ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΗΜΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟ 2013 Η μελέτη βιωσιμότητας του Πανθεσσαλικού Σταδίου έρχεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου και τα στρατηγικά πλεονεκτήματά του, ως χώρου αθλητικών, πολιτιστικών και εμπορικών δράσεων, που σημειώνεται ότι κρίθηκαν απαραίτητες από την Βουλή των Ελλήνων ύστερα από τη συζήτηση και ψήφιση σχετικού Νόμου για τη Μετα-Ολυμπιακή Αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, ο Νόμος προβλέπει την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων σε ποσοστό 10% επί της συνολικής δομημένης επιφάνειας. Προβλέπει επίσης πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και προσωρινές εκθέσεις.
Με βάση το Στρατηγικό Σχεδιασμό μελετήθηκαν τρόποι αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών εντός του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας, αλλά χωρίς πρόσθετες επενδύσεις τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Έτσι, δεν περιλαμβάνονται τελικά στη μελέτη οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και την αντικατάσταση του χλοοτάπητα με συνθετικό.
Η προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει να εστιαστεί στη σταδιακή ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους χώρους του Σταδίου με κορύφωση τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και τη σταθερή συνέχιση της λειτουργίας του και μετά το μεγάλο αυτό γεγονός – ορόσημο.
Σημαντική επιδίωξη για την επιτυχημένη διαχείριση του Πανθεσσαλικού Σταδίου είναι η χρήση του ως έδρα από μια ποδοσφαιρική ομάδα με παρουσία στη Super League, ώστε να εξασφαλιστεί η προσέλκυση ενός σημαντικού αριθμού θεατών.
Για την επιτυχημένη λειτουργία και διαχείριση θα πρέπει τέλος να επιτευχθεί το ενδιαφέρον ιδιωτών για την ενοικίαση και λειτουργία στο χώρο επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τον αθλητισμό (ιδιωτικό γυμναστήριο), την περιποίηση του σώματος (ινστιτούτο περιποίησης – ομορφιάς), δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο, εστίαση – αναψυχή, την εξυπηρέτηση κοινού – επισκεπτών, όπως και την προσέλκυση νέων για δραστηριότητες εκπαίδευσης και μάθησης στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου.
Μεταξύ άλλων προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, την περιποίηση του σώματος, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, εστίαση – αναψυχή, εξυπηρέτηση κοινού και επισκεπτών, όπως και την προσέλκυση νέων για δραστηριότητες εκπαίδευσης και μάθησης στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου.
Τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι: Γυμναστήρια, Σχολές Μουσικής και Χορού, Ινστιτούτα περιποίησης – ομορφιάς, κομμωτήρια, Παιδικός Σταθμός, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και μαθημάτων, Καταστήματα Τραπεζών, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ (ΠΡΟΠΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΛΟΤΤΟ, κ.λπ.), ΔΕΗ, ΚΕΠ Δήμου Ν. Ιωνίας, ΚΕΠ Νομαρχίας, Κέντρο Ενημέρωσης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Κέντρο Τουριστικής Προβολής Θεσσαλίας - Τουριστικό Γραφείο. Λειτουργία Αθλητικού Μουσείου για την προβολή του Σταδίου, της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλίας και των διακεκριμένων αθλητών της περιοχής.
Η μελέτη προτείνει την δημιουργία Αθλητικού Μουσείου.
Τα έσοδα υπολογίζονται σε δύο λεωφορεία ημερησίως (κατά μέσο όρο) από τα Σχολεία της Θεσσαλίας αλλά και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεντρική Ελλάδα. Η επίσκεψη των σχολείων στο Μουσείο θα συνδυάζεται και με την ξενάγησή τους στο στάδιο αλλά και με την συμμετοχή τους σε μίνι αγώνες (45 λεπτών ή κανονικής διάρκειας) προκειμένου να έχουν την αίσθηση του αγωνίζεσθαι σε μια μεγάλη εγκατάσταση Ολυμπιακών προδιαγραφών.
Η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει να προωθεί με ραντεβού τον προγραμματισμό των σχολείων προκειμένου να εξασφαλίζεται η πληρότητα. Επίσης θα τυπωθούν ενημερωτικά φυλλάδια για το Αθλητικό Μουσείο προκειμένου να διατίθενται στα σημεία πληροφόρησης του κοινού της Θεσσαλίας και στα ξενοδοχεία της περιοχής.
- Τα έσοδα:Το εισιτήριο που θα πληρώνουν οι επισκέπτες υπολογίζεται σε 3 ευρώ και έτσι τα έσοδα διαμορφώνονται σε περίπου 30.000 ευρώ, με μέσο όρο 10.000 επισκέπτες το έτος, συνυπολογίζοντας μαθητές, θεατές αγώνων και επισκέπτες της περιοχής. Πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000 ευρώ από την πώληση αναμνηστικών δώρων. Το καθαρό κέρδος από την λειτουργία του Αθλητικού Μουσείου υπολογίζεται κατ' ελάχιστο σε περίπου 8.000 ευρώ ετησίως.
Επίσης προβλέπεται η δρομολόγηση Τουρνουά Μαθητικού Αθλητισμού, Αθλητικών Αγώνων, διοργάνωση γεγονότων και διεθνές μεσογειακό φεστιβάλ.
Τα έσοδα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού κυρίως (αλλά όχι μόνο) υπολογίζονται σε περίπου 20% επί των εσόδων ενώ 10% θα παίρνουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Το καθαρό έσοδο για το Στάδιο υπολογίζεται σε 145.000 ευρώ ετησίως.
Χώροι θα διατίθενται και για κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι –βαπτίσεις και πάρτι.
Επίσης, θα λειτουργούν καταστήματα στις κερκίδες.
Αυτή τη στιγμή όπως λειτουργεί το Πανθεσσαλικό, «μπαίνει μέσα» κατά 698.500 ευρώ, ενώ ζημία θα έχει και το 2010, μετά και τη λειτουργία και διαχείριση του Φορέα που εκτιμάται στα 80.500 ευρώ.
Θετικό πρόσημο εμφανίζεται από το 2011 ενώ τα περισσότερα έσοδα προβλέπεται ότι θα καταγραφούν το 2013, ημερομηνία τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα
ΕλευθερίαΣχετικό άρθρο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου