Στον κόμβο των Μικροθηβών δίνουν ραντεβού αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας, όπου προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ως μέσο πίεσης προς την Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των οικονομικών τους κυρίως, αλλά και θεσμικών αιτημάτων.
Έτσι, αύριο στις 12 το μεσημέρι ο αγροτικός κόσμος της Μαγνησίας και των Φαρσάλων θα παραθέσει αρχικά τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο των Μικροθηβών και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό του δρόμου. Σήμερα οι αγρότες της Μαγνησίας που τάσσονται με την ΠΑΣΥ θα μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας, όπου ήδη βρίσκονται από χθες οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλία.
Στο κόμβο των Μικροθηβών θα βρεθούν αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές, τον Αλμυρό αλλά και το Πήλιο μετά την σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης που ελήφθη την περασμένη Κυριακή.
«Η οικονομική κατάσταση των αγροτών συνεχώς χειροτερεύει και κανείς δεν μπορεί να κρύψει την μείωση του εισοδήματός του» επισημαίνει ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Βελεστίνο, Δημήτρης Σπαθής και σημειώνει ότι τα βασικά αγροτικά προϊόντα μένουν απούλητα σε χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές. «Οι αντοχές των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων της υπαίθρου εξαντλήθηκαν από τη μη πραγματοποίηση των εξαγγελιών και υποσχέσεων στήριξης και δημιουργία προϋποθέσεων για παραμονή στα χωράφια τους» δηλώνει ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Παράλληλα, όπως εξηγεί η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα ξεκίνησε και τελείωσε με πρωτόγνωρες τιμές για τα καύσιμα, υπερβολικά υψηλές τιμές για τα λιπάσματα με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να γίνει δυσβάστακτο.
Ο κ. Σπαθής δεν παραλείπει να αναφέρει και το πρόβλημα της έλλειψης νερού για άρδευση αλλά και το υψηλό κόστος για την ανεύρεση και τη χρήση του. «Πρέπει άμεσα ν ληφθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να μετριάσουν το πρόβλημα και να δώσουν τη δύναμη και την αισιοδοξία στον αγρότη ότι μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Αναφέρεται ότι στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και η ΕΑΣ Βόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε άλλωστε στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος κ. Νικήτας Πρίντζος αυτή την περίοδο βρίσκονται στις αποθήκες της ΕΑΣ περίπου 8.000 τόνοι σιταριού, από την εσοδεία του 2009 και 8.000 τόνοι κριθαριού και καλαμποκιού από την αντίστοιχη του 2008, παρά τους επανειλημμένους διαγωνισμούς που έγιναν.
Οι παραγωγοί του Πηλίου
Στο «παιχνίδι» των διεκδικήσεων μπαίνει όμως και ο αγροτικός κόσμος του Πηλίου. Όπως αποφασίσθηκε στην συνέλευση που πραγματοποίησε η ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων, οι παραγωγοί θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των Μικροθηβών, παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Δημήτρη Σπανό, σκοπός είναι να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για το μέλλον.
Αύριο Τετάρτη οι παραγωγοί των περιοχών του Νοτίου Πηλίου θα συγκεντρωθούν στην Παναγία Γορίτσα και στη συνέχεια θα συναντηθούν στην Περιφερειακή οδό με τους συναδέλφους τους από το Ανατολικό και Κεντρικό Πήλιο, ώστε στις 12.30 το μεσημέρι να φθάσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο των Μικροθηβών.
Τα αιτήματα
Οι αγρότες που ζητούν από την Κυβέρνηση να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος, ζητούν την υλοποίηση του 1 δισ. στους αγρότες και συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον του κλάδου από το 2013 και μετά.
Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι γνωστά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως υποστηρίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Δημήτρης Σπαθής, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί αν οι αγρότες θα αποκλείσουν τον δρόμο και για πόσο χρονικό διάστημα και τελικά αν η κινητοποίηση της Τετάρτης θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. «Αναλόγως τον αριθμό και την πρόθεση των αγροτών θα καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος των κινητοποιήσεων» σημειώνει ο ίδιος.
Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι η ενίσχυση του εισοδήματός τους, αφού όπως ισχυρίζονται «τα οικονομικά τους έχουν φθάσει στο τέλμα». Αυτό θα επιτευχθεί και με την παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής, δηλαδή τη μείωση της τιμής των λιπασμάτων και του πετρελαίου.
Παράλληλα, τους αγρότες απασχολεί ο χρόνος που θα δοθεί τελικά το υπόλοιπο ποσό από την ενιαία ενίσχυση. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣΟ Ριζομύλου, κ. Ηλίας Ιωάννου, το 60% των χρημάτων δόθηκε λίγο πριν τις γιορτές, σε παραγωγούς που ανήκουν στις ενώσεις που έχουν ολοκληρώσει το σύστημα ψηφιοποίησης. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού ίσως δοθεί πριν τις εορτές του Πάσχα, προκαλώντας ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών.
Ακόμη, αίτημα των αγροτών αποτελεί και το πριμ από την καλλιέργεια βάμβακος αλλά και οι επιδοτήσεις και η επιστροφή του ΦΠΑ που δεν έχουν λάβει ακόμη οι αγρότες.
Τέλος, ένα από τα βασικά θέματα που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι πως θα διαμορφωθεί το πλάνο σχετικά με τις επιδοτήσεις μετά το 2013. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, Ηλίας Ιωάννου δύο είναι τα ενδεχόμενα που αναμένεται να ισχύσουν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Το ένα είναι όλοι οι παραγωγοί να επιδοτούνται με 50 ευρώ το στρέμμα και το δεύτερο όλοι οι Ευρωπαίοι να παίρνουν το ίδιο ποσό επιδότησης. «Κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν συμφέρει τους αγρότες, αφού το ύψος της επιδότησης θα είναι μικρότερο από τη μέση τιμή της σημερινής επιδότησης» εξηγεί ο κ. Ιωάννου. Ωστόσο, συγκρίνοντας τα δύο ενδεχόμενα, οι αγρότες φαίνεται πως επιθυμούν το πρώτο σενάριο, αυτό δηλαδή με την επιδότηση να φθάνει τα 50 ευρώ ανά στρέμμα.
Από την ατζέντα των αιτημάτων δε λείπει και το θέμα των αποζημιώσεων της ακαρπίας και της αφορίας στα διάφορα προϊόντα παραγωγής του Πηλίου, για τα οποία οι παραγωγοί έχουν λάβει δεσμεύσεις, οι οποίες όμως εδώ και μήνες δεν έχουν υλοποιηθεί. Παράλληλα ζητούν την άμεση καταβολή της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που εξήγγειλε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα για την καταβολή του ποσού των 2 ευρώ ανά δένδρο.
Οι αμυγδαλοπαραγωγοί
Σοβαρό πρόβλημα με το φαινόμενο της ακαρπίας αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί στην περιοχή του Δήμου Αισωνίας. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου, κ. Χρήστος Τσιαμήτας οι παραγωγοί αναμένουν ακόμη από τον Μάιο του 2009 τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την μειωμένη παραγωγή. «Όλοι εμείς που ζούμε από κοντά το πρόβλημα θεωρούμε πως οι παραγωγοί έχουν απόλυτο δίκιο να ζητούν σε αυτή τη φάση τη στήριξη της πολιτείας και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η οικονομία της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς» επισημαίνει ο κ. Τσιαμήτας.
Σημειώνεται ότι με επιστολή προς τους βουλευτές της Μαγνησίας, τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ, το τοπικό συμβούλιο Σέσκλου απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν με κατανόηση πάνω από το πρόβλημα που έχει προκύψει σε μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη για τους παραγωγούς του αμυγδάλου καθώς και στη χαμηλή τιμή και στο μεγάλο κόστος καλλιέργειας των τελευταίων ετών που έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου