Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Στο ''κόκκινο'' οι απολύσεις στο Βόλο

Πάνω από 60 οι επίσημες απολύσεις
Κόκκινο χτύπησε η απασχόληση στο Βόλο το πρώτο επτάμηνο του 2009. Οι απολύσεις σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Περισσότεροι από 60 βιομηχανικοί εργάτες το τελευταίο διάστημα έχασαν τη δουλειά τους.

Εργοστάσια όπως η ΒΙΟΣΩΛ, ΒΜΤ, ΚΟΝΤΙ, ΣΤΑΛΚΟ, Χαλυβουργία Θεσσαλίας και Αλμυρού, κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και αρκετές βιοτεχνίες μεταποίησης, προκειμένου να αντέξουν στην οικονομική κρίση, επέλεξαν να προχωρήσουν σε συρρίκνωση προσωπικού.

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους στην εκπνοή του 2008, ωστόσο η κατάσταση χειροτέρεψε τους πρώτους μήνες του 2009 και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ανάκαμψη, αφού οι απολύσεις συνεχίζονται με άλλοθι συνήθως το διευθυντικό δικαίωμα του 2%.

Επίσημα στοιχεία το ΕΚΒ για την ανεργία δεν διαθέτει, αφού περιμένει ακόμη την επίσημη… απάντηση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ. Τα νούμερα ωστόσο είναι αποκαλυπτικά από τις καταγγελίες που γίνονται καθημερινά από τα πρωτοβάθμια σωματεία, που πρώτα από όλους γίνονται αποδέκτες των αποφάσεων της εργοδοσίας.

Το χορό των απολύσεων άνοιξε η Χαλυβουργία Θεσσαλίας στο τέλος του 2008, που έδειξε την πόρτα της εξόδου σε οκτώ υπαλλήλους, και η Χαλυβουργία Αλμυρού που ανακοίνωσε την απόλυση δύο εργαζομένων.

Στην ΚΟΝΤΙ από τέλος του 2008 και μέσα στο 2009 έχουν απολυθεί 10 εργαζόμενοι, ενώ στη ΒΜΤ πέντε.

Στα Λιπάσματα Βελεστίνου ήταν το τελευταίο μεροκάματο για 4 εργαζόμενους μεμιάς, ενώ η Γκριν Στηλ πήρε τη σκυτάλη, συνεχίζοντας τις απολύσεις με 4 εργαζόμενους επίσης. Το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι η ΒΙΟΣΩΛ, που από τα τέλη του 2008 μέχρι και σήμερα έχει απομακρύνει 11 εργαζόμενους, ενώ μόλις προχθές η ΣΤΑΛΚΟ απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους και οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται και νέος γύρος.

Η κατασκευαστική εταιρία ΜΕΛΚΑ που έχει αναλάβει δύο έργα στη Μαγνησία, το Χάνια - Κισσός που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και τη σήραγγα του Περιφερειακού στη Γορίτσα, από αρχές του χρόνου μέχρι και πρότινος έδειξε την πόρτα της εξόδου σταδιακά συνολικά σε 40 εργατοτεχνίτες, σύμφωνα με το συνδικάτο των οικοδόμων Μαγνησίας.

"Η κατάσταση είναι τραγική, παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΚΒ. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας, αφού με την παραμικρή δυσκολία ή εξαιτίας της μείωσης παραγωγής, οι εργοδότες φροντίζουν πάντα να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι, μετακυλώντας σε αυτούς τις επιπτώσεις της κρίσης."
Η τραγική ειρωνεία σύμφωνα με το ΕΚΒ είναι ότι σε όλα τα παραπάνω εργοστάσια τα πρωτοβάθμια σωματεία, συναισθανόμενα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υποχρεώθηκαν πολλές φορές να βάλουν «νερό στο κρασί» τους, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού όταν εξαντλήθηκαν οι άδειες άνευ αποδοχών ή οι υποχρεωτικές άδειες, οι απολύσεις συναδέλφων τους δεν αποφεύχθηκαν.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template