Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Περιμένουν τρία χρόνια το εφάπαξ!

Τρία χρόνια και παραμένουν στο περίμενε… Εφάπαξ ακούνε και εφάπαξ δεν βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει ήδη από την εργασία τους. Το ταμείον… παραμένει μείον… έμεινε από ρευστό και οι δημόσιοι υπάλληλοι από υπομονή.
Τετρακόσιοι και πλέον υπάλληλοι μόνο από τη Μαγνησία έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν το πολυπόθητο εφάπαξ και ενώ σε αρκετές περιπτώσεις περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ, που ανέρχεται μέχρι 45.000 ευρώ ανάλογα με την υπηρεσία!
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι υπήρξαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ.«Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι εδώ και καιρό εκτός ελέγχου» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Δημήτρης Κουτσούκος που αναφερόμενο στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα επισημαίνει ότι κυρίαρχο αίτημα πλέον από τη νέα Κυβέρνηση είναι ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αυτή την περίοδο το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις το 0,4% των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρουν το “πράσινο φως” για τις επόμενες αιτήσεις.
Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα ο φορέας εισπράττει 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν για να καταβληθούν εφάπαξ σε περισσότερα από 600 άτομα. Στα συρτάρια του Ταμείου Πρόνοιας υπάρχουν αυτή την περίοδο 23.000 ανεκτέλεστες αιτήσεις.
Στη Μαγνησία υπολογίζονται σε περίπου 400 οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ξεχαστεί περιμένοντας, αφού έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ.
Πριν από τρία χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν από 4- 6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα -επειδή δεν υπάρχει ρευστό- το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται σε 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 22 μήνες.
Σύμφωνα δε με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ασφαλιστικών η κινητή περιουσία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνολικά ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί όμως να ρευστοποιηθεί, επειδή κάτι τέτοιο θα σημάνει σημαντικές απώλειες. Τα ελλείμματα του Ταμείου φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ ενώ ένα δομημένο ομόλογο αξίας κτήσεως 13 εκατ. ευρώ σήμερα αποτιμάται μόλις σε 8,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί ραγδαία εξαιτίας της ασφαλιστικής πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Παλιότερα κατά μέσο όρο έφευγαν 100 άτομα το χρόνο στη Μαγνησία, ωστόσο μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 350 άτομα.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template