Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Και στο βάθος φόροι......

Στα... τρικυμιώδη και βαθιά νερά της «πραγματικής» πολιτικής, εισέρχεται πλέον η κυβέρνηση. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο των αξιοπρόσεκτων – πλην όμως ανέξοδων και επικοινωνιακού χαρακτήρα - κινήσεων, οι οποίες έδωσαν επιπλέον πόντους στον νέο πρωθυπουργό, ήρθε πλέον η ώρα των κρίσιμων επιλογών και των δύσκολων αποφάσεων. Και επειδή, στη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε, η «πραγματική πολιτική» για την Ελλάδα, είναι ταυτόσημη με την οικονομία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δείκτες, αριθμούς, φόρους κ.ά.
Ο «πρόλογος» για τα όσα ακολουθήσουν, έγινε από τον πρωθυπουργό, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Βουλή, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε με «μελανά χρώματα» την κατάσταση της οικονομίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνισμού» και για ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, έκαναν λόγο για κατάσταση «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», παραπέμποντας ευθέως στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων και αποφάσεων... εισπρακτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, σε επίπεδο Ε.Ε., και ειδικότερα στη σύνοδο του Ecofin, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Λαρισαίος υφυπουργός Φιλ. Σαχινίδης, καλούνται να επιχειρήσουν να βελτιώσουν την «τραυματισμένη» αξιοπιστία της χώρας.
Επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να αναμένουμε είναι η λήψη αποφάσεων με στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος».
«Οι αλλαγές, τόνισε ο υπουργός, θα γίνουν τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο (με τη μείωση των κρατικών δαπανών) όσο και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.). Αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως συνήθως. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί», υπογράμμισε.
Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αρκετά, αλλά σ΄ αυτό που φαίνεται ότι επιμένουν κυβερνητικές πηγές είναι η κατανομή των βαρών με... δίκαιο τρόπο και με κυρίαρχο μότο «οι έχοντες πραγματική ανάγκη θα ανακουφιστούν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα κληθούν να συνεισφέρουν».
Αυτό, που έχει σημασία είναι η κατεύθυνση που θα έχουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν και κυρίως αν πράγματι κινούνται σε λογική δικαίου. Ακούγεται για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πέρα από τη γνωστή και εύκολη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως τις τράπεζες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προφανώς υπακούει στην παραπάνω λογική. Το εάν επικρατήσει και σε ποιο βαθμό θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες...
Α. Ψ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template