Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΝΑΚΗΣ Α.Ε. Σε «ομηρία» οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι της εταιρίας μεταλλικών κατασκευών «Κανάκης Α.Ε», καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα τρεισήμισι μηνών.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις που τρέχουν και πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», τόνισαν οι τριάντα και πλέον εργαζόμενοι της εταιρίας, που ήταν αδύνατον να κρύψουν την αγωνία τους τόσο για το εργασιακό τους μέλλον, όσο και για το μέλλον της ιστορικής αυτής βιομηχανίας του Βόλου.

Με τη συμπαράσταση του Συνδικάτου τους και της εργοστασιακής επιτροπής που συγκρότησαν, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν και να κάνουν ευρύτερα γνωστό το πρόβλημά τους, τόνισαν χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου.

Έθεσαν δε προ των ευθυνών τους τόσο τη διεύθυνση του εργοστασίου για τους «κακούς χειρισμούς της» σε θέματα που σχετίζονται καθαρά με την παραγωγική διαδικασία, όσο και τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, που όπως είπαν, με τη στάση τους έδειξαν ότι θέλουν περισσότερο να αποσιωπήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εταιρία, παρά να τα αναδείξουν και να προσπαθήσουν για την εξεύρεση λύσεων.

«Οδυνηρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει γενικότερα οι μεταλλεργάτες του Νομού ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» κ. Γιώργος Ρούσας.

Σημείωσε δε ότι η στάση που κρατήθηκε από την πλευρά τους στο εργοστάσιο του Κανάκη, στόχευε στο να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στους εργαζομένους της ΣΤΑΛΚΟ και της ΒΙΟΣΩΛ, τόνισε πως ο αγώνας των μεταλλεργατών πρέπει να είναι κοινός και ενωτικός για να αποτραπεί η λαίλαπα των χτυπημάτων που δέχεται στο σύνολό της η εργατική τάξη.

Στους κακούς χειρισμούς της εργοδοσίας, απέδωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εργοστάσιο, ο συνδικαλιστής και εργαζόμενος στην επιχείρηση κ. Βασίλης Λινάρδος.

Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι παρότι δεν κράτησαν επιθετική στάση απέναντι στην εργοδοσία, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καθώς από την πλευρά της αθετήθηκαν υποσχέσεις και διμερείς συμφωνίες που αφορούσαν στη σταδιακή εξόφληση των οφειλομένων στους εργαζόμενους.

Σημείωσε παράλληλα πως οι περαιτέρω ενέργειες των εργαζομένων θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς που θα κάνει η διεύθυνση του εργοστασίου, ενώ θεώρησε σημαντικό να προχωρήσει σε δανεισμό.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου κ. Κώστας Στεργίου, υπογράμμισε ότι η στάση των εργαζομένων στοχεύει στο να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο, επέρριψε δε ευθύνες στους φορείς της περιοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δείχνουν να μην θέλουν να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για να βρουν λύση».

Πάντως και ο κ. Στεργίου, θεώρησε ότι ο δανεισμός θα είναι σωτηρία για το εργοστάσιο, ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και ανταπόκριση από τους φορείς οι μεταλλεργάτες θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν τέλος το μέλος της εργοστασιακής επιτροπής κ. Νίκος Τσούκας και το μέλος του Συνδικάτου κ. Γαβριήλ Μαργαρίτης.

Η εργοδοτική πλευρά
Στην οικονομική κρίση, απέδωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η «Κανάκης» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Ευστάθιος Αδάμ.

Ο κ. Αδάμ τόνισε πως είναι σημαντικό ότι από την πλευρά της επιχείρησης γίνονται καθημερινά προσπάθειες ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει και βρίσκονται σε καλό δρόμο, προκειμένου η εταιρία να μπει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συνεχίσει την παραγωγική της διαδικασία.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template