Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

«Πρυτάνευσε» η κατάληψη από φοιτητές

Σε κατάληψη των γραφείων της πρυτανείας προχώρησαν χθες για αρκετές ώρες φοιτητές τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σύμφωνα με αποφάσεις των συνελεύσεών τους, ζητώντας δωρεάν σίτιση και στέγη για όλους και να φύγουν οι εργολάβοι από το Π.Θ.
Πριν αποχωρήσουν πρύτανης, αντιπρύτανης και διοικητικό προσωπικό προηγήθηκε έντονος διάλογος ενώ ο πρύτανης Κων/νος Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι αν η κατάληψη συνεχιστεί, το Πανεπιστήμιο θα κλείσει.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να λειτουργήσω από άλλο χώρο. Σκεφθείτε το καλά. Μπορείτε προχωρήσετε στην κατάληψη, όμως ο καθένας κρίνεται για τις ενέργειές του».
Φoιτητές από τα τμήματα Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Δίκτυα Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, ανέβηκαν στα γραφεία της πρυτανείας στις 12:30 το μεσημέρι.
Για άλλη μια φορά παρέθεσαν τα αιτήματά τους επισημαίνοντας ότι με την κατάληψη θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, την πρυτανεία και τους εργολάβους.
Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι με την κατάληψη θέλησαν να αναδείξουν το ρόλο της πρυτανείας στο στημένο παιχνίδι μεταξύ εργολάβων κυβέρνησης και πρυτανικής αρχής που προσπαθεί να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
"Η πρυτανική αρχή, πιστή στις αρχές αυτές, έχει παίξει το ρόλο της στο κτύπημα του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της φοιτητικής μέριμνας. Είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και Ε.Ε. που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και χαρίζει τη φύλαξη σε εργολάβους που απολύουν και κάνουν ό.τι γουστάρουν. Θα τους εμποδίσουμε. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων ώστε να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και μισθό. Ζητούμε να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο αλλά και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους. Βασικό αίτημά τους δε παραμένει η ριζική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία."
Αναφερόμενος στο θέμα των κολεγίων και των ΚΕΣ ο Στέφανος Μολόχας φοιτητής στο τμήμα αρχιτεκτόνων, τόνισε ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, ενώ αναγνώρισε ότι ο πρύτανης ήδη έχει ταχθεί κατά της έγκρισης λειτουργίας τους.
«Όσον αφορά τα ΚΕΣ, η πρυτανική αρχή κι εγώ προσωπικά έχουμε προσυπογράψει την αναφορά εναντίον της απόφασης που ζητά την άρση της έγκρισης ίδρυσης των κολεγίων που υπογράφηκε λίγο πριν τις εκλογές» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη μονίμου προσωπικού για φύλαξη και συντήρηση, τόνισε ότι το Π.Θ. έχει υποβάλλει αίτηση δύο φορές στο υπουργείο Παιδείας για την έγκριση 60 θέσεων.
Για το θέμα της σίτισης η άποψη είναι ότι μόλις τελειώσει η σύμβαση με τον εργολάβο να αιτηθούν προς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, εάν θέλει ν’ αναλάβει τη σίτιση των φοιτητών.
Οι καθαρίστριες
Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές του Νομού Μαγνησίας με ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν την απόφαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς των εργολαβικών συμβάσεων, που ανάμεσα σε αυτές είναι κι οι συμβάσεις καθαρισμού των κτιρίων.
«Ο σημερινός αγώνας σας για τη σίτιση, τη φύλαξη, τη καθαριότητα, τη συντήρηση, είναι και δικός μας αγώνας. 
Η αλληλεγγύη της νεολαίας και της εργατικής τάξης αλλά και όλων των εργαζόμενων μεταξύ τους είναι αναγκαία όσο ποτέ. 
Μόνο έτσι θα κερδίσουμε όσα πραγματικά μας ανήκουνε.Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να προσλαμβανόμαστε με συμβάσεις αορίστου χρόνου. 
Να δουλεύουμε 6ωρο, με βαρέα και ανθυγιεινά. Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και όχι μισθούς πείνας».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template