Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Διακεκριμένοι επιστήμονες, αμφισβητούν τους πρόωρους εμβολιασμούς

Τέλος στις διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, γεγονός που έχει δημιουργήσει πανικό στην πλειονότητα των κατοίκων προσπαθεί να βάλει ο διακεκριμένος Βολιώτης Καθηγητής Παιδιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Mcgill στον Καναδά κ. Απόστολος Παπαγεωργίου.
Ο κορυφαίος γιατρός παγκοσμίου φήμης επισημαίνει πως η νέα γρίπη είναι ήπιας μορφής και εκφράζει παράλληλα και τις αμφιβολίες του σχετικά με την ασφάλεια του νέου εμβολίου, αλλά και με την ημερομηνία διάθεσής του στα φαρμακεία.

Καταρχήν ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε τον πανικό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία με το θέμα της γρίπης, επισημαίνοντας πως «βρίσκω μια τεράστια διαφορά στον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της γρίπης στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο, στον οποίο ταξιδεύω συχνά. Στην Αμερική και στον Καναδά σπανίως θα μιλήσει κανείς πάνω από 2 λεπτά, θα παρουσιάσει ίσως ένα μεγάλο κρούσμα ή στατιστικές της ημέρας ανά τον κόσμο. Εδώ στην Ελλάδα ίσως υπήρχε έλλειψη θεμάτων. Αλλά νομίζω ότι ο Έλληνας για την υγεία του δίνει και το «παντελόνι του».
Αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση ο διακεκριμένος Καθηγητής υπογράμμισε πως η λέξη πανδημία είναι εκείνη που προκαλεί ίσως τον πανικό. «Ακούγοντας τον όρο πανδημία μερικοί νομίζουν ότι είναι κάτι σοβαρό. Σημαίνει ότι ο ιός έφυγε από ένα κράτος σε ένα άλλο και ο κόσμος έχει εκτεθεί. Η σοβαρότητα είναι εάν πραγματικά είναι ισχυρός αυτός ο ιός. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα σημάδι ότι αυτός ο ιός είναι ισχυρότερος από άλλους ιούς. Οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει κατά μεγάλη πλειοψηφία που αγγίζει το 90% έπασχαν από άλλες παθήσεις, δηλαδή το σύστημα αμύνης του οργανισμού ήταν πεσμένο», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η κατάσταση για τα νέα εμβόλια
Μιλώντας για περιβόητα νέα εμβόλια της γρίπης , ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Μιλάμε ότι 15 Σεπτεμβρίου θα βγει το εμβόλιο. Ποιο εμβόλιο; Καταρχήν εάν έβγαινε το εμβόλιο στις 15 του μηνός εγώ δεν θα το έκανα. Γιατί δεν έχουν γίνει πειράματα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε εάν τα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο απ’ ότι κάνουν κακό».
Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνονται συζητήσεις με φανατισμό για το εμβόλιο είναι άτοπο. Στην Αμερική, οι πρώτες δόσεις για πειράματα θα βγουν στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι εθελοντές, που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, θα πάρουν αυτό το εμβόλιο, προκειμένου να γίνουν οι έρευνες.
«Όμως γι’ αυτό χρειάζεται μια περίοδο χρόνου, προκειμένου να μην είναι ισχυρός ο ιός όταν θα δοθεί στον άνθρωπο για να δημιουργηθούν αντισώματα. Πόσο όμως θα έχει ελαττωθεί ο ιός όταν δοθεί ως εμβόλιο, αυτό δεν το ξέρουμε, ίσως φέρει παρενέργειες. Πρέπει να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους εθελοντές και μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Σχετικά με τις εγκύους, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν εάν δεν γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες έρευνες και πιστοποιηθεί πως το νέο εμβόλιο είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν πιθανότητες επηρεασμού του εμβρύου.
«Στις εγκύους δεν χορηγούμε το εμβόλιο της ερυθράς, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει τερατογεννέσεις, ανωμαλίες οργάνων, καρδιοπάθειες στα έμβρυα. Το ίδιο ίσως γίνει και με τα νέα εμβόλια, εάν δεν είναι απολύτως ασφαλή. Στην περίπτωση ωστόσο που όλα εξελιχθούν καλά και το εμβόλιο είναι ασφαλές τότε και οι έγκυες και τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο ίδιος όμως έκανε λόγο για την εξέλιξη της νόσου, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο το ευχάριστο γεγονός είναι πως στην Αυστραλία που τώρα είναι χειμώνας δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα. Βέβαια, εάν γίνει μια μεταλλοίωση του ιού τότε και το εμβόλιο δεν θα έχει αντίκρισμα και οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν από την αρχή.
Εκείνο τέλος που συνέστησε ο γιατρός είναι να εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής-να μην ακουμπάμε σε αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι, να μην κρατιόμαστε από τα κάγκελα στις σκάλες, να πετούμε το χαρτομάντιλο όταν το χρησιμοποιούμε μία μόνο φορά, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας- , αλλά και την περίοδο του χειμώνα να αποφεύγονται όσο γίνεται οι κλειστοί χώροι.

Όχι πριν από τον Δεκέμβριο τα νέα εμβόλια

Οδηγίες από τον Καθηγητή Επιδημιολογίας του Harvard κ. Δημήτρη Τριχόπουλο για τους μαθητές

Επιφυλακτικός δηλώνει ο Βολιώτης Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard κ. Δημήτρης Τριχόπουλος σχετικά με τα νέα εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων, επισημαίνοντας πως αυτά θα διατεθούν προς το κοινό από τον Δεκέμβριο ή ακόμη και στις αρχές του 2010. Παράλληλα, ο Καθηγητής μιλά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δίνοντας χρηστικές συμβουλές σε γονείς και μαθητές για την πρόληψη σχετικά με τη γρίπη.
«Δεν θα εκπλαγώ εάν τα εμβόλια για τη γρίπη των χοίρων διατεθούν τον Δεκέμβριο ή ακόμη και στις αρχές του 2010. Ακόμη οι ερευνητές κάνουν δοκιμές, ενώ πιστεύω πως ακόμη κι αν ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε προτεραιότητα θα έχουν οι μεγάλες χώρες κι όχι η Ελλάδα με 10εκ. πληθυσμό», υπογράμμισε ο κ. Τριχόπουλος.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard μίλησε και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σχολιάζοντας πως δεν συντρέχει λόγος για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε επιδημιολογικά πως θα γίνει η διασπορά του ιού. Φυσικά στα σχολεία οι ιοί διασπείρονται πολύ εύκολα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει κάποιο περιστατικό, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλείσιμο κάποιου σχολείου για λίγες ημέρες. Πάντως δεν είναι δραματική η εξέλιξη της νόσου», τόνισε ο κ. Τριχόπουλος
Στο μεταξύ ο ίδιος έδωσε και μερικές χρηστικές συμβουλές πρόληψης λέγοντας πως τα παιδιά καλό θα ήταν να έχουν χαρτομάντηλα μαζί τους όταν είναι συναχωμένα, αλλά όταν ανεβάσουν λίγο πυρετό, ή έχουν συνάχι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους να μην πάνε στο σχολείο για 2-3 μέρες, όπως συμβαίνει δηλαδή με όλες τις ιώσεις.
Ακόμη, ο κ. Τριχόπουλος πρότεινε στους γονείς να μην διοργανώνουν πάρτυ για λίγο καιρό, όπου η συναναστροφή είναι σίγουρη και να μάθουν στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Μιλώντας για την πρόταση ορισμένων εκπαιδευτικών κύκλων για ίδρυση μικρών ιατρείων στα σχολεία, ο Καθηγητής επεσήμανε πως αυτό δεν είναι πρακτικό να γίνει και πρότεινε ο μαθητής μόλις ασθενήσει να παραμείνει στο σπίτι του.
Αναφορικά δε με την όλη εξέλιξη της νόσου, που κατά γενική ομολογία έχει ανησυχήσει το κοινό, ο κ. Τριχόπουλος επεσήμανε πως ο πανικός πρέπει να μπει στην άκρη. «Η μετάδοση του ιού είναι εύκολη, αλλά δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο παρουσιάζεται. Θα δούμε αρκετά κρούσματα μιας και οι επιδημίες συνήθως κάνουν ένα δεύτερο κύμα έξαρσης το χειμώνα, όμως εκείνο που μας τρομάζει είναι πως η νόσος «χτυπάει» κυρίως νέα άτομα. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους καθημερινούς θανάτους που σημειώνονται, μιας και κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία», συμπλήρωσε τέλος ο Βολιώτης Καθηγητής του Harvard.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template