Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

45 εκατ. € η βεβαιωμένη εισφοροδιαφυγή στο Βόλο!



Ξεπερνούν τα 45 εκ. ευρώ οι βεβαιωμένες παραβάσεις εισφοροδιαφυγής στο Νομό Μαγνησίας.
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους απασχολούνται σε πολλούς τομείς ανασφάλιστοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ στο Βόλο. «Χωρίς ελεγκτές αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε» δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Η αδυναμία ωστόσο του ΙΚΑ Βόλου να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους για την πάταξη της μαύρης εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες θα έπρεπε με τους ελέγχους να επιφορτιστούν τουλάχιστον 30 ελεγκτές, όταν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή την ίδια δουλειά κάνουν μόνο 7 ελεγκτές, που ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να ελεγχθούν όλες οι κοινές επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μέγεθος της εισφοροδιαφυγής στα βεβαιωθέντα χρέη, τα οποία δεν έχουν εισπραχτεί.
Ορισμένες βέβαια επιχειρήσεις προσέρχονται και κάνουν ρυθμίσεις, τις περισσότερες φορές όμως αδυνατούν να είναι συνεπείς μέχρι τέλους ώστε το ΙΚΑ να εισπράξει τις οφειλές.
Μαύρη εργασία κυρίως καταγράφεται σε βιοτεχνίες, συνεργεία αλλά και σε εποχικές επιχειρήσεις, τους θερινούς μήνες στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις Σποράδες και το Πήλιο, αλλά και στον κλάδο των οικοδομών.
Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένως τη Διοίκηση του ΙΚΑ, που αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται αφενός στην έλλειψη συνολικού συστήματος μηχανοργάνωσης και αφετέρου στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
Οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποδεέστεροι πολλές φορές ακόμη και των τυπικών που πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Ενδεικτικά ακόμη και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Περιφερειακού Τμήματος του ΙΚΑ στο Βόλο παραδέχονται ότι ειδικά τους θερινούς μήνες δεν έγιναν καν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων ή σε άλλα τουριστικά θέρετρα του Πηλίου.
Σπανίως και μόνο, εφόσον προηγηθεί καταγγελία εργαζομένου, γίνονται έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις, όπως εμπορικά καταστήματα, συνεργεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες αλλά και σε οικοδομές, όπου παρατηρείται αυξημένη η “μαύρη εργασία” σύμφωνα με το συνδικάτο οικοδόμων Μαγνησίας.
“Εάν υπάρξει καταγγελία εργαζομένου, τονίζει ανώτερος υπάλληλος του ΙΚΑ Βόλου, είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες μας να κάνουν έλεγχο, διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο χρόνος για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας.”
Μοιραία και αυταπόδεικτα μέσα από αυτή την κατάσταση οι έλεγχοι που γίνονται δεν μπορούν να συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εισφοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας και πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκο το θέμα της εισφοροδιαφυγής είναι το κυρίαρχο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, που μόλις ουσιαστικά ανέλαβε δουλειά.
Η μηχανοργάνωση, όταν ολοκληρωθεί, είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων» επισημαίνει ο κ. Κουτσούκος. Χρειάζεται όμως να γίνουν και νέες προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν οι νευραλγικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους.
Μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεώθηκαν ακόμη και υπάλληλοι από γειτονικούς νομούς και από την Αθήνα να συγκροτήσουν συνεργεία ελέγχου για επιχειρήσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων και το Πήλιο.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template