Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Ανησυχητικές διαστάσεις στα αιτήματα για ακούσιο εγκλεισμό

Κάθε έτος με δεκάδες αιτήματα για ακούσιο εγκλεισμό ψυχικά πασχόντων ατόμων έρχεται αντιμέτωπη η Εισαγγελία Βόλου.
Τα αιτήματα εμφανίζουν έξαρση την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ήδη για το 2009 τα περιστατικά ακούσιου εγκλεισμού ξεπερνούν τα 100.

Σε πολλές περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον των ψυχικά νοσούντων ατόμων δείχνει αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση, κυρίως όταν εκδηλώνεται βία και ακραίες συμπεριφορές, με κίνδυνο ο ασθενής να βλάψει τους γύρω του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα οικογενειακά δράματα αποκαλύπτονται αρχικά με κλήσεις στην αστυνομία από τον περίγυρο του ψυχικά ασθενή, που δηλώνει ότι διαβλέπει τις απειλές και στη συνέχεια μεταφέρονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με την κατάθεση αίτησης για ακούσιο εγκλεισμό. Το 2008 η Εισαγγελία Βόλου δέχθηκε περισσότερα από 170 αιτήματα πολιτών. Το 2007 οι αιτήσεις ήταν 194, το 2006 156 και το 2005 190.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής ζει μόνος του, χωρίς κανέναν από τα μέλη της οικογένειάς του ή οποιονδήποτε συγγενή του δίπλα, τότε τη διαδικασία ακούσιας νοσηλείας, εάν εκτιμηθεί ότι συντρέχουν λόγοι, κινούν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Οι ψυχικά πάσχοντες, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα οδηγηθούν με εντολή Εισαγγελέα για προσωρινή νοσηλεία σε μία από τις Ψυχιατρικές Κλινικές, μεταξύ τους η Ψυχιατρική Κλινική Βόλου, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η Πέτρα Ολύμπου. Το προσωρινό μεταφράζεται έως και έξι μήνες.

Η αίτηση απευθύνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και συνοδεύεται με αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων. Οι γιατροί, οι οποίοι συντάσσουν τις γνωματεύσεις δεν πρέπει να τελούν σε σχέση συγγένειας με τον αιτούντα ή το φερόμενο ως ασθενή. Οι ψυχίατροι ή παιδοψυχίατροι προέρχονται από ειδικό κατάλογο, τον οποίο συντάσσουν ανά διετία οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template