Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι με Stage στο ΔημόσιοΣτον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με Stage στο Δημόσιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συγκεκριμένο θεσμό.
Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα συγκεκριμένα προγράμματα («μαθησιακής εμπειρίας») είναι το γεγονός ότι κανείς αρμόδιος δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νέων που δουλεύουν στο Δημόσιο (καλύπτοντας πολλές φορές πάγιες και διαρκείς ανάγκες) με πολύ χαμηλό μισθό και χωρίς ασφάλιση.
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως 30.000 έως 80.000 νέοι δουλεύουν με τα Stage μέχρι και τρία χρόνια χωρίς ένσημα, με μισθούς κάτω από 600 ευρώ (μεικτά) και χωρίς να δικαιούνται επίδομα αδείας και δώρα εορτών. Περίπου 3.000 άτομα εργάζονται με Stage στο ΙΚΑ, ενώ -σύμφωνα με καταγγελίες- υπάρχουν και στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας.
Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης ή Stage δεν καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΣΥΕ.
Η κυβέρνηση δείχνει να αποκλείει τη λύση της μονιμοποίησης, επιλέγοντας την επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο για όσους εργάζονται πάνω από 24 μήνες. Ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολη η λύση της μονιμοποίησης για όλους.
Την Τρίτη, ο υπουργος Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ και θα ζητήσει την πλήρη καταγραφή του αριθμού των νέων που εργαζόνται στα συγκεκριμένα προγράμματα.

* Ερώτημα για τη δυνατότητα μονιμοποίησης των εργαζομένων με προγράμματα Stage, με βάση τους γενικούς κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, έχει υποβάλει στην Κομισιόν από τις 18 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην γγ της ΓΣΕΕ, Κ.Πουπάκης.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template