Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

''Εγνατία οδός'', δρόμος φονιάς αρκούδων

Το 7ο τροχαίο με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια μόνο των τελευταίων έξι μηνών, σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα 4.1 (Παναγιά-Γρεβενά) του «κλειστού» αυτοκινητόδρομου κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων.
Είναι το δεύτερο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα το οποίο σημειώνεται στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, το οποίο έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και μόλις τρεις μήνες και για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ τόσο για έρευνα όσο και για αντισταθμιστικά μέτρα.
Mια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα προσπάθησε σήμερα τα μεσάνυχτα στις 12.30 να διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας.
Η αρκούδα, ηλικίας περίπου 25 ετών πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη του αυτοκινητόδρομου έξι χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά και αφού διέσχισε το οδόστρωμα περνώντας πάνω από το διάζωμα, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που κατευθύνονταν προς τα Γιάννενα.
Όπως διαπίστωσε η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, πρόκειται για ένα από τα πλέον σοβαρά και επικίνδυνα γα τους οδηγούς ατυχήματα που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, αφού η αρκούδα χτυπήθηκε από τρία διερχόμενα οχήματα, ένα ΙΧ αυτοκίνητο και δύο τριαξονικά φορτηγά.
Τη σφοδρότητα της σύγκρουσης αντιστάθμισε η σχετική ψυχραιμία των οδηγών και έτσι αποφεύχθηκε η καραμπόλα.
Είναι θέμα τύχης το ότι και αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από την Τροχαία Γρεβενών αλλά όταν έφτασε στο σημείο της σύγκρουσης ήταν ήδη πολύ αργά.
Η αρκούδα ήταν ήδη νεκρή, σφηνωμένη κάτω από τις ρόδες της νταλίκας. Χρειάστηκε η επέμβαση γερανού, προκειμένου να σηκώσει τη νταλίκα και να ανασυρθεί το άτυχο ζώο το οποίο είχε κυριολεκτικά πολτοποιηθεί.
Για ακόμα μια φορά η ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας αποδεικνύεται μοιραία για τη ζωή του μεγαλόσωμου θηλαστικού.
Με αφορμή αντίστοιχο ατύχημα δύο μήνες πριν στο ίδιο τμήμα της Εγνατίας, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει μία σειρά μέτρων και φυσικά την αντικατάσταση του υφιστάμενου φράχτη της Εγνατίας.
Δυστυχώς δύο μήνες μετά ο φράχτης δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί!
Από τον Ιούνιο του 2008 έχουν γίνει πέντε υπομνήματα από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ για την αντικατάσταση του φράχτη, ενώ για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου έχει εκπονηθεί ειδικό εξαετές πρόγραμμα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στα μεγάλα θηλαστικά και έχουν δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Για μια ακόμα φορά τονίζουμε πως τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται ουσιαστικά αν δεν αντικατασταθεί άμεσα ο φράχτης!
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε μέσου, ένδικου ή μη, προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αποδεκατισμού του πληθυσμού της αρκούδας στην Πίνδο.
Από το epirus gate

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template