Ωδές στη φύση και στον πολιτισμό είναι το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Λόφο της Γορίτσας οι Δήμοι Βόλου, Ιωλκού και Πορταριάς σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ ΝΑΜ και την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου με συναυλία του δημοφιλούς ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. (τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ) και συναυλία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Ιωλκού την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. (είσοδος ελεύθερη).
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις της αρχαίας πόλης στο λόφο της Γορίτσας από τους αρχαιολόγους της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες ξεναγήσεις: μία στην κορυφή του λόφου και μία στο αρχαίο νεκροταφείο, που αποκαλύφθηκε στο χώρο της σήραγγας της Περιφερειακής Οδού Βόλου.
Οι ξεναγήσεις θα διαρκέσουν από τις 6.30 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.30μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της αρχαίας πόλης και των αρχαιολογικών ευρημάτων της στο λόφο της Γορίτσας, πριν την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης.
Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ., στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο ιδιαίτερης σημασίας με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλοι, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, μια που ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από την δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση.Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις της αρχαίας πόλης στο λόφο της Γορίτσας από τους αρχαιολόγους της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες ξεναγήσεις: μία στην κορυφή του λόφου και μία στο αρχαίο νεκροταφείο, που αποκαλύφθηκε στο χώρο της σήραγγας της Περιφερειακής Οδού Βόλου.
Οι ξεναγήσεις θα διαρκέσουν από τις 6.30 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 7.30μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της αρχαίας πόλης και των αρχαιολογικών ευρημάτων της στο λόφο της Γορίτσας, πριν την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης.
Πέρα από την αναφορά στους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης.
Η Συναυλία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ. από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Ιωλκού, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών από τη Σμύρνη, τα νησιά του Αιγίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Παίζουν οι μουσικοί: Μούτσελος Νίκος - κλαρίνο, γκάιντα, καβάλι, φλογέρα, Σαραντινός Βασίλης - τραγούδι, κρουστά, Δούκα Κατερίνα - τραγούδι, Κοσμίδης Νεκτάριος - βιολί , τραγούδι, Δραγάνης Θανάσης - λαούτο, ούτι,
Λασσαδού Γεωργία - τραγούδι, μπεντίρ, ζίλια και Παπανικολάου Κωνσταντίνος – κανονάκι.
Εκτάκτως θα συμμετέχει και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου (διευθύνει η μουσικός Άιντα Πάγκαλου) που θα συνοδεύσει με την ερμηνεία της κάποια από τα τραγούδια.
Γορίτσα. Τόπος με ιστορία
Ο λόφος της Γορίτσας είναι ένα παραθαλάσσιο, χαμηλό ύψωμα 200 μέτρων, το οποίο προβάλλει προς τη θάλασσα μέσα από τον ορεινό όγκο του Πηλίου.
Αποτελεί μια στρατηγική θέση κλειδί στη είσοδο του Παγασητικού κόλπου εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της θαλάσσιας διέλευσης, καθώς και της πεδιάδας του Βόλου στα δυτικά και της Αγριάς - Λεχωνίων στα ανατολικά.
Κατά την αρχαιότητα, ο λόφος της Γορίτσας κατοικήθηκε μόνο κατά την ύστερη κλασική και πρώιμη ελληνιστική περίοδο (350 – 250 π.Χ.), σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά δεδομένα.
Η κατοίκηση αυτή πραγματοποιήθηκε στην αρχαία τοιχισμένη πόλη, που ιδρύθηκε και σχεδιάστηκε εξαρχής στο λόφο καταλαμβάνοντας μια έκταση 4.000 στρεμμάτων Το όνομα της πόλης παραμένει άγνωστο, παρά τις προσπάθειες των περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και των σύγχρονων μελετητών να ταυτίσουν την αρχαία πόλη της Γορίτσας με μια από τις πόλεις της Μαγνησίας, όπως αυτές περιγράφονται στις αρχαίες πηγές.
Οι λόγοι που επέβαλλαν την ίδρυση μιας νέας, οχυρής πόλης στο μυχό του Παγασητικού πρέπει να αναζητηθούν στα ιστορικά γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν στον ελλαδικό χώρο στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και κυρίως στις κινήσεις στρατηγικής του Μακεδονικού βασιλέα, Φίλιππου Β΄.
Η πόλη είχε αστικό χαρακτήρα και είχε οργανωθεί από κάθετα τεμνόμενους δρόμους σε οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία περιλαμβάνονταν και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι.
Το τείχος, που περιέβαλε την πόλη, παρείχε ισχυρή οχυρή προστασία στους κατοίκους με την παρουσία πύργων και ενός προμαχώνα.
Τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης εντοπίζονται εκτός των τειχών στις παρυφές του λόφου της Γορίτσας και η πρόσφατη ανασκαφική τους έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου