Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Η δίκη της χρονιάς!

Αρχίζει αύριο (σήμερα) το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Στο εδώλιο θα βρίσκονται οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και συνέργεια στην εγκληματική πράξη αντίστοιχα. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται λεπτομερώς στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Επαμ. Κορκονέας «στόχευσε προς το μέρος των ανηλίκων και των υπόλοιπων ατόμων που βρίσκονταν πίσω τους, στήριξε με το αριστερό του χέρι το δεξί που κρατούσε το όπλο και πυροβόλησε δύο φορές απανωτά από απόσταση 28 μέτρων, με αποτέλεσμα η βολίδα που εποστρακίστηκε να προκαλέσει τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου».
Στον δεύτερο κατηγορούμενο Βασ. Σαραλιώτη, οι δικαστές... χρεώνουν ότι «με την παρουσία του τον συνέδραμε ψυχικά, αφού όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον Επαμ. Κορκονέα από την πράξη του, αλλά σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια με αυτόν αγνοώντας τις εντολές του Κέντρου».
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, κ. Αλέξης Κούγιας, δηλώνει την πρόθεσή του να ζητήσει διακοπή και όχι αναβολή της διαδικασίας αμέσως μόλις η πρόεδρος κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου κηρύξει την έναρξη της πολύκροτης δίκης, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Ωστόσο και οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος κ.κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης και Χρίστος Μυλωνόπουλος αναμένεται να υποβάλουν σειρά αιτημάτων αντιτείνοντας στη μεταφορά της δίκης εκτός Αθηνών. Η μητέρα του Αλέξη, Τζ. Τσαλικιάν, επιθυμεί μια ολιγοήμερη διακοπή, καθώς αυτές τις ημέρες χειρουργείται η μητέρα της, γιαγιά του Αλέξη, μετά από κάποιο ατύχημα.
*Στην Αμφισσα προγραμματίζουν να εκδράμουν την Τετάρτη το πρωί, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κρατική καταστολή, εκατοντάδες πολίτες από οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της δίκης έγινε από τον Άρειο Πάγο (υπό την έμμεση παρότρυνση της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργείου), δήθεν για λόγους «δημόσιας τάξης». Οι συνθήκες διεξαγωγής ωστόσο μιας τόσο σημαντικής δίκης στη μικρή, δυσπρόσιτη, επαρχιακή αυτή πόλη (ιδίως μέσα σ' ένα προαναγγελλόμενο κλίμα ασφυκτικής αστυνομοκρατίας) γίνονται αντίξοοες και προβληματικές.
*Η οικογένεια του θύματος έχει ήδη προσφύγει με τη διαδικασία του επείγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας και των προϋποθέσεων μιας δίκαιης δίκης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εγκαλείται ότι δεν δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, ευνοώντας έτσι υπέρμετρα τους κατηγορούμενους.
*Η πλευρά της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου εκτιμά ότι δεν εκλήθησαν ουσιώδεις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας και δεν ασκήθηκε η αρμόζουσα ποινική δίωξη (ανθρωποκτονία διά παραλείψεως κατά συναυτουργίαν), αφού και οι δύο κατηγορούμενοι (Ε. Κορκονέας ως δράστης της ανθρωποκτονίας και Βασ. Σαραλιώτης ως συνεργός) έφυγαν μετά τους πυροβολισμούς, χωρίς να συνδράμουν το θύμα, ως ώφειλαν.
*Η οικογένεια του θύματος, εξηγεί ο δικηγόρος καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, θεωρεί ότι η ανάκριση παρουσίασε σοβαρά κενά και παραλείψεις, οι οποίες συμπτωματικά ευνόησαν τους κατηγορούμενους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επιλογή της Αμφισσας ήταν αδιαφανής και αναιτιολόγητη. Οπως αναφέρει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν και να παραμείνουν σ' αυτήν την πόλη, οι μαθητές μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Ως εναλλακτική λύση προτείνει την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
*Το πιθανότερο ωστόσο είναι η δίκη ν' αρχίσει τυπικά και στη συνέχεια να διακοπεί για λίγες μέρες ή ακόμη και να αναβληθεί, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που ετοιμάζονται να υποβάλουν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή.
Από το GreekBlock

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template