Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

«Ναι μεν, αλλά» για το αποχετευτικό της Πορταριάς


Στο τέλος του 2009 θα είναι έτοιμο το αποχετευτικό δίκτυο της Πορταριάς και της Μακρινίτσας ενώ μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθούν και τα έργα αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Κατηχωρίου και Άλλης Μεριάς που δημοπρατούνται στις 3 Νοεμβρίου του 2009. Το θέμα είναι αν θα είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΜΒ να «υποδεχθεί» τα λύματα αυτά στον Βιολογικό Καθαρισμό. Κι αυτό όχι επειδή δεν θα πληρούνται τεχνικές προϋποθέσεις, αλλά γιατί είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχει επιλυθεί μέχρι τότε το «νομικό» κώλυμα που προβάλλει η διοίκηση της διαδημοτικής επιχείρησης, προκαλώντας τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής Πορταριάς.
Ειδικότερα, στις 3 Νοεμβρίου δημοπρατείται το έργο αποχέτευσης της Άλλης Μεριάς προϋπολογισμού 1.065.000€ και το έργο αποχέτευσης Κατηχωρίου προϋπολογισμού 215.000€. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από τις οριζόντιες δράσεις του «ΘΗΣΕΑ». Με την ολοκλήρωση και αυτών των έργων θα είναι καλυμμένοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι προαναφερόμενοι οικισμοί και σε πολύ μεγαλύτερο η Πορταριά και οι Σταγιάτες, αλλά και η Κοινότητα Μακρινίτσας όπου ήδη τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. «Εμείς έχουμε υποχρέωση στην Ε.Ε. που χρηματοδότησε το έργο σε Πορταριά, Σταγιάτες και Μακρινίτσα αλλά και του κεντρικού αγωγού που οδηγεί στο Βιολογικό να τελειώσουμε στο τέλος του χρόνου και 1/1/2010 το έργο να τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε ο δήμαρχος Πορταριάς Βασ. Κοντορίζος. Το πρόβλημα είναι ότι αν η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα λύματα αυτά, η δημοτική αρχή φοβάται ότι θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν παράνομες συνδέσεις που θα γεμίσουν με λύματα το δίκτυο και τα φρεάτια και «τότε θα πάθουμε μεγάλη νίλα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης ανέφερε ότι το θέμα είναι καθαρά νομικό. Το καταστατικό της ΔΕΥΑΜΒ δεν προβλέπει τη λήψη λυμάτων από άλλες περιοχές πλην της Ν. Ιωνίας και της Αισωνίας, άρα θα πρέπει να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση, για την οποία όμως η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει ακόμη φροντίσει και περιμένει τον ορισμό των υπευθύνων στο αρμόδιο υπουργείο για να υποβάλλει σχετικό αίτημα. Το θέμα είναι όμως ότι για να πάρει την έγκριση επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε ότι αυτό απαιτούνταν να γίνει για να δεχθεί και τα λύματα ακόμη τριών δήμων, Πορταριάς, Ιωλκού, Φερών και της Κοινότητας Μακρινίτσας. Τώρα λοιπόν γιατί δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της;
Πρόταση για επίλυση του θέματος με ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των δήμων και της ΔΕΥΑΜΒ έκανε ο δήμαρχος Πορταριάς Βασ. Κοντορίζος, κάτι που δεν έγινε δεκτό. «Δεν μπορεί το έργο να περιμένει. Δεν είναι μόνο τα ρέματα που έχουν πλημμυρίσει με λύματα και μας τρέχουν στα δικαστήρια συνεχώς. Μπορεί κάποιοι να κάνουν παράνομες συνδέσεις και να γεμίσουν με λύματα το δίκτυο και μετά να τρέχουμε και να μην φθάνουμε. Εμείς έχουμε υποχρέωση από Ε.Ε. να το λειτουργήσουμε από 1/1/2010. Κι αυτοί έχουν υποχρέωση να το κάνουν, γιατί το ανέλαβαν σαν υποχρέωση απέναντι στο Ταμείο Συνοχής» τονίζει. «Ας βρουν έγκαιρα λύση».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., διαβάζουμε ότι "Ο Βιολογικός Καθαρισμός βρίσκεται στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας, λειτουργεί από το 1987, ολοκληρώθηκε το 1998 με την κατασκευή της βιολογικής βαθμίδας και έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πληθυσμού 135.000 κατοίκων."
Οι Δήμοι Βόλου (82.439), Νέας Ιωνίας (31.929), Αισωνίας (3.031), Ιωλκού (2.071) και Πορταριάς (3.201), έχουν συνολικά 122.671 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε και σαφώς υπάρχει αύξηση του πληθυσμού και συνυπολογίσει ταυτόχρονα ότι οι πραγματικοί κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι πολλοί περισσότεροι απ' αυτούς που απογράφονται (αφού πολλοί πηγαίνουν στα χωριά τους ν' απογραφούν), τότε εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς, πως οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., φοβούνται την επάρκεια του βιολογικού κι όχι την καταστατική παρατυπία.
Κι αν ακόμα αποδειχθεί επαρκής ο βιολογικός σήμερα, δεν θα είναι αύριο!!!
Δυστυχώς για τους πολίτες αυτών των Δήμων, οι τοπικοί άρχοντες όσο κι αν φωνασκούν για εντυπώσεις, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, αφού κανείς δεν πρόβλεψε μαζί με την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, να επεκταθεί και η δυναμικότητα του βιολογικού καθαρισμού!!!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template