Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Τέσσερις πληγές «ξύνει» η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και σε άλλους φορείς της Μαγνησίας, απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στην οποία θίγει προβλήματα, τα οποία πλήττουν το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :
«Κε Πρωθυπουργέ,
Η Κυβέρνησή σας έχει επανειλημμένα κάνει αναφορές στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παρόλα αυτά, πολύ συχνά, διαπιστώνουμε ότι, ακόμα και απλές αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την όλη κατάσταση, δεν λαμβάνονται και δε μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Θα σας αναφέρουμε τέσσερα τέτοια χαρακτηριστικά θέματα, ελπίζοντας να έχουμε την απάντησή σας, αλλά το κυριότερο τις ενέργειές σας:
1) ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΒΟΛΟΥ
Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, από μελέτη που ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ότι η πόλη του Βόλου έχει μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως από τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2,5), τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Έχει επίσης τεκμηριωθεί από άλλη μελέτη, που ανέθεσε πάλι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η συσχέτιση της ατμοσφαιρική ρύπανσης με τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Π.Σ. αλλά και με θανάτους, όταν παρατηρείται σχετική έξαρση.

Παρά τις εκκλήσεις μας, αλλά και άλλων φορέων της περιοχής μας, την ανησυχία αλλά και τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων, κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, είναι εδώ και χρόνια στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Να μιλήσουμε για ανικανότητα ή για αδιαφορία; Διαλέξτε.
Εδώ και ενάμιση μήνα περίπου έχει ζητηθεί από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα η συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για τον καθορισμό των ορίων επιφυλακής και συναγερμού, στις περιπτώσεις που υπάρχει έξαρση στους διάφορους ρυπαντές και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, παρόλο που έχουν προταθεί και συγκεκριμένα ονόματα και θα αρκούσε μια απλή υπογραφή από τον κ. Γενικό.

Να μιλήσουμε για ανικανότητα ή για αδιαφορία; Διαλέξτε.

2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ Π.Σ.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Περιφερειακός του Π.Σ. Βόλου θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, αλλά και να επηρεάσει θετικά την ατμόσφαιρα από τη ρύπανση. Δυστυχώς ο Περιφερειακός αυτός μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας. Είναι περίπου 10 χρόνια τώρα που καρκινοβατεί χωρίς να δίνονται λύσεις.

Την παραμονή της πρόσφατης επίσκεψής σας στο Βόλο κ. Πρωθυπουργέ, στρώθηκαν περίπου 700 μέτρα με αμμοχάλικο και επί ένα μήνα και περισσότερο τώρα δεν έχει πέσει η άσφαλτος, για να δοθεί στην κυκλοφορία έστω και αν υπάρξουν, κάποιες ελλείψεις. Κάποιοι (Περιφέρεια Θεσσαλίας), με τη συμπεριφορά τους αυτή, νομίζουν ότι είμαστε στην εποχή του Μαυρογιαλούρου και σας εκθέτουν κ. Πρωθυπουργέ.

Σας παρακαλούμε να κάνετε άλλη μια επίσκεψη στο Βόλο μήπως και ασφαλτοστρώσουν αυτά τα έρημα 700 μέτρα για να λειτουργήσει ο δρόμος.


Να μιλήσουμε για ανικανότητα ή για αδιαφορία; Διαλέξτε.

3) ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑ
Το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. ως οικολογικό και θα έπρεπε από χρόνια τώρα να έχει ολοκληρωθεί. Στη φάση που είναι σήμερα το έργο, θα μπορούσε να έχει αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό, για να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Φέτος ειδικά, θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα γιατί οι βροχές και τα χιόνια έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες. Όμως από αδιαφορία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα νερά μέσω της σήραγγας της Κάρλας διοχετεύονται στον Παγασητικό, χωρίς λόγο και το καλοκαίρι «θα πούμε το νερό νεράκι».

Να μιλήσουμε για ανικανότητα ή για αδιαφορία; Διαλέξτε.

4) ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ
Γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ την ομορφιά του Πηλίου και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε το φαινόμενο της αντιπαροχής(!!!) στο Πήλιο, που σε συνδυασμό με τις παράνομες επεκτάσεις των σχεδίων παλαιότερα, έχουν αρχίσει να δημιουργούν δόμηση πόλης σε παρθένες περιοχές του Πηλίου, με την κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών, που στην ουσία είναι οριζόντιες πολυκατοικίες(!!!).

Αυτό δημιουργεί αντιαισθητικές καταστάσεις, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του Πηλίου και απειλεί να το καταστρέψει, αν συνεχιστεί. Παρά τις εκκλήσεις μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ίδιου Υπουργείου, η κατάσταση συνεχίζεται και εντείνεται.
Να μιλήσουμε για ανικανότητα ή για αδιαφορία; Διαλέξτε.

Κε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζουμε ότι έχετε πολλά και μεγάλα προβλήματα. Πιστεύουμε όμως ότι θα ανταποκριθείτε στην κραυγή αγωνίας, που σας απευθύνουμε με την παρούσα επιστολή και θα ενεργήσετε τα δέοντα. Παρακαλούμε δε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας στα αναφερόμενα στην επιστολή μας αυτή».
Από την εφημερίδα Μαγνησία

Ολόκληρη η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΠΜ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template