Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο

Δέκατη στην κούρσα της κοινωνικής ανισότητας τερματίζει η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP).
Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη αξιολογεί τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου με βάση το συντελεστή Τζίνι, το βασικό δείκτη κοινωνικής ανισότητας, που έχει πάρει το όνομά του από τον Ιταλό στατιστικό Κοράντο Τζίνι και βαθμολογεί με 100 χώρες ή περιφέρειες με το θεωρητικά μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και με 0 χώρες ή περιφέρειες χωρίς κοινωνική ανισότητα.
Με το πρόβλημα του ελλείματος να αναζητά λύση και με οικονομία που θα συρρικνωθεί κατά 0.8% το 2010 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα μοιράζεται στην έρευνα τη δέκατη θέση μαζί με την Ιρλανδία με σκορ 34.4. Το πιο πλούσιο 10% των Ελλήνων συγκεντρώνει το 26% του εθνικού εισοδήματος ή δαπάνης, ενώ το πιο φτωχό 10% των Ελλήνων μόλις το 2.5%. Προηγούνται σε ανισότητα η Αυστραλία (35.2), η Βρετανία (39.2) και η Ιταλία (36.0), η Νέα Ζηλανδία (36.2), η Πορτογαλία (38.5) και το Ισραήλ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ (43.4), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη η Σιγκαπούρη (42.5) και στην τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες (40.8). Τα μικρότερα επίπεδα ανισότητας εμφανίζουν οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου, μαζί με την Τσεχία και την Ιαπωνία.
Ανησυχία εκδηλώνει η Ευρωπαϊκη Ένωση σχετικά με τα επίπεδα ανισότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ζώνη. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, περίπου ένα πέμπτο της περιφέρειας, δηλαδή γύρω στα 100 εκατ. άνθρωποι, ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού κατά μέσο όρο εισοδήματος των 11,800 δολαρίων το χρόνο. Η κατάσταση είναι χειρότερη στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις πρώην εθνικών βιομηχανιών δημιουργήσει μια μικρή ελίτ επιχειρηματιών, ενώ πολλοί εργάτες έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους δυτικούς ομόλογούς τους.
Αλλά και η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται να βγαίνει από την οικονομική κρίση με πλουσιότερους πλούσιους από ποτέ. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Τράπεζα τη Αμερικής Merrill Lynch and Capgemini (BAC), το νούμερο των εκατομμυριούχων στη περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός έπεσε λόγω της οικονομικής κρίσης το 2008 κατά 14.2%, κι ο συνολικός τους πλούτος κατά 22.3%, ωστόσο προβλέπεται μέχρι το 2018 μια αύξηση της τάξης του 8.8% σε σύγκριση με το 7.1% που είναι παγκόσμιος μέσος όρος. Επίσης, παρά τη συρρίκνωση του 2008, οι εκατομμυριούχοι της Κίνας έχουν αυτή τη στιγμή συνολικό πλούτο 1.7 τρις δολαρίων, 23% δηλαδή της περιουσίας της περιοχής. Οι δε εκατομμυριούχοι της Ιαπωνίας κρατούν το 43% των περιουσιακών στοιχείων ολόκληρης της περιφέρειας, ενώ 17% των Ιαπώνων δεν έχουν αρκετό εισόδημα ώστε να στηρίξουν την οικογένειά τους. Και πρόκειται για τη χώρα με τη μικρότερη ανισότητα.
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template