Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ενώνονται και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.
Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".
"Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει σήμερα στις 14.00 στα Γρεβενά.
Στο μεταξύ αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τον κόμβο στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 6μμ και για περίπου δύο ώρες.
Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.
Τέλος, σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".
Στο Μαξίμου
Στον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, οι οποίοι μετέβησαν για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Βασίλη Κιλάφα, ο κ. Παμπούκης κάλεσε τους αγρότες εκ μέρους του πρωθυπουργού να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ από την πλευρά τους οι αγρότες κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στο διάλογο και στα αιτήματα της επιτροπής.
Στο υπόμνημα της η επιτροπή αναφέρει ότι ο κοινωνικός διάλογος στο Ζάππειο και οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προσφέρουν τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Αυτό δήλωσε ο ένας από αυτούς, ο κ. Βασίλης Κιλάφας, ο οποίος θεωρείται από τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ φίλα προσκείμενους στην βουλευτή Τόνια Αντωνίου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολιτική αντίπαλος της υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή.
Το πρωί η κα Αντωνίου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε εμμέσως την κα Μπατζελή ότι υποτίμησε το εύρος των κινητοποιήσεων.
«Η κατάσταση στην οικονομία είναι πιο κρίσιμη παρά ποτέ. Η χώρα βρίσκεται στο μάτι του διεθνούς κυκλώνα. Κατά συνέπεια αυτή την ώρα τα μπλόκα δεν έχουν κανένα νόημα και μόνον ο διάλογος προσφέρει λύσεις» διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι στους αγρότες. Πάντως, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαδηλώσουν στο Ζάππειο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο, να πάνε τελικά στο Ζάππειο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, όχι για να συμμετάσχουν στον "προσχηματικό διάλογο" της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν, άφησε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την προώθηση "κοινωνικού αυτοματισμού" όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε σε ενίσχυση των μπλόκων.
Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε στη σύσκεψη των Μαλγάρων, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών που ηγούνται των μπλόκων αυτών. Τόνισε δε ότι είναι "ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων".
Τα έξι αιτήματα τα οποία πρότεινε ο κ. Μπούτας είναι:
*Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τα εισαγόμενα προϊόντα.
* Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και κατάργηση όλων των περιορισμών-παρακρατήσεων.
*Μείωση του κόστους παραγωγής.
*Τριετές «πάγωμα» χρεών με την κατάργηση πανωτοκιών
*Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τροποποίηση του κανονισμού.
Το 7ο αίτημα που σήμερα έθεσε συμπληρωματικά ο Β. Μπούτας είναι να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ετεροεπαγγελματιών και των κατά κυρίως επάγγελμα αγροτών
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template