Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Κολαστήριο εξαθλιωμένων!!!

Η εικόνα δεν έχει μυρωδιά, ούτε ήχο. Κι ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, χθες στην Παγανή άνοιξε τις πόρτες του κολαστηρίου σε μέσα ενημέρωσης και σε ανθρώπους. Που γνώρισαν από κοντά όσα μέχρι χθες ήταν γνωστά σαν φωτογραφίες.
Ο ίδιος, φανερά σοκαρισμένος, ακούστηκε πολλές φορές να λέει συγγνώμη, σαν τη μόνη απάντηση που μπορούσε να πει άνθρωπος σε παιδιά-κρατούμενους σε θαλάμους με στάσιμα νερά, μια τουαλέτα για τουλάχιστον 200 άτομα, έντονη δυσοσμία, σοβαρά περιστατικά ασθένειας· σε παιδιά όπως ένα 13χρονο κορίτσι που χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων· έγκυες γυναίκες λίγες μέρες πριν γεννήσουν.
«Συγγνώμη» έλεγε και ξανάλεγε. Και όταν μετά το πέρασμά του από τους θαλάμους της παλιάς αποθήκης στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ξεκίνησε τη δήλωσή του ζητώντας «συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς» που διαπίστωσε «σε αυτή την αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της».
Οι συνθήκες είναι άθλιες, είναι απάνθρωπες, θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Οπως είπε, θα μπει ένα χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό και εφικτό ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη να συναντήσει καλύτερες συνθήκες ή να μη συναντήσει καθόλου την Παγανή. Γιατί στόχος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «η Παγανή να πάψει να υπάρχει και να αντικατασταθεί με μια δομή υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα».
Ο κ. Βούγιας επισκέφθηκε την Παγανή συνοδευόμενος από τον νομάρχη Παύλο Βογιατζή, τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργο Τσαρμπόπουλο και στελέχη της Αρμοστείας, τον ταξίαρχο γενικό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου Χρήστο Δεσποτέλλη και άλλους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σχετικά με το θέμα των μεταναστών. Οι αλλοδαποί είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που έρχεται να δώσει λύση στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους εκεί γι' αυτό και τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα για την απελευθέρωσή τους
Οσον αφορά τώρα τις προσωπικές ιστορίες που ο υφυπουργός άκουσε: «Οι περισσότεροι μου έδειχναν τα πληγωμένα πόδια τους, μου έδειχναν τα στάσιμα νερά κάτω, έγκυες γυναίκες μού έδειχναν την κοιλιά τους, ήταν έτοιμες να γεννήσουν και είχαν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα παιδιά τους που έχρηζαν άμεσης ιατρικής υποστήριξης. Υπάρχει ένα θέμα περίθαλψης και υγιεινής πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ βρώμικο μέρος, δεν καθαρίζει εύκολα. Τόσοι άνθρωποι συσσωρευμένοι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι ούτε 200 ή 300 άτομα που λένε οι προδιαγραφές μπορούν να ζήσουν εκεί. Είναι μια αποθήκη, είναι φτιαγμένη για μηχανήματα, για εμπορεύματα όχι για ανθρώπους. Πιστεύω ότι ούτε 50 άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Ολη η εικόνα εκεί, με έχει συγκλονίσει».
Ο κ. Βούγιας συμμετείχε σε σύσκεψη στη νομαρχία όπου τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθούν άμεσες λύσεις ώστε η επίσκεψή του πέρα από ενημερωτικό χαρακτήρα να φέρει και γρήγορα αποτελέσματα. Εκδήλωσε δε την επιθυμία να εξεταστούν οι όποιοι διαθέσιμοι χώροι, ενώ συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της μετανάστευσης καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από αυτά που είδα εδώ δεν νομίζω ότι πρέπει να ξοδεύτηκαν πολλά από αυτούς τους πόρους γι' αυτό το κολαστήριο».

Ανησυχία

* Με ανακοίνωσή της χθες η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα στους μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Παγανής, κάνει γνωστό πως η κατάσταση που επικρατεί εκεί «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική». Οπως τονίζεται, «οι ευπαθείς ομάδες, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα άτομα με ιατρικά προβλήματα, υφίστανται καθημερινά τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών τους», ενώ σημειώνεται ότι «η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να προσφέρει την τόσο απαραίτητη ψυχοκοινωνική φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών». *
Του Στρατή Μπαλάσκα

buzz it!

1 σχόλια:

AATON on 23 Οκτωβρίου 2009 - 5:32 μ.μ. είπε...

"Απο αυτά που είδα εδώ, δεν νομίζω να ξοδεύτηκαν και τόσα πολλά.."

Αλήθεια, τα υπόλοιπα πού πήγαν; σε τίνων τσέπες; ποιοί τα έκλεψαν; (γιατί περί υπεξαίρεσης πρόκειται, κομένα τα μισόλογα και οι φοβισμένες εκφράσεις)
Ποιός θα τους τιμωρήσει και θα απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων;
ΚΑΝΕΝΑΣ
Αυτό με πονάει στην Ελλάδα..

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template