Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Της ντροπής τα επιδόματα

Με ένα επίδομα της ντροπής που έχει να αναπροσαρμοστεί 12 χρόνια τώρα καλούνται μητέρες να μεγαλώσουν τα ανήλικα απροστάτευτα παιδιά τους. Δικαιούνται 44 ευρώ (!) το μήνα για κάθε παιδί. Το τραγελαφικό είναι ότι το επίδομα μπορούν να λάβουν μητέρες που έχουν εισόδημα έως 240 ευρώ το μήνα…
Λες και το κράτος δηλαδή κρίνει ότι μία μητέρα, η οποία για διαφόρους λόγους αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη το παιδί της, μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς και να συντηρήσει την οικογένειά της με 241 ευρώ μηνιαίως.
Το επίδομα-«ρεζίλι» απασχολεί καθημερινά και για πολλά χρόνια τις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, μητέρες που προσφεύγουν στην αρμόδια υπηρεσία για το επίδομα, φεύγουν με την αίσθηση ότι τους έχουν συμπεριφερθεί σαν να είναι ζητιάνες.
Είναι όμως γυναίκες μέσα στην αξιοπρέπεια, που δίνουν πραγματικό αγώνα ζωής. Αβοήθητες ωστόσο από το κράτος. Και οι υπάλληλοι –που πολλές φορές λειτουργούν σαν τον κυματοθραύστη των αντιδράσεων πολιτών που τους πνίγει το δίκιο- βλέποντάς τες απέναντι, κατανοώντας απόλυτα τις ανάγκες τους, έρχονται διαρκώς στη δυσάρεστη θέση να πουν το ύψος του επιδόματος, αλλά και το όριο του μηνιαίου εισοδήματος, ώστε να καταστούν δικαιούχες.
Μιας μητέρας, με απροστάτευτα παιδιά, η οποία επαναπατρίστηκε από τη Σουηδία, της έφυγαν τα πράγματα από τα χέρια, όταν άκουσε το επίδομα που αντιστοιχούσε σε κάθε ένα από τα παιδιά της. Στη Σουηδία το αντίστοιχο επίδομα που έπαιρνε ήταν 900 ευρώ. Της ήταν αδιανόητο να πιστέψει στα αυτιά της…
Όπως και μια άλλη μητέρα, η οποία λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ και αδυνατεί να εργαστεί λόγω βαριάς μορφής καρκίνου και χημειοθεραπειών, που την έχουν εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά. Έκλαιγε μέσα στην απόγνωση και μαζί της οι υπάλληλοι, που είναι εκτός των δικαιούχων του επιδόματος-ψίχουλα.
Αν και στο σύνολό τους τα προνοιακά επιδόματα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και αναπροσαρμόζονται έστω με το «σταγονόμετρο» κάθε έτος, στην περίπτωση του επιδόματος οικογενειακής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών, οι ιστορίες είναι για κλάματα.
Το επίδομα λαμβάνουν απροστάτευτα ανήλικα στις περιπτώσεις που ο πατέρας της οικογένειας είτε είναι ανάπηρος είτε με δικαστικές αποφάσεις ανήθικος να φροντίσει τα παιδιά του, είτε είναι φαντάρος είτε κρατούμενος, αλλά και στις περιπτώσεις των παιδιών εκτός γάμου.
Στο νομό το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται για 478 παιδιά, δηλαδή περίπου σε 300 οικογένειες.
Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό επίδομα, που φαίνεται ότι ξεχάστηκε στα συρτάρια των υπουργείων που ασκούν την κοινωνική πολιτική. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ρατσιστικό, αφού δεν το δικαιούνται ένας μονογονεϊκός πατέρας.
Η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται δε όταν το παιδί συμπληρώσει το 16ο χρόνο της ηλικίας του, τη στιγμή που η νομοθεσία θεωρείται ανήλικος και απαγορεύεται να εργαστεί.
«Ανήκει στην κατηγορία των επιδομάτων αθλιότητας», δηλώνει στον «Τ» η αντινομάρχης Πρόνοιας Ντία Βουβαλούδη, η οποία ήταν το πρώτο ζήτημα που έθεσε στη νέα υπουργό Υγείας, ζητώντας την αναδιάρθρωση του προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών.
Τα επιδόματα πρόνοιας… τα οποία χορηγούνται σε άτομα ανασφάλιστα έχουν και συνέχεια.
Ένα άτομο με βαριά αναπηρία, πάνω από 67%, το κράτος κρίνει ότι μπορεί να ζήσει με 268 ευρώ το μήνα…
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλες οι άλλες ασθένειες που καθιστούν το άτομο ανάπηρο και ανίκανο για εργασία, όπως καρκίνος, ψυχολογική νόσος, ζαχαρώδης διαβήτης. Σήμερα από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας Μαγνησίας το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν 1.359 άτομα.
Σε ανάπηρους με αναπηρία πάνω από 80% των κάτω άκρων, πρόσφατα ξεκίνησε το επίδομα κίνησης, ύψους 165 ευρώ το μήνα, το οποίο λαμβάνουν 184 άτομα.
Από 310 έως 609 ευρώ λαμβάνουν όσοι πάσχουν από την νόσο Χανς, ανάλογα με το είναι οι ίδιοι ασθενείς ή πρόκειται για εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν. Στη Μαγνησία παίρνουν το επίδομα επτά άτομα.
Μεταξύ των ίδιων ποσών κυμαίνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ασθενείς με αιμοληπτική αναιμία. Σε αυτή την κατηγορία, στην οποία ανήκουν 196 άτομα, περιλαμβάνονται οι φορείς του AIDS.
Ποσό 673 ευρώ δικαιούνται μηνιαίως οι παραπληγικοί είτε είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο άμεσα ή έμμεσα (92 άτομα) είτε ανασφάλιστοι (29 άτομα).
Επίδομα 310 ευρώ χορηγείται σε τυφλούς εργαζόμενους ή συνταξιούχους, το οποίο διαμορφώνεται στα 609 ευρώ για τους άνεργους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους. Πρόκειται συνολικά για 281 δικαιούχους.
Οι κωφάλαλοι, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, καλούνται να ζήσουν με 310 ευρώ το μήνα (99 άτομα) και 436 άτομα με νοητική καθυστέρηση με 436 ευρώ μηνιαίως.
Από τη Διεύθυνση Πρόνοιας χορηγείται βοήθημα στέγης σε 18 μοναχικά, υπερήλικα και ανασφάλιστα άτομα. Το επίδομα ανέρχεται στα 310 ευρώ.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

1 σχόλια:

AATON on 18 Οκτωβρίου 2009 στις 11:04 μ.μ. είπε...

Μα σας παρακαλώ, λίγο φιλότιμο.
44 Ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα. Είναι ολόκληρο μεροκάματο, σοβαρά μιλάτε; Ξέρετε πόσα αγαθά μπορεί να αγοράσει μια οικογένεια με 44 ολόκληρα ευρά; Και παίρνουν διάβασα ήδη το αστρονομικό ποσόν των 240 Ευρώ; Σύν 44 επιπλέον, δηλαδή 260 Ευρώ; Κανονικά έπρεπε να φορολογηθούν αυστηρά.. Τι θα τα κάνουν τόσα χρήματα, δεν τρώγονται τόσα λεφτά ρε παιδιά. Μ' αυτά όχι μεγαλώνεις παιδιά, μέχρι και δισέγγονα ταίζεις.

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template