Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς κανένα έλεγχο τα λεφτά για πυροπροστασία


Χωρίς τιμολόγια και παραστατικά, τα οποία να αποδεικνύουν πού κατευθύνονται τα κονδύλια για την πυροπροστασία, χορηγούνται κάθε καλοκαίρι τα ποσά από το υπουργείο Εσωτερικών απευθείας στους ΟΤΑ.

Μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση βρέθηκε και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που κλείνει 31 Οκτωβρίου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας.

Μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέσω του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου να έχει ξεκινήσει το συντονισμό δήμων και υπηρεσιών για τις έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες και χιονοπτώσεις, όμως το κεφάλαιο για την αντιπυρική προστασία δεν έχει κλείσει.

Τα ερωτήματα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο νομαρχιακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη, παραμένουν. Πού πήγαν τα κονδύλια που διατέθηκαν απευθείας στους δήμους για έργα και ενέργειες πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών;

Τα κονδύλια, σύμφωνα με τις κάθε καλοκαίρι επισημάνσεις του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, έχουν άγνωστη κατεύθυνση… Στην ουσία οι δήμοι και οι κοινότητες τα χρησιμοποιούν δίχως να ελέγχονται.

Το ρόλο του ελέγχου της αξιοποίησης των κονδυλίων πολιτικής προστασία ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει εκ του νόμου η Επιτροπή Ελέγχου Δράσεων Πυροπροστασίας, η οποία συγκροτείται με απόφαση της Περιφέρειας.

Σχεδόν ποτέ όμως η Επιτροπή υπό την προεδρία του περιφερειάρχη δεν συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια, για να ελέγξει ποιες δράσεις πραγματοποιήθηκαν.

Εξαίρεση αποτελεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν στις αρχές του τα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν στην υποχρέωσή τους να ελέγξουν τι έχει γίνει και τι όχι σε κάθε δήμο και κοινότητα της Μαγνησίας σχετικά με την αντιπυρική προστασία.
Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής προς τους ΟΤΑ για το πού διατέθηκαν τα κονδύλια, δεν είχαν απαντήσει όλοι οι ΟΤΑ στο σύνολό τους.

Από όσους είχαν απαντήσει, διαπιστώθηκε ότι σε καμία ενέργεια δεν είχαν προχωρήσει επτά δήμοι.

Το κονδύλι για την πυροπροστασία αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Στη Μαγνησία διατέθηκε το 2009 ποσό 735.000 ευρώ, το 2008 ποσό 663.000 ευρώ και το 2007 ποσό 427.000 ευρώ σε δύο δόσεις.

Τη «μερίδα του λέοντος» λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και του ότι είχαν πληγεί από πυρκαγιές στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ο δήμος Αφετών (50.000 ευρώ), οι δήμοι Σκιάθου (50.000 ευρώ) και Σκοπέλου (60.000 ευρώ).

Ακολουθούν οι δήμοι Αλοννήσου (30.500 ευρώ), Αρτέμιδας (30.000 ευρώ), Ζαγοράς (35.000 ευρώ), Μηλεών (35.000 ευρώ), Μουρεσίου (35.000 ευρώ) και Φερών 32.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες διατέθηκε ποσό από 14.000 έως 28.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη, πέρα από τον μοναδικό έλεγχο που έγινε στις αρχές της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όταν ακόμη οι ΟΤΑ βρίσκονταν στο «θα», δεν ακολούθησε δεύτερος στο κλείσιμο του καλοκαιριού, που θα μπορούσε με σαφήνεια να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα συγκεκριμένα κονδύλια αξιοποιήθηκαν για το σκοπό που εγκρίνονται.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template