Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Ορκίστηκαν οι «300» της νέας Βουλής


Στις 11 το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αύριο, Πέμπτη, θα εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής.
Την έναρξη της σημερινής Α' συνεδρίασης της ΙΓ' περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας κήρυξε η Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Ελισάβετ Παπαδημητρίου.
Η νέα Βουλή αποτελείται από 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 91 της ΝΔ, 21 του ΚΚΕ, 15 του ΛΑΟΣ και 13 του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι 300 βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».
Στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).
Οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά την καθιερωμένη δοξολογία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τον θρησκευτικό όρκο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας στην πρόθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν πολιτικό όρκο, δήλωσε:
«Η ορκωμοσία των βουλευτών και ο όρκος ο οποίος δίδεται, καθορίζεται με ρητή διάταξη του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 59. Δεν τίθεται θέμα πολιτικού όρκου. Ο σεβασμός του Συντάγματος είναι απόλυτος και από όλους. Με το Σύνταγμα της χώρας θα γίνει και σήμερα η ορκωμοσία των βουλευτών καθώς και η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου ορκωμοσίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, ο ίδιος ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πλην της Λιάνας Κανέλλη.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template