Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στο 10% έφτασε η ανεργία


Στο 9,6% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο, από 8,6% τον προηγούμενο μήνα, και 7% πριν από ένα χρόνο, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οδηγεί χαμηλότερα την απασχόληση.
Η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 15%, τονίζει η ΓΣΕΕ και προειδοποιεί για επιδείνωση της κατάστασης με τη λήξη της τουριστικής περιόδου. «Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πληρώνουν τα σπασμένα μιας αντι-αναπτυξιακής και αντεργατικής πολιτικής» λέει η ΓΣΕΕ και ζητά «ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής» καταθέτοντας τις προτάσεις της.
Για δραματική κατάσταση, μιλά ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. «Η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα».
Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ
Τον Ιούλιο του 2008, η ανεργία ήταν 7%. Καθώς οι προβλέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,5% φέτος, είναι προφανές ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Από την έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι οι άνεργοι ανήλθαν -επισήμως- σε 476.707 άτομα, έναντι 347.935 τον Ιούλιο του 2008.
«Τον Ιούλιο, σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Εκτιμώ ότι αυτό συνέβη λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και του μειωμένου προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και τα ξενοδοχεία», είπε ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης.
«Μετά απ αυτά, φαίνεται ότι το μέσο επίπεδο ανεργίας θα είναι στο 9,3% για το σύνολο του έτους», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Alpha Bank, Δ. Μαρούλης.
Μόνο στον τουρισμό χάθηκαν 19.000 θέσεις εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της μείωσης κατά 9,6% των τουριστικών αφίξεων.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη δυτική Μακεδονία (12,3%), στην κεντρική Μακεδονία (11,3%) και την Ήπειρο (10,6%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στα Ιόνια νησιά (3%), το βόρειο Αιγαίο (5,4%) και την Κρήτη (6,7%).

Κατά ομάδες ηλικιών, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και στις ηλικίες 25-34 ετών (12,6%). Τον Ιούλιο του 2008, η ανεργία στις ηλικίες έως 24 ετών ήταν 20,9%.

Εξάλλου, η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 13,8% και λιγότερο τους άνδρες (6,6%).
* Στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 9,5% τον Ιούλιο και 9,6% τον Αύγουστο.
 
ΓΣΕΕ: η ανεργία ξεπερνά το 15%
Συνεχίζεται η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, «φτάνοντας τον Ιούλιο στο στατιστικό ποσοστό του 9,6%, έναντι 7% τον Ιούλιο του 2008. Η πραγματική ανεργία βέβαια είναι πάνω από 15%, ενώ με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει δραματική».

»Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πληρώνουν τα σπασμένα μιας αντι-αναπτυξιακής και αντεργατικής πολιτικής, η οποία προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας με τις προσλήψεις των stage, με τα 4ήμερα και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

»Οι προτάσεις και οι θέσεις της ΓΣΕΕ για ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, όπως η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και η απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις ή χρηματοδότηση από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, είναι τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας».

»Η αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας είναι μόνιμη απαίτηση και διεκδίκησή μας για την ανακούφιση και ενίσχυση των ανέργων. Η ΓΣΕΕ σε αυτή τη κατεύθυνση παλεύει και διεκδικεί, ώστε με άμεσα μέτρα να αντιμετωπιστεί η ανεργία και ταυτόχρονα η άσκηση πολιτικών που θα οδηγούν στην αναπτυξιακή πορεία την οικονομία» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Η Αριστερά 
Τα ποσοστά ανεργίας είναι διπλάσια και πλήττουν κυρίως τους νέους συμφωνεί η Αριστερά, προσθέτοντας ότι ούτε το μέτρο του ΠΑΣΟΚ περί τετραετούς επιδότησης εισφορών για νέους εργαζομένους θα λύσει το πρόβλημα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ: «Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφει η ΕΣΥΕ και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες ανάκαμψης της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Η πολιτική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα προγράμματα stage, η ελαστική - προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο δεν περιορίζουν την ανεργία, αλλά καταστρατηγούν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Στρατούλης τονίζει: «Ούτε η μαγειρική της ΕΣΥΕ μπορεί πλέον να κρύψει την δραματική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας, κυρίως των νέων, αφού ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και των γυναικών, αφού τα ποσοστά της ανεργίας τους είναι διπλάσια από το μέσο όρο. Η πολιτική ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στις μαζικές απολύσεις και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template