Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

«Πάγωμα» δανείων στους ανέργους για ένα χρόνο αποφάσισε η Ιταλική Ένωση Τραπεζών

Η ιταλική Ένωση Τραπεζών, Abi, αποφάσισε να προτείνει, για ένα χρόνο, το «πάγωμα» των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε πολίτες οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κοράντο Φάσολα, έκανε γνωστό ότι «η εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού αποφάσισε να εγκρίνει ένα σχέδιο στήριξης των οικογενειών, που να μπορεί να εφαρμοσθεί από τις τράπεζες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται».
Η Abi ζήτησε από τους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας να «παγώσουν» για δώδεκα μήνες, αρχίζοντας από τον ερχόμενο Ιανουάριο, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε πολίτες οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι.
Η ρύθμιση αφορά τους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι είτε είχαν μόνιμη δουλειά και απολύθηκαν, είτε αναγκάσθηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου, το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εφαρμοσθεί σε τουλάχιστον 110.000 πολίτες, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με δάνεια που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ.
Η απόφαση της Ένωσης δεν είναι υποχρεωτική τα μέλη της, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση. Tράπεζες, όπως η Ιntesa San Paolo, Banca Popolare, Montepaschi, έκαναν ήδη γνωστό ότι σκοπεύουν να στηρίξουν, με την συγκεκριμένη «αναβολή των πληρωμών» τους πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Ικανοποιημένες και οι ενώσεις καταναλωτών, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις: η Federconsumatori και η ένωση Adusbef κάνουν λόγο για «πραγματική ανάσα ανακούφισης», ενώ η Codacons ζητά «να μπορέσει να ισχύσει, η θετική αυτή πρωτοβουλία για τα δάνεια, για 18 και όχι για 12 μήνες και να επεκταθεί σε όλους τους Ιταλούς που αδυνατούν να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το αν έχασαν η όχι την δουλειά τους».
Τον περασμένο Αύγουστο, με πρωτοβουλία, πάντα, της τραπεζικής ένωσης Αbi, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, είχε υπογραφεί ανάλογη συμφωνία, η οποία αφορούσε μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template