Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

«Σπριντ» για στελέχωση Γραφείων Πολιτικής Προστασίας


Σε... σπριντ για την άμεση ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Γραφείων Πολιτικής Προστασίας στις έδρες τους, καλούνται να επιδοθούν οι Δήμοι της Μαγνησίας. 
Η περίοδος χάριτος φαίνεται ότι τελείωσε και έως τις 31 Οκτωβρίου, τα γραφεία πρέπει να λειτουργούν με μόνιμους υπαλλήλους των Δήμων, όπως απορρέει από το άρθρο 13 της εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σήμα της εκκίνησης του αγώνα δρόμου, ενόψει της έλευσης του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμοδίου για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Σπύρου Βούγια, ο οποίος αναμένεται να καταστήσει τη Μαγνησία νομό- πιλότο σε θέματα πολιτικής προστασίας, λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, δόθηκε χθες από την αίθουσα συνεδριάσεων του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου. 
Κι όλα αυτά ενώ ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, με τα πρώτα δελτία πρόγνωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων να προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους από σήμερα κιόλας...
ΤΟ «Α» ΚΑΙ ΤΟ «Ω» ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ως το «Α» και το «Ω» για την πρόληψη και καταστολή των επιπτώσεων που προκύπτουν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα ιδίως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, χαρακτηρίστηκαν τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας, από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΝΑΜ, κ. Χαρ. Τσαμπάζη.
Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι σε επίπεδο Δήμων, τα Γραφεία παραμένουν επί χάρτου, μάλλον ο νομός εμφανίζεται... γυμνός μέσα στο χειμώνα.
Χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΝΟ, ο κ. Τσαμπάζης, επέστησε την προσοχή στους Δημάρχους, να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας και στη στελέχωσή τους με έναν τουλάχιστον μόνιμο υπάλληλο.
Μάλιστα, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, θα πραγματοποιήσει ημερίδα, προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία των γραφείων, ο ρόλος των οποίων θα είναι καθοριστικός σε επίπεδο πρόληψης αλλά και καταστολής.
Η υπόθεση λειτουργίας των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ, θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και το Βόλο θα επισκεφθεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, για να εξετάσει πώς η Μαγνησία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πιλοτικός Νομός λόγω των φυσικών ιδιαιτεροτήτων που έχει αλλά και λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του εθελοντικού κινήματος στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ο ρόλος όμως των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ, θα είναι σημαντικός και σε ένα ακόμη επίπεδο. Αυτό της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων για την απόκτηση μηχανημάτων αλλά και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΝΟ, οι δήμοι είναι απογυμνωμένοι στην πλειοψηφία τους από μηχανήματα σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και τα ποσά που δαπανώνται για τη μίσθωση ιδιωτικών μέσων είναι τεράστια κάθε φορά.
Την ίδια ώρα κρίνονται αναγκαία μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία όπως διευκρινίστηκε μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ αλλά μόνο για τις περιπτώσεις των χειμάρρων και ρεμάτων που έχουν ιστορικό... πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Νομάρχης Απ. Παπατόλιας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Δήμων, ότι θα ενισχυθούν οικονομικά, εφόσον οργανώσουν τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας και εμφανιστούν σαν μία γροθιά με τις εθελοντικές ομάδες.
ΜΟΝΟ 12 ΑΠΟ ΤΑ 120 ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ
Άμεσης πάντως προτεραιότητας είναι η οριοθέτηση των χειμάρρων και ρεμάτων αρμοδιότητας των Δήμων, που είναι μπαζωμένοι, ενώ ο κ. Τσαμπάζης υπογράμμισε την ανάγκη καθαρισμού τους από φερτές ύλες και σκουπίδια.
Τις παραινέσεις του κ. Τσαμπάζη, φαίνεται ότι άκουσαν με... σκυμμένο το κεφάλι οι Δήμαρχοι, που αναγνώρισαν τις επιχωματώσεις ρεμάτων και τις «προχειροδουλειές» -όπως χαρακτηρίστηκαν- για τη διάνοιξη αυλάκων προκειμένου να εκτονώνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 120 ρεμάτων και χειμάρρων του νομού, μόνο οι 12 έχουν καθαριστεί από φερτές ύλες και σκουπίδια που ξεπέρασαν τους 20 τόνους. Και οι 12 περιπτώσεις αφορούν σε ρέματα και χειμάρρους αρμοδιότητας της Νομαρχίας, ενώ οι υπόλοιπες 108 περιπτώσεις, περιμένουν πότε θα δραστηριοποιηθούν οι κατά τόπους Δήμοι...
Ο ΞΗΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης και της δρομολόγησης των απαραίτητων έργων για τη θωράκιση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα από τον Ξηριά, η ΝΑΜ προχωρά στα πρώτα έργα στο συγκεκριμένο χείμαρρο καλύπτοντας τα έξοδα εξ ιδίων πόρων.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να εγκριθεί κονδύλι της τάξης των 40.000 ευρώ, προκειμένου άμεσα να ενισχυθούν τα πρανή του Ξηριά κατά 80 πόντους σε ύψος, με τη χρήση μεγάλων χωμάτινων σάκων (big bag). Αντίστοιχες παρεμβάσεις αναμένονται στη συνέχεια για τον Κραυσίδωνα, ενώ μέριμνα πρόκειται να ληφθεί και για την Τ3 της Λίμνης Κάρλας που πέρυσι είχε δώσει πλημμυρικά φαινόμενα.
Η συγκεκριμένη τάφρος βρίσκεται παράλληλα με την ΠΕΟ Βόλου- Λάρισας και απαιτεί επεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώνονται από την εισροή μεγάλου όγκου νερών από άλλα ρέματα.
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΑ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Την ίδια ώρα, σε αναμονή σε σταθμούς κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου της Μαγνησίας, βρίσκονται τα μηχανήματα της ΝΑΜ που πρόκειται να συμβάλλουν στον αποχιονισμό.
Ο κ. Τσαμπάζης, τόνισε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι βαρύς, με πολλές καταιγίδες και χιονοπτώσεις και ήδη φρόντισε για τη διασπορά των μηχανημάτων που θα συνδράμουν σε έκτακτες καταστάσεις.
15 μηχανήματα ιδιωτών έχουν διατεθεί για το Οδικό Κύκλωμα του Πηλίου και είναι κατανεμημένα σε σταθμούς στα Χάνια, την Πορταριά και τη Μακρυρράχη, ενώ ισάριθμα βρίσκονται στους σταθμούς Αλμυρού, Νεοχωρακίου και Μπούφας.
Μηχανήματα θα υπάρχουν και στο Βόλο σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template