Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Τα σχολεία......της μεγάλης φυγής!Το φαινόμενο της σχολικής διαρροής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καταγράφει ενδιαφέρουσα έρευνα του ΚΑΝΕΠ που διενήργησαν ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ Νίκος Παΐζης και η ερευνήτρια Πωλίνα Φατούρου και η οποία δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Τα σχολεία της …μεγάλης φυγής», η Άρτα κατέχει την τρίτη θέση στην κατηγορία των μαθητών γυμνασίου που απορρίπτονται στη λήξη του σχολικού έτους. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται «ο νομός Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με 19% και ακολουθούν η Λακωνία, η Άρτα, η Κοζάνη, η Λευκάδα, η Πιερία, η Ευρυτανία, τα Χανιά, η Καστοριά και η Ηλεία». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα. Το 4,1% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο, εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τη φοίτησή τους χωρίς να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο απολυτήριο γυμνασίου. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από περιοχές με χαμηλό δείκτη ευημερίας και ανάπτυξης, όπως είναι η Ξάνθη, η Ροδόπη, και η Δυτ. Αττική. Το 4,8% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο δεν καταφέρνουν να προαχθούν από τάξη σε τάξη ούτε στις εξετάσεις του Ιουνίου ούτε στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου. Κάποιοι απ' αυτούς επαναλαμβάνουν την τάξη, ενώ οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το σχολείο. Το 12,7% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο προάγονται οριακά από τάξη σε τάξη (με βαθμολογία που κυμαίνεται από 10 έως 12) γεγονός που οδηγεί στην βεβαιότητα ότι αυτοί οι μαθητές δεν θα πάρουν απολυτήριο λυκείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από το epirus gate

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα.
Εάν το καλοσκεφτούμε, πρόκειται για μια ΜΑΥΡΗ είδηση, για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, που δυναμιτίζει κάθε σοβαρή σκέψη για πρόοδο και ευημερία. Τι σόι βήματα προόδου μπορεί να κάνει ένας αμόρφωτος και απαίδευτος λαός;
Και μην διανοηθεί κανένας να μου πει: "σιγά μην μάθουν τίποτε στο λύκειο". Ναι μάγκες μου, εντάξει, αλλά εάν θέλει, κάτι θα μάθει περισσότερο. Εκτός κι αν εννοείτε ότι φεύγουνε από το φαύλο σχολείο, για να εντρυφήσουν στα γράμματα ιδιωτικώς στο σπίτι τους, ας σοβαρευτούμε λίγο...
Και υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψην. Ειναι το θέμα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας.
Αυτά τα παιδιά, το "ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων", θα γίνουνε εκ των πραγμάτων οι προσεχείς "δούλοι", πρώιμα "καμμένοι" από την αδιάφορη κοινωνία, επειδή ή θα ενταχθούνε σ' ένα κρεατοφάγο σύστημα, παλεύοντας να επιβιώσουν με μειωμένα εφόδια κι άρα έτοιμοι να ανεχτούνε και να υποταχτούνε στον "δυνατό", που θα τους ρίξει δυο ψίχουλα, ή θα "σπάσουν", μη αντέχοντας την αδικία και το κενό που από μικροί βίωσαν.
Και τότε, εύκολα θα γίνουν "πηλός" στα χέρια ενός ινστρούχτορα, ενός καθοδηγητή, ενός επικοινωνιολόγου, ενός market-maker, οπότε εύκολα θα γίνουν τα επόμενα "στρατιωτάκια" της μολότωφ ή του καταναλωτικού καναπέ, εξαρτάται σε ποιανού τα χέρια πέσουν...
Από το ΚΕΝΤΡΙ

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template