-, ενώ 96 μαθητές κατάγονται από τη Βουλγαρία, 39 από τη Ρουμανία, 14 από τη Γερμανία, 12 από τη Ρωσία.
Μέσα στις χώρες προέλευσης μάλιστα των μαθητών φέτος είναι και η Κίνα, η Ελβετία, η Αργεντινή, η Τυνησία, η Νιγηρία, το Ιράκ μέχρι και ο Άγιος Δομίνικος.
Μαθητές - Εκπαιδευτικοί
Μεταξύ των δεδομένων που παρουσιάστηκαν, έγινε λόγος και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που διδάσκουν στα σχολεία.
Φέτος μόνιμοι δάσκαλοι είναι 893 και αναπληρωτές 39, μόνιμοι Ειδικής Αγωγής 42 και αναπληρωτές 19, μόνιμοι Μουσικής 39 χωρίς κανέναν αναπληρωτή, μόνιμοι Αγγλικών 79 με έναν αναπληρωτή και τέλος υπάρχουν 95 μόνιμοι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής.
Αναφορικά με τους νηπιαγωγούς, στα σχολεία διδάσκουν φέτος 266 μόνιμοι νηπιαγωγοί και 14 αναπληρωτές.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί και η αναλογία μαθητών ανά τμήμα, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται στα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Έτσι στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία κατά μέσο όρο φοιτούν 18,12 μαθητές ανά τμήμα, στις Β. Σποράδες 17.43, στο Πήλιο 16,92, στην περιοχή του Αλμυρού 14,65 και τέλος στην περιοχή του Βελεστίνου 12,14 μαθητές ανά τμήμα.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template