Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Διάλογος για συνεργασία με αριστερές δυνάμεις από το Νομάρχη


Πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία προς τις Αυτοδιοικητικές Κινήσεις της Μαγνησίας, για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας, απευθύνει ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος, όσον αφορά στις παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, απευθύνεται μόνο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοικητική Συνεργασία (ΝΑΣ) και όχι στις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.
Ο Νομάρχης απηύθυνε την πρόσκληση στη «Νομαρχιακή Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Κώστα Δελημήτρο, στην «Παρέμβαση Πολιτών», με επικεφαλής την Έλενα Δημητρίου, στους «Οικολόγους Πράσινους» και στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με επικεφαλής τον Απόστολο Νάνο, ενώ παρέκαμψε τις παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου «Μαγνησία, Μέλλον για Όλους», με επικεφαλής τον Γιάννη Πρίντζο, επισημαίνοντας ότι «δεν θα συνδιαμορφώσουμε άποψη με μια παράταξη που δεν πιστεύει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».
Πάγιο και κεντρικό αίτημα
Στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει ότι η προοπτική θεσμοθέτησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πάγιο και κεντρικό αίτημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, είναι πλέον περισσότερο από ποτέ ορατή και εφικτή, αφού σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και ανακοινώσεις, ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης θα αποτελείται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, με αιρετά όργανα τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ οι Νομαρχίες θα λειτουργούν με τη μορφή «Διοικητικών Μονάδων» ή «Νομαρχιακών Διαμερισμάτων» της οικείας Περιφέρειας.
Με αφορμή αυτή την κορυφαίας σημασίας θεσμική εξέλιξη, αναφέρει ο κ. Παπατόλιας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτής της επικοινωνίας μαζί σας, προκειμένου να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και να σας κάνουμε κοινωνούς των θέσεων και των απόψεών μας για την προοπτική της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο επίπεδο του θεσσαλικού χώρου, η οποία μπορεί και πρέπει να έχει δημοκρατικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.
Οικονομικοί πόροι
Ο Νομάρχης εκτιμά ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, αναφέρει. Κάθε αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκησή της.
Τέλος, μέσα από μία γενναία φορολογική αποκέντρωση, χωρίς πρόσθετους φόρους και με σαφή προσδιορισμό των πόρων της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να εξασφαλίζεται στην πράξη η ουσιαστική αυτοτέλεια των δύο ισχυροποιημένων βαθμών της Αυτοδιοίκησης.
Ο Νομάρχης εκτιμά ότι σήμερα, αξίζει, ίσως περισσότερο από ποτέ, να μιλήσουμε για τη μετάβαση από τον άγονο δικομματισμό στον πραγματικό διπολισμό των δύο εναλλακτικών δρόμων: Πρόοδος ή Συντήρηση παντού.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι τα περαιτέρω βήματα και στάδια αυτής της διαδικασίας του διαλόγου δεν μπορούν παρά να συναποφασιστούν με πνεύμα αμοιβαιότητας και καλής πίστης από τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα συμμετάσχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια να διαβουλευθούμε για το μέλλον του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template