Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα που θα εξαγγελθούν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αποφάσισε ομόφωνα στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε προχθές Τετάρτη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αντιδρούν κατηγορηματικά στην επίθεση που δέχεται το ελληνικό φαρμακείο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
Το φαρμακείο είναι η μοναδική ίσως επαγγελματική δραστηριότητα στην χώρα, που καταβάλλει ΦΠΑ πριν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία

Πιστώνει επ’ αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών.

Στο ελληνικό φαρμακείο αντιστοιχεί ο μικρότερος αριθμός κατοίκων (950 κάτοικοι ανά φαρμακείο), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 3000 – 10000 κάτοικοι ανά φαρμακείο.

Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων , κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 – 30.000 € λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων».

Ερωτήματα
Οι φαρμακοποιοί ταυτόχρονα θέτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως «Γιατί η Κυβέρνηση δεν εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους τα 400.000.000 € που οφείλουν για την τελευταία τριετία , βάσει του ν. 3457/2006;
Ποια προβλέπεται να είναι η «ενόχληση» της Κυβέρνησης προς την φαρμακοβιομηχανία που είναι η μόνη βιομηχανία που περνά αλώβητη την οικονομική κρίση (έρευνα της STATBANK) όταν μάλιστα εισπράττει το 63% από την λιανική τιμή κάθε φαρμάκου;
Πότε και με ποιόν προϋπολογισμό προτίθεται η Κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς που μέχρι 31/12/2009 ανέρχονται στο ποσό των 280.000.000 €;»
Τέλος η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, εκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου.
Απαιτεί τη διατήρηση της σταθερής λιανικής τιμής του φαρμάκου και την άμεση εξόφληση όλων των εκπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς.
Αντιτίθεται τέλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια της πολιτείας για αλλαγή στο υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template