Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Πάνω από 50, οι πλαστές οικοδομικές άδειες!

Σοβαρότατες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση των πλαστογραφημένων οικοδομικών αδειών, ποιμνιοστασίων και κατοικιών, στο δήμο Φερών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν σε πλαστές οικοδομικές άδειες –εν αγνοία των κατόχων τους- να έχουν κατασκευαστεί ποιμνιοστάσια, αγροτικές κατοικίες και προσθήκες κατοικιών. Υπολογίζεται, από πληροφορίες, ότι ίσως οι κατασκευές, που βασίστηκαν στις πλαστογραφημένες άδειες να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις 50.
Υποθετικά, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπουλντόζα θα έπρεπε να …γκρεμίσει ολόκληρο ένα μικρό χωριό, από τη στιγμή που πρόκειται για δεκάδες αυθαίρετα.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Τ» για τουλάχιστον τέσσερις πλαστογραφημένες οικοδομικές άδειες, τις οποίες υπογράφει ο ίδιος ιδιώτης μηχανικός, προκάλεσε σάλο σε κατοίκους περιοχών του δήμου Φερών.
Κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων άνοιξαν τα συρτάριά τους και αναζήτησαν τις άδειες κατασκευής, προκειμένου να διασταυρώσουν εάν είναι γνήσιες ή πλαστογραφημένες.
Στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Μαγνησίας προσήλθαν τη χθεσινή ημέρα οι πρώτοι, αναστατωμένοι από την αποκάλυψη, κάτοικοι στο δήμο Φερών.
Με τις άδειες στα χέρια ζήτησαν από τους υπαλλήλους να διασταυρωθεί το γνήσιο ή μη των εγγράφων.
Άλλες τρεις πλαστές άδειες αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον αριθμό τους στις επτά.
Οι νέες πλαστογραφημένες άδειες αφορούσαν σε αγροτικές κατοικίες και προσθήκες σε κατοικίες. Ο αριθμός πρωτοκόλλου και ο αριθμός αδείας αντιστοιχούσαν σε άλλες κατασκευές και έφεραν πλαστογραφημένες υπογραφές και σφραγίδες υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Τουλάχιστον από το 2000!
Νεότερο στοιχείο είναι ότι η κομπίνα δεν έχει στο πολύ κοντινό παρελθόν την αρχή της. Η μία από τις πλαστές άδειες που εντοπίστηκαν χθες, όταν οι κάτοχοί τους προσήλθαν στην υπηρεσία, έδειξε ότι είχε ημερομηνία έκδοσης από το 2000. Δηλαδή για τουλάχιστον εννέα χρόνια κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης.
Την ίδια δυσάρεστη έκπληξη εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.
Οι συνέπειες για όσους βρέθηκαν με πλαστές οικοδομικές άδειες θα χρειαστεί κόπο, χρόνο και χρήματα για να αντιμετωπιστούν. Εκτός των νέων φακέλων που θα χρειαστεί να δημιουργήσουν με πλήθος εγγράφων από την αρχή, θα κληθούν να πληρώσουν, σύμφωνα με όσα η νομοθεσία προβλέπει, για την έκδοση μιας άδειας που είχαν πληρώσει πριν από χρόνια. Πλέον δε το ποσό που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι πολλαπλάσιο από εκείνο που χρειαζόταν πριν από μία πενταετία.
Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι εκτός των άλλων ανησυχούν για τον κίνδυνο είτε να απενταχθούν από προγράμματα χρηματοδότησης, είτε να μην μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά.

Καλούνται στην υπηρεσία
Χθες, και επειδή είναι δύσκολο από την υπηρεσία να εντοπιστούν οι πλαστές άδειες –αφού πρόκειται για άδειες «φάντασμα» για τη Διεύθυνση Πολεοδομίας- από το Γραφείο της αντινομάρχη Νατάσας Οικονόμου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ύπαρξη πλαστών οικοδομικών αδειών ποιμνιοστασίων και κατοικιών, με πλαστογραφημένες υπογραφές των ελεγκτών μηχανικών των οικοδομικών αδειών και των θεωρήσεων ηλεκτροδότησης, η Πολεοδομική Υπηρεσία της ΝΑΜ συστήνει στους πολίτες που κατέχουν έντυπο οικοδομικής άδειας από τον αρχιτέκτονα μηχανικό που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, να προσέρχονται στη Νομαρχία για την εξακρίβωση της γνησιότητας της άδειάς τους.»
Εκτός από την έρευνα που συνεχίζεται για την υπόθεση από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα, μετά την αποστολή των πρώτων στοιχείων της υπόθεσης στην Εισαγγελία Βόλου.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template