Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

One Earth-Βολιώτες στην Αφρική για ανεύρεση νερού


Η εξασφάλιση πόσιμου νερού στην Αφρική τίθεται στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής δράσης της «One Earth» που έχει ήδη στρέψει το βλέμμα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, υλοποιώντας ανάλογα προγράμματα.
Στην παρούσα μάλιστα φάση ξεκινάει η εφαρμογή ενός αντίστοιχου προγράμματος στην Κένυα και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται ήδη στη συγκεκριμένη περιοχή ο πρόεδρος τής «One Earth» Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος πρωτοστατεί σε πολλές αποστολές ανά τον κόσμο.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την παρατεταμένη ανομβρία είναι η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Ουγκάντα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και την δίψα.
Η αποστολή του κ. Γρηγορίου στην Κένυα έχει ως στόχο την δημιουργία υποδομών που αφορούν στο νερό, πηγή ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως μικρά παιδιά.

Το πρόγραμμα της «One Earth» θα υλοποιηθεί σε δύο συγκεκριμένα σημεία της Κένυας, την ΝΔ πλευρά προς την Τανζανία και στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο όρος Κένυα, όπου οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρηγορίου υπογραμμίζει ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παρατεταμένη ανομβρία σημαίνουν θάνατο για τον πληθυσμό της Αφρικής.
Η αγροτική οικονομία της Αφρικής, που είναι κυρίαρχη, πλήττεται, διότι όταν τα ζώα δεν βρίσκουν νερό να πιουν, πεθαίνουν.
Όπως αντιλαμβάνεστε, υπογραμμίζει, αυτή την στιγμή καταστρέφεται ένας βασικός κρίκος στην αλυσίδα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, διότι όταν πεθαίνουν τα ζώα τους, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη».
Στην ΝΔ πλευρά της Κένυας ειδικότερα, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία, δεν έχουν σημειωθεί βροχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα «οι άνθρωποι να διανύουν απόσταση δέκα χιλιομέτρων, προκειμένου να προμηθευτούν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει παράλληλα και η περιοχή κοντά στο όρος Κένυα, ενώ στις προθέσεις της «One Earth» είναι η υλοποίηση συνδυασμένων δράσεων που αφορούν στην εξασφάλιση νερού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Όταν οι άνθρωποι πεινούν και διψούν, θα πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνονται διάφορες καταστροφές, διότι κόβουν τα δέντρα για να επιβιώσουν, επιτείνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στόχος μας είναι, λοιπόν, στα επόμενα δύο χρόνια να φυτέψουμε 800.000 δέντρα στην Κένυα, κατ’ αντιστοιχία με την Αιθιοπία, τα οποία ανήκουν σε ειδικές ποικιλίες που είναι πραγματικά θαυματουργές, διότι αξιοποιείται όλο το δέντρο, τα φύλλα, οι καρποί του, ο κορμός του και έχει ταυτόχρονα πολύ μεγάλη διατροφική φοβερή αξία ο χυμός του» καταλήγει ο κ. Γρηγορίου.
Στο μεταξύ η «One Eatrh» έχει στο ενεργητικό της προγράμματα σε εξέλιξη, τα οποία υλοποιούνται σε διάφορα ταραγμένα σημεία του πλανήτη, όπως η Μπουργκίνα Φάσο, η Παλαιστίνη, η Ζιμπάμπουε, η Αιθιοπία, το Σουδάν και άλλες σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές.
Το δίπτυχο νερό - επισιτιστική βοήθεια, κυριαρχεί στα προγράμματα που υλοποιούνται στις παραπάνω περιοχές.
Πρόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης που γεννήθηκε στο Βόλο για να επεκτείνει την δράση της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι, κατά συνέπεια, να συνεχίσει το έργο ζωής που έχει ως αποδέκτες εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα, αναζητώντας μια αχτίδα ελπίδας για το αύριο.
Γλυκερία Υδραίου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template