Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

«Αποκεφαλίζει» τα μπλόκα, με νόμο για τον αγροτικό συνδικαλισμό!

Τα «πάνω κάτω» στο αγροτικό κίνημα επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση προωθώντας τη θέσπιση πλαφόν δύο θητειών στα μέλη των ΔΣ των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ποσόστωση 60% για νέους αγρότες και 10% για αγρότισσες στα διοικητικά συμβούλια. Με άλλα λόγια επιχειρεί να επιβάλλει την ανανέωση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει χθες στη Βουλή ότι «θα χτυπήσει τους παράγοντες στο αγροτικό κίνημα, τους αγροτοπατέρες».
Προωθείται λοιπόν η δημιουργία μιας ενιαίας τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας (σήμερα ως γνωστόν είναι δύο, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, χωρίς πάντως «να εκπροσωπούν κανένα» όπως λένε πολλοί αγρότες), μίας ενιαίας ομοσπονδίας σε επίπεδο περιφέρειας (σήμερα οι ομοσπονδίες είναι δύο σε νομαρχιακό επίπεδο) κι ενός αγροτικού συλλόγου σε επίπεδο δήμου (όπως θα διαμορφωθούν οι δήμοι μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» - σήμερα σύλλογοι υπάρχουν σε επίπεδο χωριού). Για το ΔΣ της τριτοβάθμιας οργάνωσης θεσπίζεται ασυμβίβαστο με την ιδιότητα μέλους συνεταιριστικής οργάνωσης.
Οι αλλαγές αφορούν στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στο αν θα επεκταθούν και στο συνεταιριστικό. Από το υπουργείο παραπέμπουν στο σχέδιο νόμου που θα καταρτιστεί για τους συνεταιρισμούς μέσα στο 2010, όμως αν η ρύθμιση (υπάρχει ως σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου) επεκταθεί τότε η κυβέρνηση ουσιαστικά θα «αποστρατεύσει» μια ολόκληρη γενιά συνεταιριστών και αγροτοσυνδικαλιστών.
Από το σχέδιο νόμου, που ανέβηκε για δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, δεν προκύπτει πάντως αν και πως θα υποχρεωθούν οι αγρότες να εγγραφούν στους συλλόγους (το ενδιαφέρον σήμερα είναι από μειωμένο έως και ανύπαρκτο). Προφανώς, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τη χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ (μειώθηκε ως γνωστόν επί εποχής Αλ. Κοντού) για να πιέσει τις συνομοσπονδίες σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος (για παράδειγμα, μπλόκα οργανώνονται από συσπειρώσεις, συλλόγους ή και ομάδες αγροτών που δεν ενδιαφέρονται για την κρατική χρηματοδότηση).
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Αναλυτικά:
Οι κύριοι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής:
- «Δομή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος:
- Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
- Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
- Τριτοβάθμια Οργάνωση είναι η ενιαία και κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στη χώρα.
ΜΕΛΗ
- Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες, ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο δασοκόμος, ο μελισσοκόμος, ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης.
- Μέλη των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων είναι όλες οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της περιφέρειας τους.
- Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας είναι όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.
ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
- Η Πρωτοβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα όρια της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου (που θα προκύψει από την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης») στον οποίο έχει την έδρα της.
- Η Δευτεροβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα διοικητικά όρια μιας γενικής περιφέρειας του κράτους
- Η κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας έχει περιφέρεια όλη την επικράτεια.
ΟΡΓΑΝΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΘΗΤΕΙΑ
- Όργανα των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.).
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και στην σύνθεση του μετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του νέοι αγρότες (ηλικίας έως 40 ετών), ως και γυναίκες μέλη σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Εγγραφές μελών γίνονται μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις ιδιότητας του μέλους.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων της περιφέρειας της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης.
ΕΝΙΑΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των φυσικών προσώπων - μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων όλης της χώρας. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% και 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Ενιαίας Τριτοβάθμιας Οργάνωσης.
Η θητεία των μελών του Δ.Σ. των Οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι τετραετής και οι εκλογές διενεργούνται και για τις τρεις βαθμίδες την ίδια ημερομηνία σε όλη την χώρα.
Υποψηφιότητα για μέλος Δ.Σ. επιτρέπεται για Οργάνωση μόνο μιας βαθμίδας κατ’ επιλογή του υποψηφίου.
Μέλος του Δ.Σ. Οργάνωσης ή οποιασδήποτε βαθμίδας δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου μετά την πάροδο δύο (2) συνεχών θητειών για το ίδιο Δ.Σ.
Η ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. στην Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις διενεργούνται παρουσία αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής.
Γιώργος Μακρής
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template