Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Έλεγχοι στα τρόφιμα, στους Δήμους Σκιάθου και Φερών, λόγω χρώμιου στο νερό!

Ελέγχους σε κηπευτικά, λαχανικά, βολβούς και ζωϊκά προϊόντα στους Δήμους Φερών και Σκιάθου, ζητάει η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, που εκφράζει φόβους ότι τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία που εντοπίστηκαν στο νερό πέρασαν στην τροφική αλυσίδα.
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Φερών, κ. Κωνσταντίνος Κανάρης ζητάει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΙΓΜΕ να προχωρήσουν στη σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης ώστε να διαπιστωθεί σε ποια σημεία του υδροφόρου ορίζοντα τα νερά δεν είναι επιβαρημένα. Μετά την ανίχνευση χρωμίου σε γεωτρήσεις του Δήμου Φερών, η Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ με έγγραφό της προς το Νομάρχη κ. Απόστολο Παπατόλια, τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Νίκο Ντίτορα αλλά και προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Αλιείας ζητάει να γίνει έλεγχος στην τροφική αλυσίδα, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επιβαρυνθεί και ορισμένα προϊόντα σε Φερές και Σκιάθο.
Στη συνέχεια η ΝΑΜ ανέθεσε τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, εφόσον έχει τις δυνατότητες.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει: «Μετά τις διαπιστώσεις από διαπιστευμένα χημικά εργαστήρια αυξημένων συγκεντρώσεων επικινδύνων χημικών στοιχείων στον υδροφόρο ορίζοντα, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα νομοθετημένα όρια για πόσιμο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ελέγχου τυχόν επιδράσεων στην τροφική αλυσίδα. Παράκληση να κρίνετε την ανάγκη δειγματοληπτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων σε κηπευτικά, λαχανικά, βολβούς, και ζωικά προϊόντα, που προέρχονται από τις περιοχές Αερινό, Περίβλεπτο, ’γιος Δημήτριος, Κοκκίνα, Κοκαλέικα του Δήμου Φερών (για ολικό και εξασθνέες χρώμιο κι αρσενικό) κι επίσης σε κηπευτικά, λαχανικά, βολβούς, ζωϊκά, ψάρια και οστρακοειδή σε Σκιάθο (Πηγάδι Φτελιάς)».
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Φερών κ. Κωνσταντίνος Κανάρης με έγγραφο του, προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ζητάει να προχωρήσει στη σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης, με σκοπό να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει ανόρυξη νέας γεώτρησης χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Αναφέρεται ότι το ίδιο αίτημα έχει τεθεί και προ μηνός περίπου προς το ΙΓΜΕ. «Περιμένουμε τις σχετικές απαντήσεις αν και πιθανολογώ ότι και τα μέρη να μας υποδείξει δεν είναι σίγουρο ότι θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημα, αφού τα πετρώματα της περιοχής δεν είναι αδιαπέραστα» δηλώνει ο κ. Κανάρης.
Παράλληλα η ΔΕΥΑ Φερών έχει λάβει δείγματα από πέντε ιδιωτικές γεωτρήσεις στο Αερινό κι αν διαπιστωθεί ότι διαθέτουν καλής ποιότητας νερό, τότε ο δήμος θα τις μισθώσει ώστε να τις χρησιμοποιήσει για την ύδρευση του δημοτικού αυτού διαμερίσματος.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων του Περιβλέπτου, του Αερινού, της Κοκκίνας, του Αγίου Δημητρίου και του οικισμού Κοκκαλέικα, καταναλώνουν εμφιαλωμένα νερά, μετά τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου. «Η δημοτική αρχή αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ζήτησε από τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση» εξηγεί ο κ. Κανάρης και σημειώνει ότι «οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα απαλλαγούν από τα τέλη ύδρευσης για όσο καιρό θα καταναλώνουν εμφιαλωμένα νερά».
Πάντως μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο αίτημα της δημοτικής αρχής για χρηματοδότηση με σκοπό την ανόρυξη νέας γεώτρησης στο Αερινό. Ωστόσο, όπως ενημερώνει ο κ. Κανάρης, στα ταμεία του Δήμου υπάρχει το ποσό των 50.000 ευρώ, ώστε να διατεθούν για το σκοπό αυτό σε περίπτωση που υπάρξει άμεση ανάγκη.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template