Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Κραχ με πτώση μέχρι 60% της οικοδομής στη Μαγνησία


Δραματική μείωση σε επίπεδα που προσεγγίζουν ακόμη και το 60% στην απασχόληση καταγράφει ο κλάδος των οικοδόμων στο Νομό Μαγνησίας.
Με έναν πρώτο πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται ότι 7 στους 10 οικοδόμους από το 2010 δεν θα δικαιούνται ασφαλιστικής κάλυψης, αφού αδυνατούν να συμπληρώσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων περί τα 30 ένσημα.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2009 σύμφωνα με το τοπικό συνδικάτο ήταν εφιαλτικό.
Οι οικοδόμοι κυνηγούν κυριολεκτικά το μεροκάματο με το τουφέκι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί δυσκολεύονται ακόμη και να εξασφαλίσουν την ασφάλισή τους, αφού αφενός επιλέγουν πολλές φορές να κάνουν μεροκάματο έστω και χωρίς ένσημο και, αφετέρου, πολύ δύσκολα λόγω της αναδουλειάς μπορούν να συγκεντρώσουν πλέον τα 60 ένσημα για να δικαιούνται κάλυψης από το ΙΚΑ.
«Με δεδομένο ότι χρειάζονται 50-60 ένσημα και υπάρχουν οικοδόμοι, οι οποίοι έχουν και πέντε έως έξι μήνες να κάνουν μεροκάματο, τότε γίνεται κατανοητό το πρόβλημα που θα ανακύψει» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βάιος Λαγοδόντης.

Τα μεροκάματα στην οικοδομή το τελευταίο διάστημα είναι “σκοτωμένα”. Υπάρχουν εργατοτεχνίτες που απασχολούνται με 15 ή 20 ευρώ ημερησίως, όταν η συλλογική σύμβαση επιβάλλει ημερομίσθιο στα 65 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι σε Έλληνες και αλλοδαπούς οικοδόμους η μείωση του μεροκάματό τους φθάνει και το 20-30%. Όμως και γι’ αυτό το φτηνό μεροκάματο, όπως κατήγγειλε χθες ο κ. Λαγοδόντης, γίνεται «δημοπρασία».
«Τα προβλήματα είναι γνωστά και πολύ οξυμένα πλέον στο χώρο της οικοδομής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και στην κυριολεξία «θερίζει» όλους τους οικοδόμους και όλα τα συναφή επαγγέλματα είναι της ανεργίας. Αυτή η ανεργία που υπάρχει σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Είναι η χειρότερη χρονιά που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο κλάδος μας. Κατ’ εκτίμηση του συνδικάτου, αλλά και από τα μηνύματα που παίρνουμε, η ανεργία αυτή την στιγμή αγγίζει και το 60%” τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες εν όψει των οποίων προβλέπονται ορισμένα έργα είναι για αυτούς μία ευκαιρία για ανάκαμψη, όπως και άλλα έργα που τα τελευταία χρόνια εξαγγέλλονται στο Νομό Μαγνησίας χωρίς όμως να έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

“Πρέπει να επιστρέψουμε στα έργα δι’ αυτεπιστασίας στους Δήμους, ενώ επίσης πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε τόσο η ΝΑΜ, όσο και οι ΟΤΑ, να υποχρεώσουν τους κατασκευαστές των έργων να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα ντόπιους οικοδόμους και όχι αποκλειστικά μόνο αλλοδαπούς» υπογραμμίζεται από το τοπικό συνδικάτο, που θα επαναφέρει το αίτημά του για την πρόσληψη ντόπιου προσωπικού κατά προτεραιότητα στα έργα των Μεσογειακών Αγώνων.

Το Συνδικάτο, κάνοντας πράξη το ρητό που λέει «το πάθημα έγινε μάθημα», επιχειρεί από τώρα να αποσπάσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις, προκειμένου αφενός να στηρίξει τον κλάδο που αντιμετωπίζει πρόβλημα αυξημένης ανεργίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και, αφετέρου, να βάλει φρένο σε αυθαιρεσίες εργοδοτών που παρατηρήθηκαν στα Ολυμπιακά έργα αλλά και στον περιφερειακό, με μόνιμα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.
«Για να συνδυαστεί το σημαντικό έργο υποδομής κατασκευής του Μεσογειακού χωριού και με την ανάπτυξη της περιοχής μας, συμβάλλοντας καίρια στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ανεργίας που υπάρχει, φρονούμε ότι θα πρέπει για τις κατασκευαστικές εταιρίες να ισχύσουν δεσμευτικοί όροι απασχόλησης ντόπιου προσωπικού και όχι μεταφερόμενου προσωπικού -αμφίβολων εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών όρων και σχέσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βάιος Λαγοδόντης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου μάλιστα παραπέμπει σε άλλα σημαντικά έργα υποδομής κατά το παρελθόν (Ολυμπιακά έργα, Περιφερειακός κλπ.), όπου παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη εργασιακή δραστηριότητα με προσωπικό που οι εργολάβοι έφεραν από άλλες περιοχές, αγνοώντας εντελώς ή απασχολώντας μικρό μόνο ποσοστό ντόπιων εργατικών χεριών, για να επισημάνει το δίκαιο του αιτήματος που θέτει το εργατοτεχνικό δυναμικό του Νομού.
Βάσω Κυριαζή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template