Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Δύο εκδηλώσεις, για την επέτειο της απελευθέρωσης Βόλου-Ν. ΙωνίαςΤην επέτειο της Απελευθέρωσης των πόλεων Βόλου και Νέας Ιωνίας από τα Στρατεύματα Κατοχής, γιόρτασαν χθες Δευτέρα και ώρα 11 π.μ. , στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πλ. Ρ. Φεραίου -δίπλα από το κτήριο του ΕΟΤ), οι Δήμοι Βόλου, Ν. Ιωνίας και Αισωνίας, με τη συμμετοχή των ΠΟΑΕΑ και ΕΣΑΘΕΑ, ενώ την ίδια ώρα η ΠΕΑΕΑ και το ΚΚΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστή εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, που υπήρξε τόπος μαρτυρίου.
Ειδικότερα, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τελέστηκε χθες το πρωί επιμνημόσυνη δέηση και επακολούθησε κατάθεση στεφάνων, παρουσία των Δημάρχων Βόλου Αλ. Βούλγαρη, Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδη και Αισωνίας Δημ. Καντόλα, καθώς και του Αντινομάρχη Μαγνησίας Δημ. Μεργιαλή και εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης-μεταξύ άλλων- είπε:
« Γιορτάζουμε την απελευθέρωση Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις 19 Οκτώβρη ‘44 απελευθερώθηκε η πόλη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Σήμερα τιμούμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και αυτούς που αγωνίστηκαν για να ’ναι η πόλη ελεύθερη και να ζούμε σε ένα καθεστώς απόλυτης ελευθερίας. Από το ‘44 έως σήμερα η πόλη αγωνίζεται για να βρει την αυτοπεποίθησή της, την ταυτότητά της για να γίνει μια πόλη ελκυστική ανταγωνιστική, και ανθρώπινη και σε αυτό το στόχο σε αυτή την πορεία των χρόνων θέλουμε κι εμείς ως Δ.Α. να βάλουμε ένα λιθαράκι για να δικαιωθεί ο αγώνας αυτών των ανθρώπων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ, Ταγματάρχης ε.α. Νικόλαος Πέγιος τόνισε:
« Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια οι Γερμανοί είχαν μαζέψει τα πλιάτσικά τους και προσπάθησαν με ό,τι μέσα είχαν με γαϊδουράκια και κάρα να φύγουν από την πόλη μας. Εκαναν ζημιές, αλλά εμείς οι αντάρτες το προλάβαμε. Πριν από όλα και τις τελευταίες ημέρες τους στήσαμε ενέδρες έξω από τα Μελισσάτικα στα υψώματα του Παπάγου και τους περιποιηθήκαμε. Σήμερα ξαναγίνομαι νέος, νιώθω σαν να ήταν χθες. Eίναι αλήθεια ότι υπέφερε πολύ ο λαός μας δεν είχε να φάει, πολλοί πέθαναν από αβιταμίνωση, γιατί δεν υπήρχε ούτε λάδι, ούτε αλάτι, ούτε ψωμί».
Μετά την κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο, έγινε κατάθεση στεφάνων στους τόπους θυσίας των συμπολιτών και συγκεκριμένα στις Φυλακές Αλεξάνδρας, Πλατεία Ελευθερίας και Κίτρινη Αποθήκη, από τις Αντιστασιακές Οργανώσεις.
Τέλος στις 5 μ.μ. έγινε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Δήμων Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αισωνίας και Αντιστασιακών Οργανώσεων στο Μνημείο των ομαδικώς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, στο 6ο χλμ. της οδού Βόλου-Λάρισας.
Εξάλλου χθες στις 7 π.μ. η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, παιάνιζε το Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων Βόλου και Νέας Ιωνίας, ενώ το βράδυ έγινε φωταγώγηση των πόλεων.
Η έπαρση της σημαίας έγινε στο Ηρώο στις 8 π.μ., η δε υποστολή αυτής στις 5.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας.
Η ΠΕΑΕΑ
Εξάλλου χθες το πρωί το Παράρτημα Βόλου - Ν. Ιωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) πραγματοποίησε εκδήλωση, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων τιμώντας τα 65χρονα από την απελευθέρωση του Βόλου.
H εκδήλωση διοργανώθηκε, ανήμερα της επετείου, με συγκέντρωση των αντιστασιακών, απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης, στην Πλατεία Ελευθερίας.
Όπως τονίστηκε, 65 χρόνια πριν οι Γερμανοί κατακτητές εγκατέλειπαν, ύστερα από σκληρές μάχες με τμήματα του ΕΛΑΣ στον Κάκαβο και αλλού, την αδούλωτη περιοχή της Μαγνησίας, νικημένοι από την προέλαση του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και από την ασίγαστη πάλη όλων των λαών, της οποίας τμήμα αποτελεί η αθάνατη ΕΑΜική Αντίσταση.
Χιλιάδες πατριώτες πλημμύρισαν τους δρόμους του Βόλου με συνθήματα «θέλουμε Λαοκρατία», «Ζήτω το ΕΑΜ», « Τιμή και Δόξα στον ΕΛΑΣ» κ.α.
Ψυχή, νους και κύριος αιμοδότης αυτής της λαϊκής ανάτασης υπήρξε το ΚΚΕ.
Ειδικότερα, στις ιστορικές στιγμές της ημέρας εκείνης αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ κ.κ. Πολύβιος Γκέλης και Γιάννης Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λούμας, τόνισε -μεταξύ άλλων-ότι η αντίσταση του λαού είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σηκώσει ανάστημα σε όσα προετοιμάζουν τα γεράκια του πολέμου.
Παράλληλα κατήγγειλε κάθε προσπάθεια που επιδιώκει να σβήσει από την ιστορική μνήμη τους αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που πίστεψαν σε μια κοινωνία ελεύθερη η οποία υπερασπίζεται τη χώρα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στις πρώην φυλακές Αλεξάνδρας και στην Κίτρινη αποθήκη.
Τρ.Δ.Γ.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template